Sokszínű színházi kínálattal várja a nézőket a szegedi MASZK Egyesület
Dátum: 2021. szeptember 15., szerda, 16:02

Sokszínű színházi kínálattal, hazai és határon túli fellépőkkel, kisfesztiválokkal és koncertekkel várják a nézőket egészen október közepéig a szegedi Régi Zsinagógába - tájékoztatta a programsorozatot szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

A 31. Thealter fesztivál pluszprogramjaként szeptemberben a Szentendrei Teátrum vendégeskedik három koprodukciós bemutatóval Szegeden. A Dennis Kelly brit író szombaton látható Árvák című, feszültséggel teli kamaradrámáját Horváth János Antal állította színpadra. Vasárnap Wolfram Lotz A nevetséges sötétség című hangjátéka nyomán íródott különleges darab szegedi vendégjátéka következik. Az előadásban Fekete Ernőt négy szerepben láthatják a nézők, partnerei a Thealter fesztivál előadásaiból íróként, rendezőként és színészként is jól ismert Fekete Ádám, valamint pályakezdő színészek - Samudovszky Adrián, Kövesi Zsombor és Rohonyi Barnabás - lesznek.

Szeptember 20-án legújabb produkciójával, Az égő házzal tér vissza Szegedre a Forte Társulat. A 20. századi japán irodalom egyik legizgalmasabb, Nyugaton is ismert alkotója, Misima Jukio négy egyfelvonásosát újrafogalmazó fizikai színházi produkciót Horváth Csaba állította színpadra.

Ugyancsak egy film, Fritz Lang 1927-es fekete-fehér némafilmje, a Metropolis inspirálta Fehér Ferenc koreográfus alkotását, melyet a Maladype Színház művészei mutatnak be szeptember 23-án. A darab egyszerre játszódik a jelenben és a jövőben; szól a nagyvárosok forgatagában élő társadalmi rétegek közötti különbségekről, valamint az emberek érzelmei és érdekei közötti válaszfalakról is.

A győri RÉV Színház legújabb, szeptember 24-én látható Világgá című produkciója a színészek improvizációiból, saját életük élményeiből és csapongó fantáziájukból született. Szereplői különböző élethelyzetű fiatal felnőttek, akiknek közös jellemzője, hogy mindannyian megrekedtek valahol.

A poprádi Divadlo Commedia Martin Kukucín novellájából készült, a világ könyörtelenségével szemben magát megvédeni képtelen szerelmes libapásztor keserédes humorral átszőtt, mégis tragikus történetével, Az alvó című előadással mutatkozik be szeptember 27-én Szegeden.

Szeptember utolsó és október első napján rendezik a Metanoia Fesztivált, amely programjai egy magyar-szerb uniós projekt részekén ingyenesen tekinthetők meg. Ismét látható lesz a Metanoia Artopédia: Jég-doktrínák - variációk a náci retorikára című előadás, ezúttal a 39. variációra kerül sor. Az előadást követően bemutatják a Metanoia Artopédia: Előkészületek. Deszkák, pallók... (2007) című előadásához készített mechanikus installációit, és a kiállítás látogatói meghallgathatják az előadás levéltári dokumentumait is.

Másnap újra elindul a mechanikus installáció, majd kerekasztal-beszélgetésre várják a Metanoia harmincéves története iránt érdeklődőket a Régi Zsinagógába. A kétnapos programsorozatot Szőke Szabolcs zeneszerző, hangszeres előadóművész és színházi alkotóművész koncertje zárja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„A nevetés bölcsebbé tesz bennünket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ