Hat új darabbal készül jubileumi évadára a kecskeméti Ciróka Bábszínház
Dátum: 2021. szeptember 21., kedd, 9:02

Hat új darabbal készül az idén hivatásossá válásának harmincötödik évfordulóját ünneplő kecskeméti Ciróka Bábszínház a 2021/2022-es évadára.

Kiszely Ágnes, a teátrum igazgatója az MTI-nek elmondta: már javában folynak az évad első új produkciója, az Ilka titka című darab próbái, amelyben a szófogadatlan szülők egy varázslat hatására minden alkalommal zsugorodnak egy picit, amikor ellent mondanak kislányuknak.

Michael Ende meséjét Cseri Hanna adaptálta bábszínpadra, a dramaturg pedig Gimesi Dóra. Ilka szerepében a társulat új színésze, Darvas Emőke mutatkozik be.

Az iskolásoknak szóló bérlet másik előadása még az előző évadban született meg. A mindentlátó királylány című örökérvényű népmese a mai gyerekek számára is frissen, játékosan és átélhetően bontakozik ki a színpadon. Gimesi Dóra meséjét Veres András állítja színpadra.

A harmadik, a János vitéz című darab érdekessége, hogy bár felsős tananyag, kisiskolások számára állítják bábszínpadra, hisz a történet valójában egy tündérmese a szeretet örök kereséséről. Kukorica Jancsi történetét Vidovszky György rendezi - tette hozzá.

Az óvodás bérletben is három előadást kínálnak. A Talált tárgyak osztálya című produkció, amely egy kisfiú és egy pingvin barátságának történetét meséli el, fekete színházi technikával készült előadás.

Az igazgató kiemelte: a színészek talpig feketébe öltözve, csuklyával a fejükön, fényutcában mozgatják a bábokat, így a gyerekek számára úgy tűnik, mintha önálló életet élnének. Pallai Mara meséjét Hoffer Károly rendezésében láthatják az érdeklődők.

A színeké a főszerep a Piros-Sárga-Kék című előadásban, amelyet a színház igazgatója rendezett. A szöveg nélküli játékban a történet a nézők képzeletében születik meg, a formák, a mozgás és a zene segítségével.

Egy műhelymunka eredményeként, a művészek kreativitásának teret engedve jött létre Szörényi Júlia rendezésében a Röf, avagy a kurtafarkú kurta mesék című előadás, amely szövegkönyvének elkészítésében Fülöp József közreműködött. Két mese látható ebben a produkcióban, az egyik klasszikus paravános játék keretében, a másik pedig élőjátékos, maszkos formában.

Kiszely Ágnes elmondta: az évad első előadására, a Kukucs!-ra a legkisebbeket, a négy éven aluliakat várják. A középiskolásoknak elérhetővé teszik legújabb osztálytermi előadásukat az Állatfarmot, de látható lesz a Címzett: Anyegin is ebben az évadban.

Újdonságként az általános iskolák elsősei számára is készülnek egy osztálytermi előadással. Mátyás király korát szeretnék bemutatni egy interaktív, élményalapú közös játék keretében - sorolta.

Az igazgató kiemelte: decemberben ezúttal is beköltözik a Cirókába a Mikulás. Az adventi időszakban a Mikuláskuckó új mesével várják látogatókat.

Folytatódik a Pestiek a Budai utczában elnevezésű ifjúsági, felnőtt sorozat, amelynek keretében a Nézőművészeti Kft., Fabók Mancsi Bábszínháza, a KV Társulat, az Orlai Produkció és a k2 Színház mutatkozik be. Hat vendégdarab mellett saját előadással is készül a társulat. Fábián Péter rendezésében Petőfi kalandjai címmel, egy olyan előadás készül, amely a különféle művészeti területek ötvözésével mutatja meg a bábszínházi műfaj sokszínűségét.

A Ciróka Bábszínház szervezésében kétévente megvalósuló Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozójának időpontját a járvány miatt elhalasztották, a rendezvényt az évad végén, az előzetes tervek szerint júniusban tartják majd meg.

A szülinapos társulat október második hétvégéjén háromnapos előadássorozattal ünnepli hivatásossá válásának 35. évfordulóját. A "3 nap 5 előadás" program keretében minden korosztályra gondoltak. A 4 éven aluliakat a KL Színház Izeg-mozog című darabja várja, míg az óvodásokat a "pirossipkás" vidám vásári hős, Vitéz László szórakoztatja majd. Az iskolás korosztálynak legújabb darabjukat, az Ilka titkát ajánlják, a felnőtt közönség pedig Mikszáth A fekete kakas című elbeszélése alapján készült produkciót láthatja Fabók Mariann előadásában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Bármennyi jót mondanak is rólunk, ezzel semmi újat nem adnak a tudtunkra."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ