Karinthyra emlékezik a kecskeméti színház a magyar dráma napján
Dátum: 2021. szeptember 22., szerda, 16:49

Karinthy Ferenc születésének 100. évfordulója alkalmából két egyfelvonásos darabot tűz műsorára a magyar dráma napján, szeptember 21-én a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a budapesti Karinthy Színház Kecskeméten.

Cseke Péter, a kecskeméti teátrum igazgatója az MTI-nek elmondta: a két színház közötti együttműködést Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője kezdeményezte, hogy "méltóképp tiszteleghessenek a híres Karinthy-dinasztia különleges tehetségű tagjának írói nagysága előtt".

A két színház közös produkciójában készülő, két egyfelvonásos darabot Nagy Viktor rendezte.

A világsikerré vált Gellérthegyi álmok egy szökött katona és egy üldözött lány találkozásáról szól a világháborús ostrom alatti Budapesten. A Dunakanyarban pedig ugyancsak egy véletlenszerű találkozás követhető nyomon egy országútszéli presszóban.

A darabok premierjét a kecskeméti Ruszt József Stúdiószínházban tartják szeptember 21-én, és év végéig itt is lesz látható az előadás, majd 2022 januárjától a budapesti Karinthy Színház szolgál a produkció otthonául.

Cseke Péter elmondta azt is, hogy az idén 125 éves teátrum 2021/2022-es jubileumi évadának négy nagyszínházi bemutatója közül az első október 15-én az Elisabeth című musical lesz Szente Vajk rendezésében. A cirkuszhercegnő operettet 2022. január 7-én Eszenyi Enikő állítja színpadra, majd Shakespeare egyik legismertebb tragédiáját, a Rómeó és Júliát szintén Szente Vajk rendezésében 2022. március 18-án láthatja a közönség.

Műsorra tűzték a kecskeméti színházban 2022. április 15-én a 125 éve megnyitása alkalmából is bemutatott Bánk bán című operát is. A bemutató különlegessége, hogy a darab ihlette balettelőadás is csatlakozik hozzá.

A gyermekeket először november 4-én Cseke Péter rendezésében, A jegesmedve szerelMese című zenés "klímamesére", majd 2022. január 26-án a Rigócsőr király zenés mesejátékra várják, amelyet Sipos Imre rendez.

A Kelemen László Kamaraszínházban október 22-én mutatják be a Ray Cooney és Tony Hilton szerzőpáros 1x3 néha 4 című vígjátékát Szerednyey Béla, 2022. január 8-án Agatha Christie Pókháló című krimijét Sipos Imre, 2022. március 11-én Thornton Wilder A mi kis városunk című színművét Ilja Bocsarnikovsz, majd 2022. április 29-én Petőfi Sándor Tigris és hiéna című történeti drámáját Pataki András rendezésében.

A Ruszt József Stúdiószínházban Kovács Lehel állítja színpadra Georg Büchner Leonce és Léna című klasszikus darabját, amelyet november 19-én mutatnak be.

A stúdiószínház felújítási munkálatainak megkezdését követően pedig a Kecskeméti Törvényszéken láthatja a közönség Ferdinand von Schirach jogász első darabját, a Terror című tárgyalótermi drámát, amelyet Cseke Péter rendez.

A 2021/2022-es évadban három korábban bemutatott darab továbbra is műsoron marad: a Jövőre, veled itt 2. romantikus vígjáték, a Férjek és feleségek komédia, valamint a Hamupipőke mesebalett.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ