A magyar dráma napja - Szombaton mutatják be Az ember tragédiája 2.0 című darabot Székesfehérváron
Dátum: 2021. szeptember 22., szerda, 16:51

Szombaton mutatja be Az ember tragédiája 2.0 című produkciót a székesfehérvári Vörösmarty Színház: a grandiózus színháztörténeti vállalkozás a teljes társulat közreműködésével folytatja a Madách-i gondolatmenetet, végigkalauzolva a nézőt a 20-21. század mérföldkőnek számító történésein. A premierhez kapcsolódva a darab négy írója fogalmazta meg gondolatait a magyar dráma napján.

A jeles nap alkalmából a Vörösmarty Színház kulisszajárást szervezett, amelyen a látogatók Az ember tragédiája 2.0 egyik próbájába is betekinthettek - olvasható a színház MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, Závada Pál, Márton László, Darvasi László és Tasnádi István a magyar dráma napjára megfogalmazott üzenete a YouTube-on érhető el.

Závada Pál az üzenetben úgy fogalmazott: talán már önmagában is vakmerő vállalkozás, hogy Madách Imre klasszikus művének hőseit próbálják meg újrateremteni 20. és 21. századi színekben. "A közös műből született előadásunk - többszörös halasztást szenvedett - premierje ráadásul majdnem egybeesik Az ember tragédiája 138 évvel ezelőtti bemutatójának dátumával" - emelte ki.

Hozzátette: ezen a napon elsősorban a megírt drámákról és szerzőikről beszélünk - mégis rögtön szóba kell hoznunk e művek előadásait, a színpadi játékok megteremtőit, vagyis a színházak, a társulatok alkotóit is. "Az ő igényük, vonzásuk és ösztönzésük nélkül nagyon sok mű meg sem íródna - tisztelet a jelentős kivételeknek -, de méltó színvonalú előadásaik nélkül nem találnának rá a közönségükre" - hangsúlyozta.

Tasnádi István az üzenetben azt a kérdést teszi fel, hogy hajlandóak vagyunk-e meghallani a színpadi költő szavát, ha súlyosabb témához nyúl, ha elemzőbb vagy épp konfrontatívabb, ha nem pusztán szórakoztatni akar a mindennapiság frivol és gunyoros ábrázolásával, de nagyobb ívű gondolati útra hív, értelmezve közös történelmünket, mely nélkül a jelen anomáliáit képtelenség megérteni.

Szeptember 25-én, Az ember tragédiája 2.0 ősbemutatóján megelevenedik a múlt.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire és új művek születését ösztönözzék. Ezen a napon magyar szerzők műveivel, rendhagyó programokkal és díjátadóval is ünnepelnek a színházak országszerte és a határon túl.

Az ünnep alkalmából Herczeg Ferenc író szobrát avatták fel a Nemzeti Színházban, ahol este a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) a tavasszal elhunyt Törőcsik Mari színművészre emlékeznek. A Senkié és mindenkié című emlékest számos neves művész fellépésével, Bérczes László rendezésében látható.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében délután az ITI szervezésében átadták a Hevesi Sándor-díjat, este pedig a Gózon Gyula Kamaraszínház Próbaút - Etűdök Páskándira című előadása látható.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány által szervezett dráMA kortárs színházi találkozót szeptember 20. és 26. között tizenkettedik alkalommal rendezik meg. A rendezvény idei témája a közös emlékezet. Az esemény célja, hogy szolgálja a kortárs színházat és drámát, és lehetőséget teremtsen a találkozásra, alkotói beszélgetésekre. A találkozón hat nap alatt 13 társulat 15 előadása lesz látható. Ugyancsak a dráMA keretén belül hirdetik meg az ötödik dráMÁzat drámaíró pályázat kategóriáinak győzteseit.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Okos ember: azt mondja, amit én."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ