Purcarete rendezésében mutatja be Ionesco Macbettjét a kolozsvári magyar színház
Dátum: 2021. október 13., szerda, 18:50

Silviu Purcarete rendezésében mutatja be Eugene Ionesco Macbett című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Az előadást meghirdető hétfői sajtótájékoztatón Silviu Purcarete elmondta: Ionesco Macbettje abban különbözik Shakespeare Macbethjétől, hogy azokra az évszázadokra is reflektál, amelyek Shakespeare kora óta elteltek. Szerinte Shakespeare még nem engedhette meg magának, hogy megállapítsa: mindenki, aki hatalmat kap, korrupttá és gyilkossá válik. A hatalmasok bukása a korrupció következménye, ezért elkerülhetetlen - vélte a rendező.

Purcarete szerint nem helyes, hogy Ionescót abszurd szerzőként skatulyázzák be. Az abszurd színháznak tulajdonképpen a káosz színházának kellene lennie, Ionesco műve pedig egyáltalán nem az, a Macbett tele van poézissel, korszerű módon kombinálja a tragédiát a humorral - mondta a rendező.

Visky András, az előadás dramaturgja arról beszélt, hogy a magyar színházi tradíció nem integrálja szervesen az abszurdot. A fordítás révén sok abszurd mű komédiává válik, pedig nem az. Egy 1958-as londoni színházi vitából idézte Eugene Ionescót, aki azt mondta, hogy nemcsak a társadalmi valóságot, hanem a kozmikus valóságot is be akarja mutatni drámáiban.

A Macbettet játszó Bogdán Zsolt kiemelte, hogy Silviu Purcarete molekuláira bontja a színpadi jelenlétet, figyelme minden részletre kiterjed.

Helmut Stürmer díszlettervező szerint a Macbett tulajdonképpen a shakespeare-i világ egy poetikus kabaréba öltöztetve. Mint rámutatott, Ionesco megköveteli a szimmetrikus színpadképet, Silviu Purcarete pedig nagyon pontosan megkomponálta a szereplők színpadi mozgását. A díszletnek ezekhez a követelményekhez kellett illeszkednie.

Elmondta, hogy amikor müncheni műhelyében a díszlet makettjét elkészíti, a megrendelő színház fénytechnikájának ismeretében a fényeket is beállítja.

A kolozsvári Macbett jelmezeit Lia Mantoc tervezte, zenéjét Vasile Sirli szerezte.

A nagytermi előadás bemutatóját szerdán tartják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„Minden állítás tagadás is egyben."
Benedictus De Spinoza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ