Blaskó Balázs rendezésével indul a keresztény színházi fesztivál
Dátum: 2021. október 21., csütörtök, 6:25

November 3-án Blaskó Balázs rendezésével, Csiky Gergely A nagymama című darabjával kezdődik a VII. Keresztény Színházi Fesztivál az Újszínházban; a vasárnapig tartó rendezvényen az előadások mellett beszélgetésekkel, kiállítással és zenei programokkal is várják az érdeklődőket.

Az idén hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Színházi Fesztivált az Újszínház. A fesztivál fő témája továbbra is a kereszténység megélése, a szeretet parancsa és ereje, amely a művészet által nyer felmagasztosulást és útmutatást - idézték az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában a színház igazgatójának szavait.

Dörner György, aki 2012 óta irányítja a teátrumot, és 2022. február 1-jétől újabb öt évig vezetheti az Újszínházat, a műsorban elmondta: folytatja a korábban megkezdett a munkát, továbbra is magyar szerzők műveit játssza a színház. Mint mondta, kimeríthetetlenek a magyar szerzők, egyre több drámát és színházi előadásra alkalmas művet fedez fel. "Íratok színdarabot novellából és regényből is. Így például a Feltámadás Makucskán című művet, amelyet éppen most ír Fazekas István egy Szabó Dezső-novellából" - tette hozzá.

Mint mondta, Nagy Viktor rendező decembertől az Újszínház főrendezője lesz, Viczián Ottó színművész pedig művészeti vezetőként vesz részt a munkában.

A Keresztény Színházi Fesztivál előadásairól szólva kiemelte, hogy a szakralitásnak mindig jelen kell lennie egy művészi alkotásban. "Egy szívmelengető történet, legyen az akármilyen banális, az is közelebb visz bennünket a szereteten keresztül az éghez" - fogalmazott.

Az igazgató elmondta: a fesztivál nyitóelőadása Blaskó Balázs rendezésében Csiky Gergely A nagymama című darabja lesz. Szintén a nyitónapon az Újszínház Galériában nyílik Mayer István, a népművészet mestere, szobrászművész és szemeskályha készítő mester kiállítása.

A zárónapon, november 7-én tűzik műsorra Bártfay Rita rendezésében Fazekas István Zrínyi Ilona című történelmi monodrámáját a Bubik István Stúdiószínpadon. Este mutatják be a Csíksomlyói passiót a nagyszínpadon, Nagy Viktor rendezésében. Az előadáshoz Rossa László a drámához szorosan kapcsolódó zenei anyagot készített, részben a passiókban gyakran szereplő egyházi énekek felhasználásával. Az előadást az Újszínház Kerényi Imre emlékének ajánlja.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Az egyik korszak oltárterítője a következő lábtörlője."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ