Eirik Stubo rendezésében mutatja be az Üvegfigurák című darabot a Nemzeti Színház
Dátum: 2021. december 10., péntek, 7:13

A szeretetre, a szeretet megélésének lehetőségeire és akadályaira, az emberi lélek mélységeire összpontosít Eirik Stubo rendező Tennessee Williams Üvegfigurák című darabjának új adaptációjában, amely december 16-tól látható a Nemzeti Színházban.

A norvég rendező második alkalommal dolgozik vendégként a budapesti teátrumban, 2019-ben Euripidész Médeiáját állította színpadra - olvasható a Nemzeti Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a rendező új előadása is elsősorban az emberi viszonyokat helyezi a középpontba, a tőle már megszokott finom lélektanisággal és letisztultsággal.

Tennessee Williams darabja a törékeny emberi kapcsolatokról, az esendőségről, az elvágyódásról, a mindennapok apró, de nehéz küzdelmeiről, a kiszolgáltatottságról szól.

A közleményben idézik Ölveczky Cecíliát, az előadás dramaturgját, aki kiemelte: a színpadi mű egyik legnagyobb erénye, hogy nem titkolja az érzelmeket, amelyekről mintha megfeledkeztek volna az európai színpadokon az elmúlt évtizedekben. "Nem volt divat az érzelem" - fogalmazott, hozzátéve: éppen ezért hosszú időn keresztül nem is szerepelt sokszor ez a darab a színházakban, de az utóbbi időszakban kezdik újra felfedezni.

"Talán a pandémia is közrejátszik abban, hogy újra előkerülnek a szeretet, a közelség és egyáltalán az érzelmek kérdései" - fűzte hozzá a rendező állandó munkatársa.

Eirik Stubo rendezése a Nemzeti Színházban ennek megfelelően elsősorban nem a külsőségekre, hanem a lelki mélységek feltárására koncentrál, arra, hogyan vagyunk képesek szeretni, és hogyan megyünk el mégis sokszor egymás mellett, akárcsak a darab szereplői. Mindezt igyekszik kellő érzelmi töltettel és humorral is átitatva megmutatni, főként a színészi játék erejét felhasználva, akárcsak a korábbi Médeia-rendezésben. Ugyanakkor ahhoz hasonlóan, nagyon fontos szerepet kap színpadi adaptációjában a vizualitás és a zene.

Eirik Stubo 2015-2019-ig a stockholmi Dramaten igazgatója volt, jelenleg az oslói Det Norske Teatret rendezője, Lars Norén darabjából készült idei színpadi munkája az év előadása lett Svédországban. A Médeia és az Üvegfigurák színpadra állítását megelőzően már kétszer szerepelt vendégelőadással a MITEM-en, először 2017-ben az Amerikai Elektrát, 2019 májusában pedig az Egy nyári éj Svédországban című előadást láthatták a Nemzeti Színház nézői.

Mint a közleményben kiemelik, a norvég rendező ezúttal is a tőle megszokott visszafogott, puritán módon tálalja a közönségnek az örök és sokszor bonyolult emberi problémákat, amiben szerinte nagyon jó partnerei a magyar színészek, akikkel a nyelvi nehézségek ellenére is szeret együtt dolgozni.

A produkcióban, amelynek bemutatója december 16-án a Gobbi Hilda Színpadon lesz, Söptei Andrea, Ács Eszter, Berettyán Sándor és Herczegh Péter játszik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ