Végső búcsút vettek Oszter Sándor Kossuth-díjas színművésztől
Dátum: 2021. december 12., vasárnap, 11:20

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői körében végső búcsút vettek Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésztől szombaton a Farkasréti temetőben.

A búcsúztatáson felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök gyászoló családnak írt levelét, amelyben a miniszerelnök hangsúlyozta: sok színész vágyik olyan szerepre, ami miatt már életében lengeda lesz. Oszter Sándor számára ez volt Rózsa Sándor figurája, sokak számára ő mindörökké a betyárok királya marad, az elmúlt évtizedek során azonban bebizonyította, hogy messze több annál és színpadon és filmben is bármit el tudott játszani.

Kisujjában volt a tragédia és a komédia, a vers, a próza, az ének és a tánc, ezért éppolyan hitelesen alakította a munkást és hősszerelmest, mint Othellót, a 80 huszár Máté Péterét vagy sok évvel később az Argo Tejesemberét. "Bár hívták Hollywood-ba, mégis ragaszkodott hazájához és az anyanyelvű játékhoz, ezért haláláig a mi hősünk maradt, aki számos felejthetetlen színpadi alakítással és filmszereppel ajándékozott meg minket" - méltatta a színészt Orbán Viktor.

Páratlanul gazdag színészi pályája során Oszter Sándor mindvégig szilárd értékrend mentén vallott hazáról, nemzetről, büszkén megélve és vállalva magyarságát, ápolva kulturális örökségünk hagyományait - hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere búcsúlevelében, amelyet szintén felolvastak.

A miniszter szerint alakításai, szereposztásai a színházban és a filmvásznon is, hitelesek és örökérvényűek voltak. Úgy véli, kivételesen erőteljes egyénisége meghatározóvá vált az elmúlt évtizedek hazai filmes és színházi életében. "Jellegzetes hangja fülünkben cseng, lendületes és intenzív jelenléte a vásznon és a színpadon, nyomott hagyott mindnyájunkban" - méltatta a színészt Kásler Miklós.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében búcsúzott a tragikus hirtelenséggel életének 73. évében elhunyt színésztől. Mint mondta, Oszter Sándor az életben és művészetében is az "egészet akarta", nem érte be a pótlékkal, mellékessel, nem félt az igazat és a teljességet keresni. Életét és művészetét "a szó legnemesebb értelmében vett férfi-lét", erő, megalkuvást nem ismerő sziklatermészet, valamint nagylelkűség és nagyvonalúság jellemezte. Az 1971-ben bemutatott Rózsa Sándor című, 12 részes történelmi sorozatban nyújtott legendás alakítása nyomán ismerte meg a széles közönség. "Ettől kezdve ő volt a betyár, az ikon, a férfi, akinek titka a teljesség megélésében rejtőzött" - hangsúlyozta, kiemelve, hogy Oszter Sándor tudta, a teljességhez szakadatlan munka, tanulás, szorgalom és elhivatottság szükséges.

Szenvedéllyel élt, dolgozott és szenvedéllyel hit. "Ez a szenvedély emelte őt a legnagyobbak közé, hiszen a művészet nem létezhet e nélkül. Mesterségbeli tudás, szakma iránti alázat, adottságok, igyekezet az építő kövek, de a kötőanyag mind között, a művészet, a szenvedély maga" - hangoztatta.

Oszter Sándor odadással állt helyt férfiként, apaként és nagyapaként, boldog, tartalmas és szeretetteli otthon teremtve családja számára. Otthona befogadott mindenkit aki szerette őt - mondta. Hozzátette, hogy a színész nyitott szívvel és bizalommal segítette, bátorította a fiatalokat, a tudását önzetlenül megosztva, nagylelkűen adva magából, mindazt, ami a lényege volt.

Pályatársak nevében búcsúzott a színésztől Bodrogi Gyula, aki kiemelte: halál nem illett soha Oszter Sándorhoz, "róla mintázni lehet/lehetett az életet". "Tudtál tenni, tudtál lenni, tudtál szeretni nem szeretni, tudtál úgy élni, mintha élnél és tudtál játszani a halállal" - hangsúlyozta.

"Soha nem láttalak meghalni, most becsaptál minket, megcsaltál minket, de nem menekülsz, utánad megyünk te betyár, te örök Rózsa Sándor, nyugodj békében" - mondta Bodrogi Gyula.

Nekünk, akik itt maradtak, mindig fájdalmas a búcsúzás. Nem azért, amit elmondtunk vagy megtettünk, hanem azokért a szavakért és tettekért, amelyről azt gondoltuk, hogy ráérünk arra még - búcsúzott a család nevében Popovics Tamás.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ Sohasem hazudnak annyit, mint esküvő előtt, háború alatt és vadászat után."
Bismark
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ