Átadták az Aase-díjakat a Bajor Gizi Színészmúzeumban
Dátum: 2021. december 15., szerda, 5:52

Átadták az Aase-díjakat hétfőn a Bajor Gizi Színészmúzeumban, az epizódszerepek megformálói számára szóló elismeréseket Sallai Virág, a Kolibri Színház, Unger Pálma, a Pécsi Nemzeti Színház, Gelányi Imre, a Látókép Ensemble és Tóth Károly a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze vehette át - közölte az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) hétfőn az MTI-vel.

Gobbi Hilda 1987-ben hozta létre végrendeletében az Aase-díjat az "emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői", az epizodisták részére azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium.

Unger Pálma színművész 1974 óta játszik a Pécsi Nemzeti Színházban, amelynek örökös tagja. A teátrumban főként szubrett szerepekben, zenés vígjátékokban és karakter figurákban mutatkozott be a pécsi közönségnek. Megcsillantotta komikai vénáját is és a groteszk és abszurd iránti fogékonyságát. Sikeresen játszotta el többek között Genet Cselédek című művének Claire, Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című komédiájának Pasqua alakját. Évtizedekig művészeti vezetője volt a Pécsi Sziporka Gyerekszínpadnak - olvasható az OSZMI közleményében.

Sallai Virág bábművész pályáját az Állami Bábszínházban kezdte. Naiva- és karakterszerepeket egyaránt sikeresen alakít. Alapító tagja lett az 1992-ben a létrejött Kolibri Színháznak, részt vállalt a magyar gyerek- és ifjúsági színház megújításában. Érzékeny és precíz bábmozgatása által kelt életre a legendás Háry János Örzséje és ő volt Ariel, Shakespeare Viharjának légi szelleme.

Tóth Károly színművészt Bozóky István szerződtette a nyíregyházi teátrumba 1982-ben, kisebb megszakítással azóta is a Móricz Zsigmond Színház tagja. A színészt villanásnyi pillanatokban sorsot felmutatni tudó szikár játékstílusa, fanyar humora különösen emlékezetes volt Ivo Krobottal közösen készített munkáiban (Harlekin milliói, Platonov, Túl zajos magány), vagy a Liliom, a Kétfejű fenevad, a Tizenkét dühös ember egy-egy szerepében.

Gelányi Imre nem hivatásos színész, gyermekvédelmi szakemberként dolgozik. 2015 óta tagja a Hajdu Szabolcs vezette Látókép Ensemble-nek. A Hajdu Szabolcs filmrendező írta és rendezte filmek és színdarabok rendszeres szereplője Debrecenben és az ország számos színpadán. Szerepel többek között Ernelláék Farkaséknál, Kálmán-nap, Egy százalék indián színházi trilógiákban. Hajdu Szabolcs filmrendező méltatásában kiemeli, Gelényi Imre pár jeleneten belül maximálisan bejárja a szerep által kínált spektrumot, és maradéktalanul kihasználja a jelenetek dinamikai lehetőségeit.

A díjakat évek óta a Bajor Gizi Színészmúzeumban adják át.

A díjakat odaítélő kuratórium tagjai Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András színművészek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Vannak gonosz emberek, akik kevésbé lennének veszedelmesek, ha nem volna bennük semmi jóság."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ