Tamási Áron darabját mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház
Dátum: 2022. január 25., kedd, 16:31

Tamási Áron Énekes madár című szerelmes játékát mutatja be pénteken a Békéscsabai Jókai Színház a nagyszínpadon Tege Antal rendezésében - közölte a teátrum hétfőn az MTI-vel.

Az 1933-ban írt Énekes madár Tamási Áron első színpadi műve volt, ez a leggyakrabban játszott, legsikeresebb és talán legszebb története - olvasható a közleményben.

A darab rendezését a 25 éve a viharsarki teátrumban játszó és rendező Tege Antal maga kérte. Mint nyilatkozta: "Tamási a csodákat valóságnak érzi. A fiatalok harcát mutatja, a szerelem erejét. A jók elmenekülnek ebből a világból, Tamási is ezért menekíti el a hőseit. Ez foglalkoztat és a szerelem".

Hozzátette: "nem szeretnék elrugaszkodni a népi jellegtől, ami a darabban megjelenik, gondolok itt a díszletre és a jelmezekre. De Tamási Áron instrukcióit betartva ("történik akármelyik székely faluban, akármikor" - írja az író) stilizált dizájnban mutatjuk meg a folklórt, és legfőképpen a színekkel fogjuk elővarázsolni a székely motívumokat, amiket zenével is megspékelünk".

A zenét Gulyás Levente komponálta a darabhoz; a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Kiss Kata tervezte.

A darab a valóságos társadalom helyett egy zárt világban; szinte szakrális, időn kívüli világban játszódik, amelyben elválik egymástól a boldogságra vágyó, a szerelem teljességére termett emberpár kettőse és a tisztességes, de kiteljesedni nem tudó irigyek. A mű a tiszta és őszinte szerelem erejéről és az emberi jellem visszásságairól, az irigység és a gonoszság természetéről, valamint az azon is győzedelmeskedő tisztaságról szól.

A főbb szerepeket Nádra Kitti, Szabó Lajos, Liszi Melinda, Földesi Ágnes Villő, Katkó Ferenc és Csomós Lajos játssza.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ A mozi olyan, mint az élet, csak az unalmas részeket kivágták belőle."
Alfred Hitchcock
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ