Öt nap alatt mintegy ötven előadás látható a bábszínházak találkozóján Kecskeméten
Dátum: 2022. május 21., szombat, 11:18

Öt nap alatt 34 színháztermi és 14 szabadtéri előadást mutatnak be a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján Kecskeméten - tájékoztatta az MTI-t a rendezvénysorozat főszervezője.

Bodor Éva, a kecskeméti Ciróka Bábszínház munkatársa elmondta: az elmúlt három évtizedben folyamatosan nőtt a műfajjal foglalkozók száma, ezért az idei, tizenötödik találkozón már 25 társulat produkciója szerepel a programban. A rendezvény hatodik napján pedig szakmai fórumokon vehetnek részt az érdeklődők.

Nem változott az elmúlt harminc évben a rendezvény jellege, hiszen a találkozó továbbra is olyan szakmai rendezvény, amely nem válogatott produkciókat hív meg, minden társulat maga dönt arról, hogy milyen előadással lesz jelen - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a programban kiemelt helyen szerepelnek a napi szakmai megbeszélések, amelyeken a bábos szakma elismert alkotóinak közreműködésével vitatják meg - a látott előadások mentén - a bábműfaj aktuális kérdéseit, a továbblépés, fejlődés lehetőségeit.

A kilencvenes évek vége óta hagyományosan az egyetemi képzésben résztvevő bábszínész szakos hallgatók bemutatkozására is lehetőséget nyújt a rendezvény. A jubileumi találkozón a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős, bábszínész szakirányú osztályának Anima című előadása mellett a rendező szakos hallgatók produkciói is láthatóak lesznek: Maróthy Anna Zorka rendezésében A halhatatlanságra vágyó királyfi, Cseri Hanna rendezésében a Mundstock úr, valamint Fodor Orsolya rendezésében a Kacsa, Halál, Tulipán.

Eljönnek a határon túli színházak képviselői is - Rozsnyóról, Kolozsvárról, Nagyváradról, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiből, Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről és Szabadkáról -, akik szakmai résztvevőként a kezdetektől figyelemmel kísérik a rendezvényt.

A találkozó június 11-én és 12-én kétnapos szabadtéri programsorozattal egészül ki Kecskemét főterén, ahol népszerű előadások, szórakoztató játékok várják az érdeklődőket.

A Hírös Agórában és a Kelemen László Kamaraszínházban pedig a debreceni Vojtina Bábszínház Vas Laci, a békéscsabai Napsugár Bábszínház Pán Péter és a győri Vaskakas Bábszínház A dzsungel könyve című vendégelőadásait nézhetik meg a tanév végén kikapcsolódásra vágyó családok. Látható lesz a budapesti Kolibri Színház Emma csöndje című darabja is, amely elnyerte idén az év legjobb gyermekszínházi előadásának járó Üveghegy-díjat. Az áprilisi, X. Kaposvári ASSITEJ Biennálén Kuthy Ágnes rendező, a Ciróka Bábszínház művészeti vezetője a hallgatói zsűri különdíját is megkapta.

A bábszínházak találkozóját 1991-ben a Kovács Géza igazgatása alatt működő kecskeméti Ciróka Bábszínház azért hívta életre, hogy egy olyan szakmai fórum segítse a műfaj hazai képviselőit, amelyen a bábszínházi alkotók megismerhetik egymás munkáit és beszélgethetnek a szakmát érintő aktuális kérdésekről.

Az első rendezvényen, 1992 tavaszán még csak hét társulat mutatkozott be, három nap alatt összesen kilenc produkciót láthatott a közönség.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Ha kivágtad az utolsó fát és megmérgezted az utolsó folyót, rá fogsz jönni arra, hogy a pénzt nem lehet megenni."
Indán közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ