Megtartotta évadzáró társulati ülését a Vígszínház
Dátum: 2022. június 13., hétfő, 17:44

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Vígszínház; először adták át a Venczel Vera Emlékdíjat és az új társulati tagokat is bejelentették.

A csütörtöki társulati ülésen Csapó Attila, Horváth Szabolcs, Igó Éva, Kútvölgyi Erzsébet, Szántó Balázs, Szilágyi Csenge, ifj. Vidnyánszky Attila és Pater Sparrow munkáját is díjjal ismerték el - áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Vígszínház 2021/22-es évadában a társulat 553 alkalommal játszott élőben, tavaly ez a szám csupán 111 volt. Az évadban a színház három játszóhelyének összlátogatottsága csaknem 90 százalékos volt, 310 ezer néző váltott jegyet az előadásokra. A nehézségek ellenére csupán 16 saját előadás maradt el, a legtöbb a Házi Színpadon, a művészek csaknem 80 beugrással mentettek meg előadásokat.

A társulati ülésen több művészeti díjat is átadtak. A társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri az évad legjobb alakításaiért járó Ajtay Andor Emlékdíjakat Szilágyi Csengének és ifj. Vidnyánszky Attilának ítélte oda. A Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó "A kiscsillag is csillag díj"-at Csapó Attila nyerte el.

A zsűri a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal azt a művészt jutalmazza, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a színház művészi rangját és hírnevét. A díjat idén Igó Éva kapta.

A Venczel Vera Emlékdíjat a Vígszínház tavaly elhunyt művészének emlékére férje, Czapp György alapította. A díjjal minden páros évben az évad legjobb díszlettervezőjét, páratlan évben a legjobb jelmeztervezőjét jutalmazzák. A díjat elsőként Pater Sparrow (Verebes Zoltán) díszlettervező vehette át.

A társulat titkos szavazatai alapján a legjobb 32 év alatti színésznek járó Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt Szántó Balázs nyerte el. A Harsányi Zsolt Emlékdíjat Kútvölgyi Erzsébetnek ítélte oda a díj alapítványának kuratóriuma.

A társulatért végzett odaadó munkájáért és kimagasló művészi teljesítményéért Héjj János ügyelő, Fesztbaum Béla és Lukács Sándor színművész Vígszínház-díjat vehetett át. A Művészeti Tanács által alapított Aranyforgó-díjat, amellyel a műszaki és adminisztratív kollégákat díjazzák, elsőként Rácz Krisztina öltöztető és Tóth Lajosné anyagkönyvelő nyerte el.

A közleményben kiemelik, hogy a 2021/22-es évadban a művészek csaknem 80 beugrással mentettek meg előadásokat. A Vígszínház az idén először osztotta ki a legtöbb beugrásért járó Haraszthy Hermin-díjat, amelyet Horváth Szabolcs vehetett át.

Az évadzárón a társulat jubiláló tagjait is köszöntötték. Lukács Sándor színművész 50 éve, Igó Éva színművész, Szabella Mercédesz öltöztető és Majzik Mária főpénztáros 35 éve, Hullan Zsuzsa színművész, Kuji Zoltán kellékes, Pásztor Géza hangtárvezető és Rehó Zsolt díszítő-bútoros 30 éve, Majsai-Nyilas Tünde és Fesztbaum Béla színművész, Ónodi Zoltán díszletkészítő-lakatos és Spreiczer Zsolt díszítő-bútoros 25 éve, Kocsisné Szelényi Katalin kelléktárvezető-helyettes 20 éve tagja a Vígszínháznak.

A 2022/23-as évadra Kövesi Zsombor, Medveczky Balázs, Ötvös András és Radnay Csilla szerződik a Vígszínházhoz. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közül Varga-Járó Sára, míg a Kaposvári Egyetemről Virágh Panna a Vígszínházban tölti gyakorlatát. Dobó Enikő és Józan László vendégművészként dolgoznak tovább a színházban.

A színház 2022/23-as évadának első bemutatója október 8-án A kastély lesz, amit a Pesti Színházban október 22-én az Inkognitó premierje követ. Az évad során a Szeget szeggel, az Egy szerelem három éjszakája, a Macska a forró bádogtetőn és a Pinokkió bemutatója is várja a nézőket.

Az új bemutatókra és a repertoár korábbi darabjaira is többféle bérletet kínál a színház, a szeptemberi és októberi előadásokra június közepén kezdődik a jegyértékesítés - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Nem szívesen kötelezem el magam a Mennyország vagy a Pokol mellett, mert itt is, ott is vannak barátaim."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ