Megtartotta évadzáró társulati ülését a bábszínház
Dátum: 2022. június 14., kedd, 8:41

Rendhagyó, zenés társulati üléssel zárta az évet a Budapest Bábszínház, ahol a következő évadban négy különböző korosztályt megszólító bemutatóval várják a közönséget.

A Budapest Bábszínházban az évad korábban ért véget a megszokottnál a nézőterek klimatizálása miatt - olvasható a teátrum pénteki közleményében.

Az évadzáró társulati ülésen Ellinger Edina igazgató elmondta, hogy a 2021/22-es évadban 335 előadást játszott a társulat, a bábszínház látogatottsága pedig több mint 90 százalékos volt, ez mintegy 71 500 nézőt jelentett. Az igazgató beszélt arról is, hogy a hat különböző korosztályt célzó bemutató mellett a Semmi című előadás filmes adaptációjának premierje is nagy sikerrel valósult meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az igazgató a következő évad új előadásairól is beszélt. Az évad első bemutatója októberben lesz: Az utolsó bárányt Cseri Hanna állítja színpadra, és a 6 éven felüli gyerekeknek szól majd. Ulrich Hub meséje igazi karácsonyi, betlehemes történet az összefogásról, a hitről, a reményről, a szeretetről hét bárány kalandjain keresztül.

A tájékoztatás szerint 2023-ban ismét csatlakozik a Budapest Bábszínházhoz Szikszai Rémusz. 16 éven felülieknek rendezi meg a Dekameron 2023 című előadást februárban a Nagyszínpadon. Tíz kortárs író - Fábián Péter, Gimesi Dóra, Háy János, Jászberényi Sándor, Nádasdy Ádám, O. Horváth Sári, Parti Nagy Lajos, Székely Csaba, Tasnádi István, Závada Péter - tíz történetet mesél el többek között arról, hogyan örökíthetők át az emberiség nagy történetei krízishelyzetben.

Ezt követően 2023 áprilisában Kuthy Ágnes a kisiskolásokat szólítja meg Gimesi Dóra A Hamupipőke-sztori című meséjével. A 19. század második felében játszódó történet egy olyan kislányról szól, akinek nehéz élete ellenére határtalan a fantáziája, és azzal bármire képes.

Tavasszal újraindult a Bábszínház Kísérleti Stúdiója. A 60-as, 70-es években mind a témaválasztás, mind a megvalósítás tekintetében egyedinek számító produkciók születtek itt. A teátrum ezt a hagyományt élesztette fel 2022-ben, belső pályázatot hirdetett a társulatnak, amelynek eredményeképpen két győztes pályamű született. Kocsis Eszter bábkészítő és alkotótársai a Ponttól pontig munkacímű produkcióban új digitális, robotikus technikákkal kísérleteznek, melynek eredménye jövő tavasszal lesz látható - olvasható a közleményben.

Podlovics Laura színművész és alkotócsapata ifjúsági előadást terveznek, melynek témája a kamaszkori elveszettség és a társadalmi felelősség a Z generáció fiataljai iránt. A produkció a 2023/24-es évadban debütál.

2023 tavaszán a Színházi Olimpia keretén belül rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált, ahol a bábos szakma nívós külföldi és határon túli társulatai vesznek majd részt. Többek között Franciaországból, Spanyolországból, Hollandiából fogadták már el a teátrum felkérését. A megújuló bábfesztivál a korábbi BÁBU fesztivál utódja.

Nyáron, június közepén a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján Kecskeméten mutatkozik be az Anima és A Szerb Antal-kód avagy a Pendragon legenda, június 14-én az Apa lánya című monodrámát játssza Pallai Mara Veszprémben a VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében. Ezeken túl a Budapest Bábszínház lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége augusztusban, ahol öt előadásukat is láthatja majd a közönség Villányban és környékén.

Beszámoltak arról is, hogy a társulat szavazatai alapján idén a Havas-B. Kiss-díjat Teszárek Csaba bábszínésznek, a Kovács József díjat Zsefle Sándor díszítő csoportvezetőnek adta át Ellinger Edina. Idén a Lellei Pál-díjat Dolezsánné Várady Katalinnak, a szervezési osztály munkatársának ítélte oda a társulat. Az évadban legtöbbet játszó színésznő Pájer Alma Virág lett.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ