Sikeres jubileumi évadot zárt a Kolibri Színház
Dátum: 2022. június 22., szerda, 7:55

Növekvő nézőszám, nyolc új bemutató, eredményes nemzetközi együttműködések és sikeres biennálé jellemezte a 30. jubileumát ünneplő Kolibri Színház most záruló évadát - tájékoztatta a színház hétfőn az MTI-t.

A járványhelyzet továbbra is kihívások elé állította a Kolibri Színházat, hasonlóan az összes hazai kulturális intézményhez - idézik a közleményben Novák János igazgató pénteki évadzáró társulati ülésen elhangzott szavait.

Kiemelte: óriási eredmény, hogy mindezek dacára, az erős, összetartó társulatnak és az összehangolt munkának köszönhetően sikerült megvalósítani a 2021/22-es terveket: hét premiert és egy előbemutatót tartottak, sikeresen megrendezték a X. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálét, májusban pedig egész napos programmal ünnepelték meg a színház fennállásának 30. évfordulóját. Kolibri30 - Jubileumi beszélgetések címmel videóinterjú-sorozat készült a társulat művészeivel és elindították a Kolibri Podcast csatornát.

A színház három játszóhelyén összesen 412 előadást tartottak, csaknem 96 százalékos nézettség mellett. A járvány miatt 26 előadást kellett elhagyniuk, 35-öt viszont beugrással megmentettek.

Az évadban Alexics Rita lépett színpadra legtöbbször, 178 alkalommal, őt Ruszina Szabolcs és Fehér Dániel követte 177, illetve 172 előadással.

A színház több mint harminc repertoár-előadásáról szólva az igazgató az ifjúsági produkciók és a csecsemőszínházi előadások fontosságát hangsúlyozta, hiszen a színház mindkét területen példaadó. Hozzátette: a járvány miatti visszaesés után az idén új lendületet vett a színház drámapedagógiai programja: az évadban 194 színházi nevelési programot tartottak, 5165 gyerek részvételével.

Kiemelte: aktívan részt vett a színház a csaknem két évtizede működő nemzetközi együttműködések - a 0-6 éves korosztályra fókuszáló MAPPING művészeti-kutatási projekt, az interaktív történetmesélés és a digitális technológiák ifjúsági előadásokban való színházi alkalmazásait kutató PlayOn!, valamint az öt német és öt egyéb európai színházat magában foglaló EuropeFiction - közös munkájában.

A X. Kaposvári ASSITEJ Biennálén szervezték meg a MAPPING Fesztivált, amelyen két európai partnerszínházuk négy előadással vett részt, ezen kívül egy észt és egy izraeli ifjúsági vendégjáték is látható volt.

A jövő évadot szeptember első szombatján a Kolibri Fesztivállal nyitják. Az ősz első bemutatója a MAPPING nemzetközi együttműködés keretében a Hangmadár című produkció, amelyet Eck Attila dramaturg közreműködésével Novák János rendez a színház felújított előcsarnokában.

A színház drámaíró pályázatának díjazottja volt Kiss Noémi A bálna és a srác című darabja, amelyet Markó Róbert állít színpadra októberben a Kolibri Fészekben.

Október közepétől látható Vidovszky György rendezésében az Áruló című ifjúsági előadás, amelynek előbemutatóját június elején tartották a Kolibri Pincében. A PlayOn! nemzetközi együttműködés keretében létrejött interaktív előadásban a teljes eseménysort a nézők alakítják egy telefonos applikáció segítségével, szavazataikkal befolyásolva a nyomozó játék menetét.

Jövő januárban az Óz, a varázslót mutatják be. L. Frank Baum több mint százhúsz éve született meséjét Horváth Péter színpadi adaptációja alapján Gothár Péter állítja színpadra, akit a nagysikerű Trapiti rendezőjeként már megismerhetett a társulat.

"Néhány éve dolgoztam már a Kolibri Színház társulatával, jó emlékeim vannak a közös munkáról, a fiatal színészeket pedig az egyetemről ismerem. Szeretettel és tisztelettel készülök velük együtt rálépni a sárga téglaútra" - idézik a rendező szavait.

A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet és egy Kolibri Urat, valamint egy Kolibri Háttér Hölgyet és egy Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. A titkos szavazás alapján az idén Tisza Bea és Nizsai Dániel színművész, valamint Albert Kinga videós és Farkas István műszaki vezető érdemelte ki az elismerést.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ ...az emberiségnek sosem támadt olyan fontos gondolata, amelyet kőbe ne írt volna."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ