Az erdélyi Váta Lóránd és László Csaba is megkapta a román színházi szakma legrangosabb díját
Dátum: 2022. július 6., szerda, 7:21

A kolozsvári Váta Lóránd és a marosvásárhelyi László Csaba színművészt is díjazta a Román Színházi Szövetség (UNITER) azon a gálán, amelyen a tavalyi év legjobb színházi teljesítményeiért járó elismeréseket adták át.

A besztercei Kultúrpalotában hétfőn késő este adták át az UNITER-díjakat, amelyek jelöltjeit még márciusban hozták nyilvánosságra. Minden kategóriában három-három jelölt közül vehette át a győztes az elismerést.

Váta Lóránd a legjobb férfi főszereplő díját kapta meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház Yury Kordonsky rendezte Cseresznyéskert című előadásában Lopahin

szerepének megformálásáért. László Csabának a legjobb férfi mellékszereplőnek járó UNITER-díjat ítélték a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának

Grand Hotel Retromadár című előadásában Szilveszter Zita szerepében

nyújtott alakításáért.

A legjobb előadásért járó díjat a Jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház által bemutatott, Silviu Purcarete rendezte A földműves és a halál kapta, amely Johannes von Tepl XIV. századi cseh szerző drámája alapján készült. Ebben a kategóriában versenyben volt a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Florin Vidamski rendezte Haramiák című produkciója, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház szintén Silviu Purcarete által színpadra állított Macbettje is.

A legjobb rendezésért járó díjat Horia Suru kapta, aki Székely Csaba Bánya-trilógiáját rendezte meg a bukaresti Román Drámaírók Színházában. Ebben a kategóriában is volt magyar jelölt: Fehér Balázs Benő a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál színpadra állított Piros fű című előadásért, amely Boris Vian azonos című regénye alapján készült.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Nicoleta Lefter kapta Julija Poszpelova Itt Moszkva! című darabjában Szvetlana Allilujeva szerepének megformálásáért. Az előadást a bukaresti Unteatru színház mutatta be Catinca Draganescu rendezésében.

A magyar vonatkozású előadások és alkotóik közül UNITER-díjra jelölték még a legjobb díszlet kategóriában a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Haramiák című produkciójának látványtervezőjét, Matej Sykorát; a legjobb televíziós színházi előadások kategóriájában a román közszolgálati televízió Esti próba című produkcióját, amely Kiss Csaba drámája alapján készült; valamint a debüt kategóriában a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban bemutatott, Meghatározatlan időre című kirakatszínházi produkció látványvilágát tervező Oláh Rékát és Nagy Fannyt.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ A tizedik Múzsa, aki most kormányoz: a sajtó."
Trollope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ