Az Ifjú barbárok című előadással zárja évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház
Dátum: 2022. július 6., szerda, 7:21

Az ifj. Vidnyánszky Attila által színpadra állított Ifjú barbárok című előadással zárja idei évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház - közölte kedden a teátrum.

Az előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal.

A színház közleménye idézi Ifj. Vidnyánszky Attilát, aki szerint a próbafolyamat kiindulópontja Kodály Zoltán és Bartók Béla személyisége volt, ebből egy saját anyag született, amely legfőképp az alkotócsapat szemszögét mutatja be, hogy miként lehet a két nagy zeneszerzőn keresztül beszélni arról a világról, amely körülvesz.

A rendező hangsúlyozta, hogy erőteljesen közösségi munka nyomán született meg az előadás. Hozzátette: a munkafolyamat számára sokkal izgalmasabb és tanulságosabb, mint maga az előadás, de reméli, hogy "a produkció is fel fog érni ehhez". A társulatról elmondta, hogy előző ottani munkája során olyan alkotó emberekkel találkozott, akik alkalmasak arra, hogy ne feltétlenül végrehajtóként legyenek jelen, hanem együtt, közösen "szüljenek meg" valamit.

Vecsei H. Miklós szerint Bartók és Kodály életében az a nagyon izgalmas, hogy ők kora huszonéves korukban mentek el gyűjteni a Kárpát-medencébe. Nagyon komoly kulturális ellenszélben voltak úttörők, hiszen saját tanáraik sem támogatták őket. "Ha ők ketten nem végzik el a sok-sok ezer darabból álló gyűjtésüket, nélkülük a népzene, a népdalok igencsak csorbított változatban léteznének ma a magyar kultúrában" - idézi Vecsei H. Miklóst a közlemény.

Az Ifjú barbárok különleges színfoltja, hogy az előadást élőben kíséri a Tokos Zenekar. A kolozsvári bemutató szerdán, a gyulai pedig szombaton este lesz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ ...nem mindenki oroszlán, aki az akar lenni."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ