Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban!
Dátum: 2022. július 29., péntek, 7:30

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült; 2022. augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségének. A rendezvény minőségi szórakozást ígérő darabjait a színház művészeti tanácsadója, Peremartoni Krisztina választotta ki a kőszínházi kínálat több tucatnyi előadásából.

A Szemle a Budaörsi Latinovits Színház Shakespeare: Szentivánéji álom című komédiájával (Fehér Balázs Benő rendezése) startol augusztus végén. Gogol A revizor című darabját Béres Attila rendezte és a Miskolci Nemzeti Színház előadásában láthatja a budapesti publikum. Egy lassan kétszáz éves mű, amely biztosan aktuális lesz még száz év múlva is. Csokonai több mint 220 éves alkotása pedig, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak egyfajta abszurd élőszereplős bábjáték, a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös produkciójaként érkezik a fővárosba. A kiaknázásra váró lehetőségeket játékosan felszínre hozva, sok zenével vitte színre Tapasztó Ernő. Két Csehov-mű is színpadra kerül a rendezvénysorozatban: a Sebestyén Aba rendezte Három nővér, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátéka, amely az egyedüllétről, a megszenvedett magányról, az idő múlásának könyörtelenségéről beszél, de egy eleven, sok humorral és zenével átitatott világban, amelyből lüktet az élet lehetősége. Valamint a Szolnoki Szigligeti Színház előadása, a Székely Kriszta által újragondolt Sirály, amely szeptember 10-én egyben a zárása is lesz a mustrának. A Gyulai Várszínház és a Yorick Stúdió 2022-es Kortárs Magyar Dráma-díjas előadása, a Lázadni veletek akartam szintén Sebestyén Aba rendezésében lesz látható a Szemlén. 2022-ben egy fővárosi előadás töri meg a sort: Alföldi Róbert Frivol című kortárs néptánc rendezése nem a határon túlról, sem vidékről, csupán az Átriumból kerül át egy estére a Városmajorba.

A Városmajori Színházi Szemle 2022-es programja:

Shakespeare: Szentivánéji álom (augusztus 27. 19:00) - Budaörsi Latinovits Színház (rendező: Fehér Balázs Benő)

Gogol: A revizor (augusztus 31. 19:00) - Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Béres Attila)

Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak (szeptember 2. 20:00) - Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház (rendező: Tapasztó Ernő)

Csehov: Három nővér (szeptember 4. 19:00) - Szabadkai Népszínház Magyar Társulata (rendező: Sebestyén Aba)

Alföldi Róbert - Vári Bertalan: Frivol (szeptember 6. 20:00) - Átrium (rendező: Alföldi Róbert)

Bódi Attila: Lázadni veletek akartam (szeptember 7. 20:00) - Gyulai Várszínház és a Yorick studio (rendező: Sebestyén Aba)

Csehov: Sirály (szeptember 10. 19:00) - Szolnoki Szigligeti Színház (rendező: Székely Kriszta)

A 2022-es Szemle programjában szereplő előadásokat négyfős zsűri díjazza, melynek tagjai: Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója, Tóth Ildikó színésznő, Szinetár Miklós rendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész, valamint - a Revizor - a kritikai portállal létrejött együttműködés keretében - László Ferenc színikritikus. A zsűri a már megszokott módon hat kategóriában - Legjobb előadás, Legjobb rendezés, Legjobb női- és férfi szereplő, valamint Legjobb női- és férfi mellékszereplő - oszt ki díjakat.

A Városmajori Színházi Szemle különdíjasa az idén 20 esztendős Fidelio 2.000.000 Ft értékű médiacsomagját nyeri el. Az elismerést az egyik legolvasottabb összművészeti portál szakújságírói szavazzák meg. Az elmúlt évekhez hasonlóan a közönség is leadhatja majd voksát az általa legjobbnak tartott előadásra.

Az egyre nagyobb presztízsű Színházi Szemle programját évről évre telt házas, kiemelt érdeklődés kíséri, mind a szakma, mind a közönség részéről, hiszen a Szabad Tér Színház által alapított Színházi Szemle díjak átadásával erős szakmai elismerésben részesítjük a díjazottakat, és a nyári szezon végén ezzel a gesztussal jelképesen is visszaadjuk a kulcsot a kőszínházaknak.

(OTS)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Mire az ember megöregszik, a gyertya többe kerül, mint a születésnapi torta."
Bob Hope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ