Négy új előadással készül az új évadra a szabadkai Népszínház magyar társulata
Dátum: 2022. szeptember 7., szerda, 16:30

Négy bemutatóval, zenés előadásokkal és drámával is várja a közönséget a 2022/2023-as évadban a szabadkai Népszínház magyar társulata - közölte Körmöci Petronella társulatigazgató szerdán az MTI-vel.

Az évad első bemutatójaként Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művét állítja színpadra a társulat László Sándor rendezésében. Körmöci Petronella kiemelte: a darabot körülbelül három évtizede óriási sikerrel, több mint százszor játszotta a szabadkai Népszínház. A darab érdekessége ezúttal az, hogy élő zenével megy az előadás, mert erre nem nagyon volt lehetőség azóta, hogy megszüntették a Népszínház zenekarát. Emellett pedig a koronavírus-járvány kitörése óta először szerepelhet együtt a színpadon a teljes társulat - tette hozzá.

Az évad második bemutatójaként William Shakespeare Othello című darabját Puskás Zoltán állítja színpadra. Az előadás a rítusok, rituálék felé mozdul el, és nem a klasszikus fordítások szövegét használják majd, hanem a Márton László-féle 2009-es változatot.

Borisav Stankovic énekes cigánylányról és a patriarchális társadalomról szóló darabját, a Kostanát az évad második felében mutatják be. Az előadást Andrej Boka rendezi. Az eredetileg szerbül írt darabot új magyar fordításban láthatja a közönség újév után.

Körmöci Petronella elmondta, nagyon súlyosan érinti a társulatot, hogy egyre kevesebb támogatást kapnak a színházak, ezért eredetileg csak három bemutatót terveztek az évadra, végül sikerült támogatást szerezniük egy negyedik új előadásra is, de "ez már messze nem az a támogatás, amelyből valójában színházat lehet csinálni".

Így az évad végén mutatják be Caryl Churchill Az iglic című darabját. Az előadás érdekessége, hogy a szabadkai teátrum történetében először a színészek mellett bábok is szerepelnek az előadásban, amelyet Siflis Anna rendez áprilisban.

Mindezek mellett készül egy előadás a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal - hívta fel a figyelmet a társulatvezető. Barta Lajos Szerelem című művét a felvidéki Czajlik József rendezi, a dramaturg pedig Gyarmati Kata, a szabadkai Népszínház magyar társulatának korábbi vezetője - részletezte Körmöci Petronella, aki hozzátette, a szabadkai teátrum két színésze szerepel az előadásban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Minden piszok, ami nincsen a maga helyén."
Max Planck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ