Díjat nyert a Nemzeti Színház Woyzeck-előadása Újvidéken
Dátum: 2022. szeptember 19., hétfő, 8:18

Az alkotói csapat és a színészegyüttes kivételes kifejezőképességéért járó díjat kapta meg a Nemzeti Színház Woyzeck című előadása az újvidéki 49. Infant fesztiválon - közölte a budapesti teátrum.

A szeptember 10. és 13. között megtartott színházi szemlére Szerbiából, Magyarországról, Ausztriából és Szlovéniából érkezett egy-egy előadás Alekszandar Popovszki rendező válogatása alapján.

Az Ozren Grabaric horvát színész, valamint Sonja Petrovic szerb rendező és Nikolina Djukanovic szintén szerb drámaíró összetételű zsűri egyhangúlag a bécsi Burgtheater Júlia kisasszony című előadásának ítélte oda a legjobb előadás díját. Az indoklás szerint a rendező precizitása és finomsága az előadást műalkotássá változtatta, a rendezői megoldások pedig nagyon bátrak és átgondoltak voltak.

A budapesti Woyzeck-előadás fiatal alkotói csapata a színészi együttes kifejezőkészségéért érdemelt díjat. A zsűri indoklása szerint "a fiatal rendező végtelenül szellemes előadása merészen kacérkodik a giccs és az ócskaság esztétikájával, és megmutatta, milyen banalitásokkal szembesülünk nap mint nap". A mindennapi egyszerű események nyomást gyakorolnak Woyzeckre, de mi az ügyes megoldásoknak köszönhetően az előadásban nemcsak ezt a külső világot látjuk, hanem a szereplő belső világát is, mintha a rendezőnek sikerült volna megfosztania Woyzecket a bőrétől, és a szemünk láttára kiráznia belőle mindent - írta a zsűri. Az előadás teátrálisan, de egyben feltűnésmentesen beszél a világ nagy témáiról, amelyekkel Georg Büchner a társadalom szélére szorult rétegekről szóló kegyetlen drámája foglalkozik - szól az értékelés, amely szerint "a Woyzeck című előadás olyan, mint egy megszelídített káosz, amely energiájával színházi izgalomban tart bennünket". "Csodálatos színpadi mozgás és színészek, akik teljesen együtt működnek, mégis mindegyiknek sikerül kitűnnie a maga egyediségével. Ez az előadás arra emlékeztet bennünket, hogy a színház nemcsak az értelemre hat, hanem a szenvedélyt is felébreszti, és arra késztet, hogy senki se maradjon közömbös. Teljes és izgalmas színházi alkotást hoztak, amit a közönségnek ritkán van alkalma átélni" - olvasható az indoklásban.

Az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte produkciót 2018. április 11-én mutatta be, és azóta is sikeresen játssza a budapesti teátrum.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ ...nem mindenki oroszlán, aki az akar lenni."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ