Mészáros Árpád kapta a vajdasági Pataki-gyűrűt
Dátum: 2022. november 2., szerda, 10:30

Mészáros Árpád, az Újvidéki Színház művésze vehette át a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki Gyűrű díjat szombaton Szabadkán.

A színész az Újvidéki Színház III. Richárd című előadásának címszerepében nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést. A William Shakespeare szövege alapján készült előadást Dejan Projkovszki rendezte.

A szereppel kapcsolatban Mészáros Árpád korábban a Magyar Szó című újvidéki napilapnak azt mondta: "minden emberben ott bujkál valami ördögféle is, ami olykor elő akar jönni, és nincs annál jobb, amikor színpadon, megengedett körülmények között az ember kidobhatja ezt magából". Véleménye szerint attól a pillanattól kezdve, hogy Richárd kimondja, gazember lesz, "mindenféle gátlás nélkül lát neki annak, hogy úgymond futószalagon rendelje el a gyilkosságokat".

"A főszereplő menetelését a trón felé úgy lehet elképzelni, mint egy nagy lépcsőt, ahol minden egyes lépcsőfok egy emberi élet. Ő egészen könnyedén jut el a trónig, és amikor felér, akkor azzal kell szembesülnie, hogy ez a menetelés olyan deformációt okozott a társadalomban, abban a közegben, ahol ő uralkodó akar lenni, hogy azt már nem lehet elfojtani semmiféle terrorral, semmiféle elnyomással, mert a tömeg kiveti megából a gátlástalan, mindenre elszánt uralkodni vágyókat" - mondta.

A Pataki-gyűrűt az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé pénzjutalom is jár.

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29. annak emlékére, hogy 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ A világegyetem elmélet nélkül működik."
Teleki László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ