Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnökének
Dátum: 2022. december 6., kedd, 16:04

Az Európai Színházi Unió (UTE) további két évre elnökévé választotta Tompa Gábort, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját - közölte kedden a kolozsvári színház.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az Európai Színházi Unió idei második közgyűlését december 4-én tartották Krakkóban. Tompa Gábor egyhangú szavazással kapott újabb kétéves mandátumot.

Az újraválasztott elnök közölte: folytatni szeretné a korábbi mandátumaiban elkezdett munkát. Céljai között nemzetközi koprodukciók létrehozását, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, az unió fesztiváljának rendszeressé tételét, valamint az UTE kiemelkedő művészi kvalitású színházakkal való bővítését említette.

A közgyűlésen megválasztották az UTE új vezetőtanácsát, melynek tagjai: Nuno Cardoso (Sao Joao Nemzeti Színház, Porto, Portugália), Florian Hirsch (Luxemburgi Nemzeti Színház), Tamara Vuckovic Manojlovic (Jugoszláv Drámai Színház, Belgrád, Szerbia), Waldemar Razniak (Stary Teatr, Krakkó, Lengyelország), Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugália), Antal Csaba (Budapest, Magyarország).

Az Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója, s azóta is Európa egyik legfontosabb színházi szövetsége. Jelenleg az Európai Színházi Unió 26 tagot tömörít, nemzeti és nemzetközi befolyással rendelkező színházat Európa-szerte és azon túl.

A szervezetnek olyan igazgatói voltak, mint Zsámbéki Gábor, aki Strehler halála után 2004-ig vezette az UTE-t, Alexandru Darie, a bukaresti Bulandra Színház egykori igazgatója és Ilan Ronen izraeli rendező, a Habima Színház egykori igazgatója.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház 2008-ban lett tagja a szakmai szervezetnek, Tompa Gábort pedig 2018 májusában az unió budapesti közgyűlésén választották a szervezet elnökévé.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ Semmitől sem félek annyira, mint a félelemtől."
Montaigne
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ