Sunyovszky Szilvia Kossuth-díjas színésznő 75 éves
Dátum: 2023. január 31., kedd, 15:41

Február 2-án lesz hetvenöt éves Sunyovszky Szilvia Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

A felvidéki Rozsnyón látta meg a napvilágot. Már gimnazista korában hatalmas sikert aratott a Komáromi Színházi Fesztiválon előadott Csongor és Tünde címszerepében. A pozsonyi Színművészeti Főiskolán Karol L. Zachar színész-rendező tanítványaként, szlovák nyelven kezdte meg tanulmányait, majd a budapesti színiakadémia növendéke lett Várkonyi Zoltán osztályában. Ekkoriban játszott a Nemzeti Színházban a Huncut kísértetben, majd a Madách Színházban a Noé egyik főszerepét alakította. Hamar felfedezte a filmipar is: Latinovits Zoltán és Domján Edit mellett kapott mellékszerepet az 1969-es Az alvilág professzorában, majd játszott a Ráktérítőben és a Házassági évforduló című tévéfilmekben is.

Amikor 1970-ben megkapta diplomáját, hívták a Nemzeti Színházba, őt azonban hazahúzta szíve és az akkor alakult kassai Thália Színpadhoz szerződött. Itt többek közt olyan szerepeket alakított, mint az Altona foglyai Johannája, az Én, Te, Ő című Arbuzov-darab Lidája vagy Goldoni Zsámbéki Gábor vendégrendezésében bemutatott komédiája, a Mirandolina hősnője. Egy évvel később visszatért Budapestre, a Madách Színházban Lady Anna szerepe várta a III. Richárdban.

Az itt eltöltött közel két évtized alatt egy sor kiváló szerepben tündökölt, volt többek közt Éva Sarkadi Imre Elveszett paradicsom, Sue Arthur Miller Édes fiaim című drámájában, Elmira a Tartuffe című Moliere-darabban, Laszkarisz Mária A meráni fiú című Szabó Magda-műben és francia királylány a Lóvátett lovagok című Shkaespeare-vígjátékban. A filmekben és a televízióban is gyakran feltűnt, így egyebek között a Gyula vitéz télen-nyáron, a Fuss, hogy utolérjenek, az Ártatlan gyilkosok, a Fekete gyémántok, a Csak semmi pánik és a Míg új a szerelem című alkotásokban.

A színjátszástól az 1990-es években vonult vissza és a diplomácia színpadára lépve 1991-től 1995-ig a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt. 1989-99 között a Drogmentes Élet Nemzetközi Alapítvány kuratóriumának elnöke, 1996-98 között a Határon Túli Magyarok Hivatalának főtanácsosa, 1998-2000 között a Magyarországért Alapítvány, 2004-től a Polgári Hermina Alapítvány kuratóriumának elnöke, 2003-tól két évig a Fidesz civil kapcsolatainak ápolásáért felelős elnöki tanácsos volt. A színművészettel is kapcsolatban maradt, felolvasásaival járult hozzá a Vakok Intézete hangoskönyvtárának bővítéséhez. Életútjáról 2013-ban megjelent Csak semmi titok! című könyvében számolt be.

Sunyovszky Szilviát 1986-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2013-ban érdemes művész lett, 2016-ban a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át. 2020-ban Kossuth-díjat kapott "Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során nyújtott feledhetetlen színházi, televíziós és filmes alakításai, valamint a magyar irodalom klasszikusait magas színvonalon tolmácsoló kultúraközvetítő tevékenysége elismeréseként".

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ