Móricz Zsigmond Rokonok című művét mutatja be a kolozsvári színház
Dátum: 2023. február 2., csütörtök, 10:48

Móricz Zsigmond Rokonok című regénye alapján készült előadást mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Bocsárdi László rendezésében - közölte kedden az erdélyi teátrum.

A közlemény Tompa Gábort, a színház igazgatóját idézi, aki szerint a több mint 90 éve megjelent Móricz-regény, a szerző legerősebb társadalomkritikai regénye ma is aktualitással bír. Hozzátette: a regényben megjelenő korrupció, nepotizmus, a sikkasztás uralta vezetői réteg és a korrupciós botrányok apropóján nem kell erőltetni a történet aktualitását, hiszen ennek mintha egyenes folytatásában élnénk, és nemcsak Romániában, hanem világszerte.

Bocsárdi László rendező elmondta: fontos volt számára átlátni az akkori zűrzavart, hogy jobban megérthesse, mi történik ma. Kiemelte, hogy elsősorban a főszereplő Kopjáss István tragédiája érdekelte, ő a történet kulcsa, akivel saját bevallása szerint azonosulni tud. Úgy vélte, ez egy erkölcsi szempontból rendkívül fontos mű, és számára a nagy kérdés az, hogy manapság mennyire szerencsés dolog az erkölccsel foglalkozni a színházban, illetve mennyire érdekli ez a közönséget.

A szerteágazó cselekményű regény színpadra adaptálásáról Kali Ágnes dramaturg elmondta: a realista regényt egy olyan színpadi időre és térre írták át, amelyben Pista történetének összefüggésében jelennek meg mind a karakterek, mind pedig a történések.

Bartha József díszlettervező elmondta: fontos volt, hogy a jelenetek között gyorsan lehessen megoldani a változásokat, így nem zsúfolták túl a teret.

A Rokonok főszerepét Viola Gábor alakítja, további szerepekben Kató Emőke, Györgyjakab Enikő, Bács Miklós, Dimény Áron, Farkas Loránd, Orbán Attila, Bíró József, Imre Éva, Varga Csilla, Kicsid Gizella, Kiss Tamás, Gedő Zsolt, Bíró Gergő, Fazakas Hunor, Filep Gergő, valamint Tulogdi Botond látható. A produkció koreográfiáját Bezsán Noémi jegyzi, a jelmezeket Cs. Kiss Zsuzsanna tervezte. A bemutatót vasárnap este tartják.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„Ne köpj a kútba, mert lehet, hogy innod kell belőle!"
orosz közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ