Március 15. - A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron
Dátum: 2023. március 13., hétfő, 14:53

A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, szerdán Kolozsváron, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Az előadás a Petőfi 200 emlékév keretében, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával partnerségben érkezik a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, a produkciót a stúdióteremben láthatja a közönség - írta az MTI-nek küldött hétfői közleményében a teátrum.

Emlékeztetnek, hogy A helység kalapácsa Petőfi Sándor első könyve volt, de a költő által hőskölteménynek nevezett mű nem aratott sikert. A komikus eposz ugyanis nemcsak a műfaj paródiája akart lenni, hanem a korszak dagályos és cikornyás költészeti divatját és a nemzetieskedést is gúnyolta, ami az ifjú költőtől "pimasz gesztusnak" tűnhetett a kortársak szemében.

Annál sikeresebb lett később - mutatnak rá -, humorára, iróniájára, a szellemes szószaporítások groteszk képeire és a parádés hexameterek álpatetikus hangvételére egyre kíváncsibb lett a közöség.

A közlemény szerint az előadás a mű "minden bája és humora mellett" a beregszászi társulatról is szól, arról, hogy "a színház kapaszkodó, a túlélés eszköze".

"Nem hangoljuk át Petőfi művét, de abból indulunk ki, hogy ennek a társulatnak a tagjai a háború miatt most itt ülnek bőröndjeiken, és nem lehetnek otthon. A színen megjelenő Petőfi az Útilevelek kárpátaljai passzusaiból idéz, és hazagondolunk. Játékos, szabad színházat kínálunk, ezzel az előadással csatlakozva a Petőfi-emlékévhez, amelyben a költő születésének 200. évfordulóját ünnepeljük" - vallják az előadás alkotói.

Petőfi Sándort ifj. Vidnyánszky Attila alakítja. Az előadás rendezője Vidnyánszky Attila, a színpadkép és látvány ifj. Vidnyánszky Attila munkája. Az előadás a BorFolk Zenekar és a Budai Folk Band zenei közreműködésével készült - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Akkor tudod, hogy jól dolgoztál, ha élvezted."
Pearl Buck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ