Március 15. - A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron
Dátum: 2023. március 13., hétfő, 14:53

A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, szerdán Kolozsváron, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Az előadás a Petőfi 200 emlékév keretében, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával partnerségben érkezik a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, a produkciót a stúdióteremben láthatja a közönség - írta az MTI-nek küldött hétfői közleményében a teátrum.

Emlékeztetnek, hogy A helység kalapácsa Petőfi Sándor első könyve volt, de a költő által hőskölteménynek nevezett mű nem aratott sikert. A komikus eposz ugyanis nemcsak a műfaj paródiája akart lenni, hanem a korszak dagályos és cikornyás költészeti divatját és a nemzetieskedést is gúnyolta, ami az ifjú költőtől "pimasz gesztusnak" tűnhetett a kortársak szemében.

Annál sikeresebb lett később - mutatnak rá -, humorára, iróniájára, a szellemes szószaporítások groteszk képeire és a parádés hexameterek álpatetikus hangvételére egyre kíváncsibb lett a közöség.

A közlemény szerint az előadás a mű "minden bája és humora mellett" a beregszászi társulatról is szól, arról, hogy "a színház kapaszkodó, a túlélés eszköze".

"Nem hangoljuk át Petőfi művét, de abból indulunk ki, hogy ennek a társulatnak a tagjai a háború miatt most itt ülnek bőröndjeiken, és nem lehetnek otthon. A színen megjelenő Petőfi az Útilevelek kárpátaljai passzusaiból idéz, és hazagondolunk. Játékos, szabad színházat kínálunk, ezzel az előadással csatlakozva a Petőfi-emlékévhez, amelyben a költő születésének 200. évfordulóját ünnepeljük" - vallják az előadás alkotói.

Petőfi Sándort ifj. Vidnyánszky Attila alakítja. Az előadás rendezője Vidnyánszky Attila, a színpadkép és látvány ifj. Vidnyánszky Attila munkája. Az előadás a BorFolk Zenekar és a Budai Folk Band zenei közreműködésével készült - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ