Audionarrációval mutatják be a Kőszívű - A Baradlay-legenda című musicalt az Erkel Színházban
Dátum: 2023. május 11., csütörtök, 9:51

Látássérültek számára audionarrációval kísérve mutatják be a Kőszívű - a Baradlay-legenda című musicalt május 21-én 19 órakor az Erkel Színházban.

Az előadás a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a MusicalNeked Produkció és a Civilút Alapítvány együttműködésében valósul meg.

A program nagykövete Lengyel Zsófia, a Mindenki Képes Egyesület elnöke, látássérült parasportoló. Az előadásra a látássérült emberek kedvezményesen vásárolhatnak jegyet - olvasható a Musical Neked Produkció MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a darab a három Baradlay fiú, Ödön, Richárd és Jenő, valamint édesanyjuk fordulatos, izgalmas története az 1848/49-es forradalom és szabadságharc viharában.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon több tízezer olyan látássérült ember él, aki a színházi előadásokat csak audionarrációval élvezheti igazán. Az akadálymentesített előadáson az audionarrátor "elbeszéli" a színpadon látható vizuális üzeneteket (testbeszéd, mozgás), hozzásegítve a látássérült nézőket a teljesebb élményhez.

A vak és gyengénlátó emberekhez a narrátor által elmondott információ fej- vagy fülhallgatón keresztül jut el, így az ép látású nézőkkel együtt élvezhetik az előadást.

A május 21-i Kőszívű - A Baradlay-legenda előadáson Szőke-Tóth Cecília audionarrátor biztosítja az egyenlő esélyű hozzáférést a Tour Guide System rendszerén keresztül.

A közleményben idézik Ruttkay Rékát, a Civilút Alapítvány elnökét, aki kiemelte: a színházi élmény mindenkié, ezért kezdeményezték az együttműködést a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, valamint a MusicalNeked Produkcióval. "Együttesen meg tudjuk valósítani, hogy a vak és gyengénlátó emberek is átéljék a musical varázsát" - mondta.

Lengyel Zsófia, a Mindenki Képes Egyesület elnöke a projekt nagyköveteként vesz részt az előkészületekben, érintettként hírét viszi az akadálymentesített színházi előadásnak.

Szabó László, a musical producere szerint a színház a legösszetettebb művészeti élményt adja: képek, hangok, mozgás, látvány egysége. A musicalben pedig még ott van a muzsika is. Mint mondta, büszkék rá, hogy színházi produkcióikat az elmúlt csaknem három évben százezer néző látogatta. "Aligha létezik nagyobb kihívás és nagyobb öröm egy színházi produkciónak, mint hogy olyan embereknek játsszon, akik nem látnak. Büszkén és izgatottan készülünk az előadásra!" - fogalmazott.

Az audionarrált előadást és a kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget az MVGYOSZ is meghirdeti tagjai, illetve tagszervezetei körében. A kedvezményre jogosító kuponkódot az MVGYOSZ tagegyesületeitől kaphatják meg az érdeklődők - áll a közleményben.

"A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elkötelezetten dolgozik azért, hogy a vak és gyengénlátó emberek akadálymentesen férhessenek hozzá a közszolgáltatásokhoz, beleértve ebbe a kulturális értékekhez való egyenlő esélyű hozzáférést is" - idézik Nagy Sándort, az MVGYOSZ elnökét.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Az igazság hatalmas, és győzedelmeskedni fog. Ez rendben is volna, csak az a baj, hogy nem így van. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ