Színházi olimpia - Nagyszabású, ingyenes Csíksomlyói passió-előadás látható a Szent István téren
Dátum: 2023. május 12., péntek, 17:48

Nagyszabású, ingyenes Csíksomlyói passió-előadás várja a nézőket pünkösd ünnepéhez igazítva; a produkció május 26-án a budapesti Szent István téren látható a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében.

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, Vidnyánszky Attila rendezésében, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával május 26-án, pénteken 20 órakor a budapesti Szent István-bazilika előtt tekintheti meg a közönség.

A közleményben Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját idézik, aki elmondta: a Csíksomlyói passió című előadás a Nemzeti Színház egyik meghatározó produkciója, éppen ezért a 2017-es budapesti kőszínházi bemutató után minden évben ezzel az előadással kezdik az évadukat.

Elmondta: a 2017-es premiert követően ez az előadás a pesti kőszínházból "zarándokútra kelt", és azóta a magyarság szakrális helyszínein adják elő minden évben.

"A közönség száma és a visszajelzések évről évre megerősítenek bennünket abban, hogy ez az előadás - nem csak számunkra - több mint egy színházi produkció: a hitélmény megújítását szolgálja" - mondta a rendező.

Ezt támasztja alá az a kötet is, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia könyvkiadója jelentetett meg a több mint huszonötezer néző előtt zajló, 2018-as csíksomlyói előadásról - emelik ki a közleményben.

Zsuráfszky Zoltán táncművész-koreográfust, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetőjét is idézik, aki elmondta: a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös előadásaiban a prózai színész mellett a táncos nem "biodíszlet", a mozdulat sem alárendelt, kiegészítő szerepet játszik, hanem az egyenrangú színházi kifejezőeszközök egyike. A Csíksomlyói passióban vannak egész jelenetek, amelyekben a drámaiságot a táncosok mozgásának intenzitása adja - tette hozzá az előadás társrendező-koreográfusa.

A közleményben felidézi azt a Csíksomlyói passió-előadást, mely 1981-ben az akkori Nemzeti Színház produkciójaként több mint tízéves sikerszériát ért meg. Kerényi Imre rendezése azt is bizonyította, hogy a 18. századi iskoladrámák nyelvezete a mai közönség számára is élvezhető, ha azzal a hagyományos népi kultúrával társul, mely a táncház-mozgalomnak köszönhetően kelt új életre - emelik ki a közleményben.

"A Nemzeti Színház mostani Csíksomlyói passiója keresztény hitünk alapjaira kérdez rá, az európai kultuszközösség esélyeire hívja fel a figyelmet" - olvasható a közleményben.

Mint írják, egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzi ki célul, amelyben a bibliai történet 18. századi interpretációja, valamint Szőcs Géza kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptánc alapú koreográfiával, amelyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adnak elő.

A közleményben felidézik: az előadás 2018-ban a csíksomlyói nyeregben, 2019-ben az esztergomi bazilika előtti téren, 2021-ben a debreceni református nagytemplom előtt volt látható, 2022-ben Kolozsváron vendégszerepelt a produkció. Ebbe a sorba illeszkedik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia programjában a fővárosban látható ingyenes előadás.

A Csíksomlyói passió című előadás mindig bevont helyi művészeket, táncosokat, hogy az alkotók ezáltal is felmutassák: a misztériumjáték egy közös lelki igényből táplálkozik. Így volt ez Csíksomlyón, Esztergomban, Debrecenben is, és a május 26-i budapesti előadáson is számos táncegyüttes vesz részt: a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem Néptánc Tagozat, a Bem Táncegyüttes Fóti Művészeti Iskola, az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Válaszút Táncegyüttes, a Ludovika Néptáncegyüttes és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei (karigazgató: Sapszon Borbála).

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ