Makai Zsolt világosító kapta idén a Várkonyi Zoltán-emlékdíjat
Dátum: 2023. május 14., vasárnap, 22:22

Makai Zsolt világosító, fényszabályozó-kezelő kapta idén a Vígszínház Várkonyi Zoltán-emlékdíját, amelyet minden évben műszaki vagy adminisztratív dolgozóknak ítélnek oda a társulat titkos szavazása alapján.

A Várkonyi Zoltánról, a színház legendás igazgató-rendezőjéről elnevezett díjat péntek este, Az öreg hölgy látogatása című előadás után a Várkonyi-család - Várkonyiné Farkas Éva, Várkonyi Gáspár és családja -, valamint Rudolf Péter igazgató adta át - közölte a Vígszínház.

Az idei díjazott, Makai Zsolt mintegy 38 éve hűséges tagja a Vígszínház társulatának, neki ez a munka "életre szóló szerelem" lett - olvasható a tájékoztatóban.

"Olyan régóta vagyok itt, hogy a színház szinte minden tégláját ismerem. Szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyen szép épületben dolgozom" - idézte a teátrum Makai Zoltánt, aki szerint a világosítás érdekesebb munka, mint ahogy azt egy civil gondolná.

"Nekünk kell biztosítani, hogy a 100. előadáson is úgy nézzen ki a hatásvilágítás, ahogy a világítástervező megálmodta. Egy jól beállított fény szebbé varázsolja a díszletet, képes például a drámai hangulatot erősíteni" - magyarázta a díjazott.

A Várkonyi Zoltán-díjat a rendező-igazgató özvegye, Szemere Vera alapította 1984-ben. Azóta minden évben a színház dolgozói titkos szavazással voksolnak egy műszaki vagy egy adminisztratív munkakörben dolgozó kollégára, akit Várkonyi Zoltán születésének május 13-i évfordulójához kapcsolódva tüntetnek ki - áll a közleményben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„Csak ámulunk, hogy elmúlunk. "
József Attila
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ