A Királyok évadát hirdette meg a Nemzeti Színház
Dátum: 2023. május 30., kedd, 16:14

Királyok évada címmel hirdette meg a Nemzeti Színház a 2023-2024-es szezonját, amelyben kilenc bemutatóval jelentkezik a társulat.

Jelenleg még tombol az idei évad, és a Színházi Olimpia betölti minden pillanatunkat: ennek részeként játsszuk a Szent István-bazilika előtt a Csíksomlyói passiót, miközben világhírű rendezők sora érkezik. Utána átadjuk a stafétát a nyári színházaknak - mondta el a Nemzeti Színház pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila vezérigazgató.

Mint hozzátette, október közepéig még tartanak a Színházi Olimpia eseményei - ennek keretében rendezik meg ősszel a 10. MITEM-et is -, szeptembertől azonban megkezdődik a Nemzeti következő színházi szezonja. Ez a Királyok évada nevet kapta, hiszen csaknem mindegyik új produkcióban szerepelnek uralkodók.

Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, hogy a teátrumban gazdag repertoár épült fel, ennek működtetése a fő feladat. A legkisebb kortól indulva a felnőtt generációnak szánt előadásokig több mint 30 élő produkció, külföldi és mai szerzők sokasága várja a közönséget - tette hozzá.

A főigazgató elmondása szerint ennek végiggondolása mellett kell eldönteni minden évben, milyen produkciók kerüljenek fel a repertoárra. Gyönyörű évadot sikerült összerakni, méltó, nagy kérdéseket megfogalmazó előadásokkal - emelte ki.

Mint közölte, az első premier az erről az évadról az olimpia miatt átvitt Bánk bán lesz, szeptember 10-én. Katona József klasszikusa eddig is sikerrel futott, de most megérett az újragondolásra, így egy újgenerációs Bánk bánt láthat a közönség - jegyezte meg.

Rátóti Zoltán, a színház stratégiai igazgatója Molnár Ferenc Egy, kettő, három és Az ibolya című egyfelvonásosait rendezi, melyeket együtt játszanak majd.

Elmondása szerint a produkcióban együtt szerepelnek a Színművészeti Egyetem másodéves hallgatói és a Nemzeti társulatának tagjai. A bemutatót augusztus 16-án a Gyulai Várszínházban tartják, majd szeptembertől a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán lesz látható az előadás.

Bertold Brecht Kurázsi mamáját az Színházi Olimpia alapítója, Theodórosz Terzopulosz rendezi, Szűcs Nellivel a címszerepben.

Szűcs Nelli felidézte, hogy a darabbal a főiskolán találkozott először, akkor Vidnyánszky Attila rendezésében, de most teljesen más produkcióra számít.

Brecht klasszikusa szeptember 29-től szerepel a repertoárban, majd december 2-án Gogol Revizorját mutatják be Avtandil Varszimasvili rendezésében, szintén Szűcs Nellivel a szereplők között.

Decemberben tartják Toót-Holló Tamás Aranyhajú hármasok című folkoperájának ősbemutatóját. A Nemzeti Táncegyüttessel együttműködésben készülő produkciót Vidnyánszky Attila rendezi, aki elmondta: a szöveget először olvasva azt érezte, hogy beleborzong, olyan világokat nyit meg, olyan összefüggésekre világít rá a darab.

Toót-Holló Tamás ajánlotta Vidnyánszky Attila figyelmébe Sík Sándor István király című színművét is. Berettyán Sándor rendező a darabról szólva kiemelte: mellbevágó, mennyire összesűríti a magyar sorsot.

A halálra készülő István király utódással kapcsolatos dilemmájára épülő dráma 2024 februárjától lesz látható a Gobbi Hilda Színpadon.

Ugyanitt mutatják be márciusban az Irredenta kabarét, "vidám nemzetcsonkítás műfaji meghatározással" - szólt a produkcióról a rendező Vidnyánszky Attila.

A rendhagyó előadás az 1920-as, 1930-as években született dalokon, irodalmi szövegeken és visszaemlékezéseken keresztül idézi meg egy letűnt korszak világát.

Valerij Fokin átdolgozásában és rendezésében kerül a Nemzeti nagyszínpadára 2024 áprilisától Shakespeare Lear királya.

A címszereplő Horváth Lajos Ottó elmondta, hogy nagyon várja a premiert, de még inkább a Valerij Fokinnal közös munkát, amelynek során felgöngyölítik ennek a titokzatos darabnak a titkait.

Az évad végére is jut egy ősbemutató, Szarka Tamás Esthajnal című cigányballadája, amely Gorkij Makar Csudra című elbeszélése alapján készült, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel és a Karaván Színházzal együttműködésben.

A produkciót rendező Vidnyánszky Attila elmondta, hogy Szarka Tamással, a Ghymes együttes költő-zeneszerzőjével "időtlen idők óta" dolgozik együtt, hiszen "fantasztikus alkotó, akinek dallamok születnek a lelkéből". A rendező A cigánytábor az égbe megy című filmből is ismert történetet egy grandiózus, élettel teli előadásban tervezi színpadra vinni.

A Nemzeti Színház társulata három fiatal tehetséggel bővül: Madácsi István, Martos Hanga és Szilágyi Ágota csatlakozik - jelentette be Vidnyánszky Attila.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ A szexualitás kereszt. Szerencsére nem feszítenek rá egész életünkben."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ