Elkezdődött a bérletárusítás a Szegedi Nemzeti Színház következő évadára
Dátum: 2023. május 30., kedd, 16:22

Elkezdődött kedden a bérletárusítás a Szegedi Nemzeti Színház következő évadára, az októberben 140 éves teátrumban 14 új bemutató várja a nézőket, akik összesen 16 bérletkonstrukcióból választhatnak - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

A bemutatók sora a hét Oscar-díjas brit-amerikai romantikus film, a Szerelmes Shakespeare színpadi adaptációjával kezdődik a Nagyszínházban. A vígjátékot Horváth Illés rendezésében láthatja a közönség.

A következő évadban a hagyományokat folytatva két operabemutató szerepel a műsoron: Giacomo Puccini Manon Lescaut című művét Juronics Tamás rendezi a Nagyszínházban, Gaetano Donizetti két egyfelvonásos vígoperáját, A csengőt és a Ritát Tárnoki Márk állítja színpadra a Kisszínházban.

A Szegedi Kortárs Balett a Petőfi-emlékév végéhez közeledve novemberben mutatja be a Lánglelkű című táncjátékot, melyhez a költő öt verse szolgáltatta a muníciót, a darab zenéjét fiatal, de már nemzetközi sikereket elért komponisták írták. A társulat tavaszi premierje a Fekete hattyú című balettfantázia lesz Csajkovszkij zenéjére.

Elsősorban a diákoknak szól Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyija, a Matyi elszabadul. Felújításként újra műsora tűzik Ránki György Pomádé király új ruhája című meseoperáját Toronykőy Attila rendezésében. Az évad operettbemutatójaként Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb művét, A mosoly országát játsszák Harangi Mária rendezésében. A Nagyszínházi premierek sorát Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátéka zárja.

A prózai társulat klasszikus és kortárs előadásai közül az első bemutató a 19. századi drámairodalom egyik legnagyobb alakja, Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátéka lesz a Kisszínházban Koltai M. Gábor rendezésében. Decemberben Tárnoki Márk állítja színpadra Joël Pommerat abszurd vígjátékát, A két Korea újraegyesítését.

Szabó Magda Az ajtó című regénye 1987-ben jelent meg, azóta csaknem negyven nyelvre fordították le. A mű színpadi adaptációját sikerrel játsszák a színházak, Szegeden Barnák László főigazgató rendezésében láthatja a közönség 2024 februárjától.

Az évad magyar kortárs ősbemutatóját Fábián Péter írta, a lakáshoz jutás nehézségeiről szóló, Gazdálkodj okosan című komédiát a szerző rendezi. A színház tánckara hosszú évek után Peron-swing címmel önálló táncjátékkal jelentkezett. A produkció sikerét látva jövő tavasszal elkészítik a Gengszterek című táncjátékot, amely az 1920-as évek végi Chicagóba kalauzolja a nézőket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Ha valaki a hobbijába döglik bele, akkor az egy boldog ember."
Gálvölgyi János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ