A Bohémélet bemutatójával kezdődik az évad a debreceni Csokonai színházban
Dátum: 2023. szeptember 16., szombat, 11:20

Puccini Bohémélet című operájának október 7-ei bemutatójával kezdődik az idei évad a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban - jelentették be az évadnyitó társulati ülésen szombaton.

Debrecen önkormányzata elkötelezett a színház mellett, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa a társulat számára az alkotómunkához - mondta a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a színház teljesen felújított, Kossuth utcai, a jövőben a Csokonai Teátrum nevet viselő épületében tartott társulati ülésen.

Puskás István (Fidesz-KDNP) az elmúlt időszakot mozgalmasnak nevezte; ekkor adták át a korábban Latinovits színháznak nevezett Csokonai Fórumot, a nyáron készült el a Csokonai Teátrum teljes felújítása, és vezetőváltás is történt a társulat élén.

Hozzátette: nem áll meg a fejlődés, már készülnek a tervek a színészház korszerűsítésére.

Mátyássy Szabolcs, a színház új igazgatója köszönetet mondva elődje, Gemza Péter munkájáért, arról beszélt, hogy a két színházépületben akár 1100 embert is le tudnak ültetni, ami nagy felelősséget ró a társulatra. Utalt arra, hogy a két színházépület felújítása 20 milliárd forintba került, ami egyedülálló az országban.

A színidirektor bizalmat kért a társulattól az új vezetés számára, és jelezte: az idei évadtól a nemzeti színházi státuszhoz méltóan immár három tagozattal működik a debreceni teátrum.

A prózai tagozat megerősítése és az "újragondolt" operatagozat mellett létrehozták a tánctagozatot Nemes Zsófia vezetésével, hazai, spanyol és olasz táncosokkal. Az operatagozatot Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója vezeti - ismertette az igazgató.

Mátyássy Szabolcs bejelentette: a fenntartó debreceni önkormányzat támogatásának köszönhetően 51 új státusz létesült a színházban, és 15 százalékkal emelték az alapbéreket.

Szabó K. István, a színház művészeti vezetője a minőségi munka követelményére hívta fel a társulat tagjainak figyelmét, és azt mondta: színházat építeni, közösséget építeni jöttek az új igazgatóval, és biztonságot teremteni a már csaknem 300 tagú társulatnak.

Színes évad áll előttük, amit a minőség fog össze - tette hozzá a szakember.

Jelezte: tizenkét bemutató lesz a 2023-24-es évadban. A Csokonai Teátrumban a Bohémélet mellett láthatja majd a közönség Csokonai Dorottyáját, Dosztojevszkij Ördögök című művét, illetve Moliére-Lully Úrhatnám polgárát.

A Csokonai Fórum Latinovits termében viszik színre Lewis Carroll - Mikó Csaba Alice csodaországban című művét, Euripidész-Sartre-Illyés Gyula A trójai nők című feldolgozását, és Piazzolla María de Buenos Aires című operatangóját - sorolta a művészeti vezető.

Hozzátette: a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében mutatják be a Cyber Cyrano, a Jákobi és Lájdentál, a Veszedelmes viszonyok, a test történetei (III-IV) című darabokat, és Borbély Szilárd Nincstelenek című művét.

Szabó K. István az MTI-nek azt is elmondta, novemberben nyitják meg a Csokonai Fórumban a Simor Ottó orfeumot, ahol minden vasárnap este irodalmi és zenés esteket, stand up előadásokat tartanak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Aforizmák
„ Aki meg akarja ismerni a népek lelkületét, tanulmányozza a kölcsönkönyvtárakat."
Hauff
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ