Öt előadással készül a 2023/2024-es évadra a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház
Dátum: 2023. szeptember 16., szombat, 11:29

Drogprevenciós előadással, szerzői projektekkel és zenés produkcióval készül a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a 2023/2024-es évadra - közölte Mészáros Gábor, a teátrum igazgatója az MTI-vel kedden.

Az évad Urbán András szerzői projektjével indul, amelynek a próbái a héten kezdődtek meg. A hallás költészete című előadás a rendező korábbi projektjének, A nézés költészetének folytatása. Míg a korábbi előadás a színházi látvánnyal, ez a színházi hanggal, a hangtól a szóig terjedő úttal foglalkozik. Az új előadásnak sincs szövege, arra törekszik, hogy bemutassa, milyen hatással vannak a színházi nézőre a különböző hangok, zörejek, morajok, "mit adhat a nézőnek pusztán csak a hallásán keresztül egy színházi aktus" - magyarázta Mészáros Gábor. Az előadást a tervek szerint a Desiré Central Station nemzetközi kortárs színházi fesztiválon mutatják be novemberben.

Még az idei évben bemutatják a Félelem és reszketés Szabadkán című előadást, amelynek szövegét a teátrum színésze, Kucsov Borisz írta, és ő is rendezi. A színházigazgató elmondása szerint "nagyon szabadkai" az előadás, amelyben a helyiek számára ismert karakterek jelennek meg. A darab két fiatalról szól, akik belecsöppennek egy Szabadka elpusztítását célzó összeesküvésbe, és mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a pusztulást. Az előadás főként a fiataloknak szól, és kábítószer-ellenes üzenetet hordoz. Mészáros Gábor szerint fontos megszólítani azokat a fiatalokat, akik éppen abban a korban vannak, hogy meggondolatlanul nyúlhatnak a drogok után.

A 2024-es év Spiró György Árpád-ház című darabjával indul, amelyet Keszég László állít színpadra. A teátrum igazgatója elmondta, mivel ebben a térségben játszódik a történet, a magyarok ellenségeskedéseiről szóló darabhoz a Balkán történelme is kapcsolódik.

A tavasz Fábián Péter szerzői projektjével kezdődik. A történet Ezópuszról, a meseirodalom alapítójáról szól, ám a múlt eseményein keresztül a nézők a jelen kőkemény valóságával néznek majd szembe.

Az évadot O. Horváth Sári York napsütése című darabja zárja, amelyet Bélai Marcel rendez. A zenés darabban egy légy, egy büdösbogár, egy kígyó és egy patkány elmélkedik arról, hogy azért teremtettek, hogy az embert folyamatosan a létezésével szembesítsék. Folyamatos ármánykodásaik csúcsa, hogy eldöntik, ellopják a Holdat - emelte ki az igazgató.

Mészáros Gábort néhány hónappal ezelőtt nevezték ki a jövőre a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatójává. Terveivel kapcsolatban elmondta, szeretné, ha a teátrum szellemisége nem változna, viszont nyitottabbá válna például Magyarország és olyan magyar rendezők felé, akik ugyanazt a "kísérletezős vonalat" képviselik, mint a Kosztolányi Színház. Emellett szeretné bevonni a fiatal rendezőket, alkotókat is a munkába. Ezek megvalósítása már az idei évadon is látszani fog - tette hozzá. "Szeretném úgy felépíteni az éveket, hogy minél változatosabb legyen a repertoár, ám mégis benne maradjuk azokban a keretekben, amelyeket stílusban a színház képvisel" - húzta alá.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ A világ nagy emberei általában nem voltak nagy tudósok, a nagy tudósok pedig nem voltak nagy emberek."
Holmes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ