A családi összetartozás fontosságára hívja fel a figyelmet a kecskeméti bábszínház új darabja
Dátum: 2023. szeptember 24., vasárnap, 19:55

A családi összetartozás fontosságára hívja fel a figyelmet a kecskeméti Ciróka Bábszínház Családfa-mesék című új darabja, amelyhez játékos foglalkoztató füzet is készült.

A teátrum az MTI-nek küldött sajtóközleményben azt írta, hogy a kecskeméti bábszínház 2023/2024-es évadának első nagyszínpadi előadását, a Családfa-mesék című produkciót - amely egyben színházi nevelési előadás is - Markó Róbert viszi színre.

A közlemény idézi a rendezőt, aki szerint a darab célközönsége, az óvodás és kisiskolás korosztály. Hangsúlyozta: a felnőtt viselkedésformák gyökerei e periódusban kapaszkodnak meg, ezért "lényeges, hogy számukra releváns és társadalmilag produktív viselkedésmintákat lássanak" - fogalmazott.

Markó Róbert a darab szövegkönyvét magyar népmesék és klasszikus magyar művek szövegére építve írta meg. Az előadás alapjául Arany János A fülemile című elbeszélő költeménye, A kőfaragó című felvidéki magyar népköltés, valamint az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona egyik epizódja szolgált.

A mese alaphelyzetét három testvér örökség feletti osztozkodása adja, akik a rajongásig szeretett nagypapa kívánságára a nagyszülői házban, a Hársfa-lakban találkoznak. A konfliktus egy mesekönyv körül alakul ki, amelyet mindhárom unoka szeretne megszerezni. A testvéreknek a könyv egy meséjét kell közösen előadniuk, és azé lesz a vágyott tárgy, aki a legjobban, a legszebben mesél. A testvérek a mesemondáshoz kelletlenül fognak hozzá, azonban idővel egyre inkább megérinti őket a közös játék öröme - fogalmazott az író-rendező.

Az előadásban kiemelt szerephez jut a zeneiség és a zene. A zeneszerző és dalszövegíró Cseri Hanna a magyar népzene és népköltészet motívumaira építve kortárs hangzásvilágot hozott létre, melyek alapján a revüszerű táncbetéteket Bora Levente koreográfiájára táncolják az előadók.

A nagypapa meghitt és patinás, zegzugos és varázslatos otthonát Grosschmid Erik tervező álmodta meg. A három mese három különféle bábtechnika segítségével jelenik meg: így az előadásban kesztyűbáb, árnyjáték és tárgyjáték egyaránt megjelenik.

A három testvért Lendváczy Zoltán, Horgas Ráhel és Szekeres Máté alakítják, míg Krucifix rejtélyes szerepében Krucsó Júlia Ritát láthatja a közönség. A dramaturg Veres András.

A produkciót szeptember 25-étől az iskolások bérletében és a bábszínház hétvégi előadássorozatában láthatják majd a nézők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ