Kiállítással tiszteleg Az ember tragédiája előtt a Nemzeti Színház
Dátum: 2023. október 5., csütörtök, 12:05

Kiállítással emlékezik Az ember tragédiája ősbemutatójának 140. évfordulójára a Nemzeti Színház, ahol "...Rajzoltunk egy költeményt..." címmel hat kortárs képzőművész mutatja be hétfőtől a Madách Imre színműve által ihletett munkáit.

Baksai József, Csurka Eszter, Milorad Krstic, Mayer Éva, Orosz István és Szurcsik József az Országút folyóirat kezdeményezésére Az ember tragédiájának 15 színét keltette életre - mondta el a tárlat hétfő esti megnyitóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

Szentmártoni János emlékeztetett arra, hogy idén a Himnusz és Petőfi Sándor mellett a magyarság Madách Imre születésének is a 200. évfordulóját ünnepli, az Országgyűlés ezért 2023-at Madách-emlékévvé is nyilvánította.

Mint hozzátette, a több mint negyven nyelvre lefordított drámai költeményt ünneplő rendezvények közül a legnagyszabásúbb vállalkozás a Nemzeti Színház Madách Projekt 2023 című előadása volt, amelyet a Színházi Olimpia keretében mutattak be Vidnyánszky Attila rendezésében a Hajógyári-szigeten. A hétórás produkció során négy kontinens tizenegy országának színművész szakos hallgatói vitték színre Az ember tragédiáját.

Tegnap vette kezdetét a 10. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), amely úgyszintén bekapcsolta az egész magyar színjátszást a nemzetközi vérkeringésbe - emlékeztetett Szentmártoni János.

Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója kiemelte: a tárlatra olyan tehetséges alkotókat szólítottak meg, akik saját műfajukban el tudták mondani, mit gondolnak ma Madách életművéről.

Emellett a színház eszközeivel is igyekeznek "világgá kürtölni" Madách gondolatait - jegyezte meg. A MITEM már nevében is tiszteleg Madách szellemisége előtt, Vidnyánszky Attila kezdeményezésére és rendezésében pedig csaknem 10 nyelven szólalt meg Az ember tragédiája a Hajógyári-szigeten.

Mint felidézte, a nagyszabású előadást több mint három hét munkájával hozták létre, de a projektben részt vevő fiatalok már a megelőző félévben is Madách gondolataival foglalkoztak.

Entz Géza, az Országút felelős kiadója, a kiállítás szervezője elmondta, a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóinak munkáit felvonultató kiállítás a Nemzeti Színház után a Nemzeti Kastélyprogram keretében több, az utóbbi években felújított kastélyban is látható lesz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„Akkor vagyunk a legnevetségesebbek, amikor a legkomolyabban vesszük magunkat."
Jack Lemmon
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ