Mesedarab bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház
Dátum: 2023. október 11., szerda, 15:43

Bozsó József írta és rendezi a 2023/2024-es évad első, gyerekeknek szóló zenés mesejátékát a Békéscsabai Jókai Színházban. A Mátyás és a bolondkirály bemutatója október 17-én lesz.

Bozsó József az olvasópróbán elmondta, hogy épp elkezdte írni a Kukac Kata kalandjai darabot, amikor a Soproni Petőfi Színházban azt kérték, inkább Mátyás királyról írjon egy színdarabot. Elkezdte olvasni a róla szóló meséket, és azok "esszenciájából" született meg élete első meséje.

Szentirmai Ákost kérte meg, hogy írjon hozzá aláfestő zenéket, az ő zenei karrierje szintén ezzel debütál - árulta el. Minden szereplőnek saját zenei motívuma van, de mivel az eredeti szereplők az egyik dallamra elkezdtek dúdolni, énekelni, született egy szerelmes duett is a darab zárásaként - mondta a rendező.

Díszlet- és jelmeztervező a békéscsabai előadáshoz nem lesz, azokat a raktáron meglévő darabokból oldják meg - tette hozzá.

A főbb szerepeket Szabó Lajos, Komáromi Anett, Nagy Róbert, Szász Borisz és Kiss Viktória alakítja; Burkus király szerepét Bozsó József játssza.

Mátyás királynak meggyűlik a baja udvari bolondjával, Mujkóval, aki az egész királyi palotát teleharsogja azzal, hogy belőle milyen jó király lenne. Mátyás gondol egyet: egy napra, tréfából, megteszi királlyá a bolondot, aki "bölcs" döntéseivel összekutyul mindent, sőt, majdnem háborúba sodorja Magyarországot Burkus országgal. Végül minden jóra fordul, mindenki megkapja a jutalmát, vagy elnyeri a büntetését; a szerelmesek egymáséi lesznek; és mindenki boldogan él, amíg meg nem hal.

Mivel a mese- és diákbérletek száma az előző évadhoz képest megnőtt, újabb előadásokat hirdetett meg a teátrum, amely kiemelten fontosnak tartja a legfiatalabbak megszólítását, hogy felnőttként is be lehessen őket vonzani a színházba - üzenete az olvasópróbán Seregi Zoltán igazgató.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ