November elején rendezik meg a Ráday Utcai Színházi Találkozót
Dátum: 2023. október 30., hétfő, 8:50

November 2. és 5. között rendezik meg a Ráday Utcai Színházi Találkozót (RUSZT), amelyen öt színház mutatkozik be. A saját programok és vendégelőadások mellett egy különleges, közös alkotás is látható lesz.

Az Itt és Most Társulat, a Kettőspont Színház, a MáSzínház, a Pinceszínház, a Stúdió K és a VerShaker produkció az idén is megrendezi közös színházi fesztiválját - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az új név (reSTART fesztből RUSZT) kifejezi a fesztivál fő funkcióját, magába foglalja a résztvevők lokális identitását, és Ruszt József rendező nevét is megidézi, akinek munkássága, közösségépítő tevékenysége inspirálja a fesztivál alkotóit.

A rendezvényen az elmúlt évben olyan független és vidéki társulatok is bemutatkoztak, akiknek nincs saját játszóhelyük. A RUSZT bekerült a Magyar Fesztivál Szövetség minősített fesztiváljai közé.

A társulatok szándéka a közönségcsere mellett az volt, hogy a fesztiválon erősebben kapcsolódjanak egymáshoz művészetileg is, és átjárhatóságot teremtve megmutassák az egymást kiegészítő, egymással párbeszédbe lépő különbségeket.

Amellett, hogy az összekapcsolódás a látószög tágítására ösztönöz, elősegíti az egyes szakterületek eredményeinek megismertetését is - például a MásSzínház fogyatékkal élő színészekkel készített előadásai a fesztiválnak köszönhetően nagyobb közönséghez jutnak el.

Ezen gondolatok mentén jött létre az 5x5: #szabadaPad projekt és előadás, amelyhez a felkért szerzők közös témája az elhíresült ferencvárosi pad volt, ugyanakkor az egyes jelenetek saját címeket is kaptak.

A társulatok Egressy Zoltán A halhatatlan (Pinceszínház), Fábián Péter Tavaszvárás (Kettőspont), Formanek Csaba A légypapír íze (Itt és Most), Szabó Imola Julianna Pük-pük-pük (MáSzínház), Tóth Réka Ágnes Szent Margit orra (Stúdió K) című jelenetét mutatják be.

A szerzőkkel beszélgetést tartanak a fesztivál nyitóeseményén, az ősbemutatók november 3-án vezetett színházlátogatás során láthatók. Az öt színházból indulva a nézők különböző sorrendben tekinthetik meg az alkotásokat, különböző befogadói tapasztalatokat szerezve.

A fesztivál kínálatában a saját színházi előadások mellett gyermekprogramok, közösségépítő események, interaktív játékok, kiállítások és koncertek is helyet kaptak.

A Ráday Soho Off Broadway vezetett kocsmatúráján helytörténeti anekdoták ismerhetők meg, megtudható, hogy a ma színházként működő épületek korábban milyen funkciót töltöttek be.

A VerShaker interaktív családi városjátéka a környék felfedezésére hív, a VERSengő városi séta során egy "verskereső térkép" segítségével tájékozódhatnak a résztvevők. A VerShaker produkció a fesztiválhoz versmegfejtő beszélgetéssel (Nagypál Gábor) és kötetbemutatóval (Áfra János) is kapcsolódik.

A fesztiválon az European Festivals Fund for Emerging Artists - EFFEA támogatásának köszönhetően külföldi vendégelőadók is részt vesznek. Ír és portugál improvizációs színházi társulatok képviselői érkeznek az Itt és Mostba, ahol workshopokat tartanak és angol nyelvű improvizációs színházi előadásokat játszanak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„Fucsik azt mondta: Emberek, legyetek éberek! Én meg azt mondom: Éberek, legyetek emberek!
Szász János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ