Lezsák Sándor drámáját mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínházában
Dátum: 2023. november 6., hétfő, 11:57

November 17-én Lezsák Sándor Nyolcvan vödör levegőt című drámáját mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínházában, Merő Béla rendezésében, Bartus Gyula és Tarsoly Krisztina főszereplésével.

Seregi Zoltán színházigazgató a sajtónyilvános olvasópróbán elmondta, már 1988-ban szerette volna megrendezni ezt a "különleges darabot", de Kazimir Károly, a Thália Színház akkori igazgatója nem engedte. "Ez nekem is régi adósságom" - tette hozzá.

Merő Béla rendező szerint a darab a "magyar bezárkózottság sorstragédiája". Ma is szerte a világban háborús helyzet van, "így borzasztóan aktuális a darab egyik fele" - fogalmazott.

Hozzátette, félelem hatja át a színpadi művet, a mindenféle változásól való félelem, amihez hozzájön az élettől való kiábrándultság érzése. "Az ember ebben a darabban nem akar mást, mint az emberek többsége ma: túlélni" - mondta.

Lezsák Sándor József Attila-díjas költő, az Országgyűlés alelnöke is részt vett a békéscsabai olvasópróbán, ahol elmondta: véletlenül került 19 évesen Lakitelekre, ahol egy tanyasi iskolában, képesítés nélkül tanított. Ott olyan sorsokat ismert meg, hogy ráébredt: az emberek - akiket akkoriban kényszerítettek be a téeszekbe - "gyakorolják a túlélés technikáját".

A darab két beszűkült tudatú ember drámája. A jellegzetesen közép-kelet-európai életérzést, a félelmet és az ösztöneinkben megbúvó túlélésvágyat ültette át a műbe - mondta az író.

A főszereplők, a házaspár Öregember és az Öregasszony egy alföldi tanyán élnek, a néző feltételezheti, hogy történet a mű megírása idején, a Kádár-korszak második felében játszódik. Az idős férfi emlékképeinek sorában fel-feltűnnek a második világháború, a Rákosi-korszak és az 1956-os forradalom nyomasztó eseménytöredékei, de nem logikus rendben, hanem egy kaotikus, szürreális forgatagban. Az Öregember a traumák hatására mindent megtesz azért, hogy felkészülten fogadja az általa előre jelzett atomtámadást.

Háza kerekes kútjának oldalfalába bunkert épít, ahol túlélést biztosító, nagyobb mennyiségű élelmiszer- és levegőtartalékot halmoz fel, és ahol - felesége bevonásával - rendszeresen légiriadó-gyakorlatokat tart. Az asszony egyszer egy csőbe gabalyodik, amiről kiderül, hogy egy gázcső, amit férje azért épített ki, hogy ha elbújnak a rejtekhelyükre, akkor a felettük lévő területet fel tudják robbantani.

Merő Béla elmondta, a darabot egy felvonásban játsszák, sok kellékkel: lesz sok polc a bunker falán, egy világtérkép, naptár, periszkóp és sok konzerv. Hozzátette: a ruhák egyszerű paraszti öltözékek lesznek, de motoros bukósisakban fognak ülni a szereplők, "mert az lesz a védőfelszerelés".

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. "
Edgar Allan Poe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ