Csíky András színművészt a KIM saját halottjának tekinti
Dátum: 2024. január 16., kedd, 18:35

Csíky András Kossuth- és Jászai Mari-díjas, UNITER-életműdíjas erdélyi magyar színművészt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) saját halottjának tekinti - közölte a tárca sajtó- és kommunikációs főosztálya hétfőn az MTI-vel.

A szombaton, életének 94. évében elhunyt színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja a 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színészegyénisége volt - emelték ki a közleményben.

Csíky András 1930. augusztus 25-én született Székelyudvarhelyen. Alapító tagja és vezetője volt a Nagybányai Állami Színház magyar tagozatának, majd a társulat Szatmárnémetibe költözése után a Szatmári Állami Magyar Színháznak (később Északi Színház) tagja, 1960 és 1969 között igazgatója.

1977-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, örökös tagja. Később a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is örökös tagjává avatta. 1990 után a kolozsvári magyar nyelvű színészképzés egyik újraindítója, majd éveken át a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének tanára volt.

2001-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2008-ban kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést. 2020-ban neki ítélték a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját és a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat, valamint a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díjjal tüntette ki.

Csíky András 2021-ben Kossuth-díjat kapott "Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az erdélyi magyar színházművészetben művészként és tanárként betöltött jelentős szerepe, valamint a magyar, illetve a világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott megrendítő alakításai elismeréseként".

Az erdélyi magyar színművésztől kedden vesznek végső búcsút Kolozsváron.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Éppen elég vallás létezik ahhoz, hogy gyűlöljünk, de nem elég ahhoz, hogy szeressük egymást."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ