Pataki András rendezésében mutatják be a Macbethet a Békéscsabai Jókai Színházban
Dátum: 2024. január 22., hétfő, 9:44

Január 26-án mutatják be Shakespeare Macbeth-jét Pataki András rendezésében a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán.

Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta, "Shakespeare-t játszani mindig ünnep", ám az elmúlt években óvatosan nyúlt hozzá, mert "a trágárságot igen, de korszerűséget és fogyaszthatóságot nem hozó újrafordítási láz" mellett a szerző sokszor "a szélsőséges rendezői önmegvalósítások áldozatává vált", és egy elit színház felé tolta el a nézőket. "Miközben Shakespeare Globe-ja igazi népszínház volt" - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: Pataki András azt ígérte, hogy egy "normális" feldolgozást láthatnak a nézők a békéscsabai teátrumban.

Pataki András megerősítette: tiszteletben tartják Shakespeare szellemét, a darabot úgy játsszák, ahogy Katona Imre színpadra alkalmazta (és részben maga fordította), "amivel megspóroljuk a szereposztás mintegy felét".

Kiemelte, technikailag nem könnyű a darab, nagyon igényes fénytechnika kell hozzá, a színpadi árok egy része is nyitott lesz, hogy onnan is lehessen világítani.

A díszletekről szólva Pataki András elmondta, mivel nem realista történetmesélés zajlik a színpadon, gyorsan kell váltani a négy, forgatható díszlet között, amelyek állandóan más-más játékteret biztosítanak.

Szélyes Andrea jelmezei az első világháborút idézik. A rendező elmondta, azért azt a korszakot választotta, "mert akkor vált iparszerűvé a háború, akkor jelentek meg először a tömegpusztító fegyverek".

A zene kortárs kórusművekből, valamint dob- és trombitazenéből áll majd, a trombitás "meg is jelenik a színpadon, része lesz az előadásnak" - közölte a rendező.

A Macbethet Besztercey Attila színész alakítja, a további szerepekben Papp Barbara, Kovács Edit, Nánási-Veselényi Orsolya, Fehér Tímea, Bartus Gyula, Liszi Melinda, Gerner Csaba, Szabó Lajos, Tege Antal és Katkó Ferenc látható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ Az igazságokat gyakran kell ismételni, mert a tévedéseket is gyakran ismétlik."
Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ