Kiss Mari kapta a Psota Irén-díjat
Dátum: 2024. március 20., szerda, 13:47

Átadták a Psota Irén-díjat: az elismerést Kiss Mari színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító és örökös tagja vehette át kedden a budapesti Rózsavölgyi Szalonban megrendezett ünnepségen.

Psota Irén (1929-2016) emlékére Almási Éva, a nemzet színésze hozott létre alapítványt, amely minden évben díjat adományoz annak a színésznőnek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota Irén örökségéhez méltónak bizonyulnak. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész nevét viselő díjra minden magyarországi színház állíthat jelöltet - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Psota Irén-díj egy ezüstplakett, amelyen a Madách Színház legendás művésznőjének aláírása és kedvenc bohóca látható. A plakettet Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette. Az idén hetedik alkalommal átadott díjjal pénzjutalom is jár.

A közlemény szerint a díjátadó ünnepségen összegyűltek Psota Irén pályatársai és tisztelői, felidézték Psota Irén színes egyéniségét. Az eseményen a kuratórium nevében Hegedűs D. Géza színművész, rendező mondott köszöntőt, az elismerést Básti Juli színművész adta át. A díjazottat Balázsovits Edit színművész méltatta.

Mint felidézték, Almási Éva akkor határozott úgy, hogy létrehozza az alapítványt és a díjat, amikor 2016-ban a nemzet színészéve választották Psota Irén helyére.

A Psota-díjat először 2017-ben Hegyi Barbarának, majd 2018-ban Hernádi Juditnak, 2019-ben Für Anikónak, 2021-ben Takács Katalinnak, 2022-ben Molnár Piroskának, tavaly pedig Szirtes Áginak ítélték oda. A díjat 2020-ban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem osztották ki.

A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjait az alapító, Almási Éva kérte fel, köztük van Básti Juli színművész, Hazai Kinga ügyvéd, az alapítvány elnöke, Ágoston Attila üzletember, Hegedűs D. Géza színművész és Langer János ügyvéd.

Kiss Mari Jászai Mari-díjas színművész 1975-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kapott diplomát, majd a Madách Színházhoz szerződött, 1991 és 2008 között szabadúszó volt, 2008-ban pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja lett. Számos jelentős színpadi alakítás mellett sok filmben is játszott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Mondd meg, mit olvasol, és én megmondom – kitől loptad a könyvet."
Ilf
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ