A Csoda című komédiát mutatja be a Vígszínház
Dátum: 2024. március 20., szerda, 13:48

A Csoda című komédiát mutatja be a Vígszínház pénteken; Schwajda György művét Dino Benjamin rendezésében tűzik műsorra.

"A Vígszínház először mutat be önálló Schwajda-művet, és ezzel a bemutatóval folytatódik az a négy évvel ezelőtt elkezdett sorozat, amelynek keretében a Házi Színpadon csak magyar szerzők műveit mutatják be. Így a Víg harmadik játszóhelye az elmúlt évadok alatt a magyar drámák otthona lett" - áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Schwajda György drámáinak hősei jobb sorsra érdemes, de az élethelyzetükből kitörni képtelen kisemberek, munkások, lecsúszott egzisztenciák, akiknek kiszolgáltatottságát, kiúttalan helyzetét, kitörési próbálkozásait a szerző részvéttel, ám mégis kritikusan, legtöbbször szatirikus tárgyilagossággal, fanyar humorral ábrázolja.

A Csoda főszereplője egy vak nyomdai betűszedő, akit - mivel még nincs meg 10 évnyi munkaviszonya - keresőképessé nyilvánít a rendszer, így újra munkába kell állnia. Nagy Vencel nem tehet mást, megpróbálja újra látóként viselkedve élni a mindennapjait. Bejár egy nyomdába dolgozni, és nemcsak a munkahelyén, hanem otthon is próbál helyt állni, amiből aztán rengeteg bonyodalom származik.

A közleményben Dino Benjamint idézik, aki elmondta: az alaphelyzet komikus szituációkat teremt a színpadon, ám közben mindez nagyon szomorú is. Ez a kettősség fut végig a történeten, amely bár eredetileg a hetvenes évek végén játszódik, napjainkban is teljesen releváns - tette hozzá.

"Ma is ugyanígy belekényszerülhetnek az emberek olyan helyzetekbe, ahol erőn felül kell teljesíteniük azért, hogy túléljenek. Ami pedig az igazi csoda ebben a darabban, hogy rengeteg ember segít neki - teljes szívvel és szeretettel - fenntartani a látszatot" - emelte ki az előadás rendezője.

A darabot Gyöngyösi Zoltán, Waskovics Andrea, Hullan Zsuzsa, Borbiczki Ferenc, Szántó Balázs, Bölkény Balázs, Karácsonyi Zoltán és Gados Béla szereplésével mutatják be a Házi Színpadon. A díszletet Horváth Jenny, a jelmezeket Csuzda Kitti tervezte, a koreográfus Hojsza Henrietta, a zeneszerző Mester Dávid.

Az előadásról további információ a https://www.vigszinhaz.hu/Csoda oldalon érhető el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ