A King Lear Show című előadás ősbemutatójára készül a Nemzeti Színház
Dátum: 2024. március 23., szombat, 6:27

A King Lear Show című előadás ősbemutatójára készül a Nemzeti Színház: a produkció egy televíziós csatorna stúdiójában játszódó valóságshow-t jelenít meg. Az ősbemutatót május 10-re tervezi a budapesti teátrum.

A King Lear Show egy népszerű televíziós csatorna stúdiójában játszódó grandiózus valóságshow, amelyben élő közvetítések, háborús krónikák és reklámok váltogatják egymást - és időnként a nézőket is bevonják a játékba - áll a teátrum MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, Kirill Fokin darabját Shakespeare Lear király című drámája inspirálta, az előadást Valerij Fokin orosz rendező, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház igaztatója állítja színpadra, aki olyan produkciókat rendezett már a Nemzeti Színházban, mint A krokodilus vagy a REX.

A darab egyik központi motívuma a Lear Corporation, a világ legnagyobb médiaholdingja, amelynek a jövője forog kockán. Lear, a Lear Corporation elnöke próbára akarja tenni három lányát, hogy eldönthesse, kire hagyja médiabirodalmának vezetését, végül azonban saját próbatételét kell kiállnia, mindezt egy élő show-műsorban.

Lear talán az egyetlen olyan szereplő, aki elhiszi, hogy mindaz, ami a színpadon a történet szerint zajlik, az maga a valóság, és az előadás végén a saját csapdájába esik. Az előadás egy tragikomikus színpadi látomás, amelyben felbukkannak Shakespeare-idézetek és a főszereplő őrült lázálmán keresztül Lear szelleme szólítja meg a közönséget - fogalmaznak a közleményben.

Mint írják, a nézők az előadás végén rádöbbenhetnek, hogy ők is ugyanolyan részesei voltak a "műsornak", mint maguk a szereplők.

A King Lear Show főszerepét Schnell Ádám játssza, a három lány szerepét pedig Söptei Andrea, Tóth Auguszta és Polyák Anita alakítja.

A Shakespeare-drámából ismert szereplők új kontextusban jelennek meg, a mai világunkat egy alternatív univerzumban ábrázoló előadás révén Shakespeare műve egészen más, újfajta értelmezést nyer - olvasható a közleményben, amely szerint az előadás látványvilága különleges helyszínekre repíti a nézőket. Az összetett, multimédiás eszközöket is alkalmazó térhasználat látomásos világot teremt.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Alekszej Tregubov, a koreográfus Igor Kacsajev, a produkció dramaturgja Kozma András.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ