Hernyák György vajdasági rendező kapja a Színházi Kritikusok Céhének idei életműdíját
Dátum: 2024. április 9., kedd, 10:25

Hernyák György Jászai Mari-díjas vajdasági rendező, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára kapja idén a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel.

Mint írják, a céh tagjai titkos szavazással ítélték oda a vajdasági rendezőnek az életműdíjat, amelyet - a Színikritikusok díja további kategóriáival együtt - szeptember 17-én adnak át Budapesten, a Trafó - Kortárs Művészetek Házában.

Hernyák György 1952. április 7-én született Csantavéren. A zenepedagógiai főiskola elvégzése után kezdte tanulmányait az Újvidéki Művészeti Akadémián, ahol 1980-ban kapott rendezői diplomát.

Másodéves volt, amikor a végzős színész Kovács Frigyessel közösen megálmodja és megalapítja a mindmáig működő Tanyaszínházat: nyaranta egy-egy előadással végigutazták a vajdasági kistelepüléseket, tanyabokrokat és ingyen játszottak az összegyűlt helyieknek és az oda zarándoklóknak. Az első években Hernyák rendezte a többnyire komédiákból álló repertoár produkcióit - sőt, játszott is bennük -, de pár év után átadta e feladatot pályatársainak, Kovács Frigyesnek és mindenekelőtt Soltis Lajosnak, aki egy idő után maga lett a Tanyaszínház mindenese - idézi a közlemény Nánay István laudációját.

A Tanyaszínház bemutatói az akadémisták közreműködésével születtek, így az akadémiai stúdiumok gyakorlati terepének is tekinthetők. Ebben az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanáraként is szerepe volt és van Hernyáknak.

Hernyák György az eltelt 45 évad során ott volt a mindenkori játszókkal és továbbra is számíthattak rá rendezőként.

A diploma megszerzése után az Újvidéki Rádiónál dolgozott, amelynek társulata adta az Újvidéki Színház előadásainak számos közreműködőjét. 1985-től folyamatosan rendez Újvidéken, Szabadkán (ahol egy ideig a Népszínház magyar tagozatának főrendezője is volt), Zentán, a Szabadkai Gyermekszínházban, és néha Magyarországon is. 1988-ban a Tanyaszínház után megalapította a vállaltan avantgárd H-Groupot.

Meggyőződése, hogy "minden színház politikai színház, mert az emberről szól, a társadalmi viszonyokról. Nem napi szinten, hanem sokkal mélyebb rétegeket próbál a rendező a maga politikai színházával feszegetni". Ez a hitvallás elsősorban huszadik századi művek rendezésében jelent meg (Dürrenmatt: A fizikusok, Witkiewicz: Egy kis udvarház, Svarc: A sárkány, Mrożek: Rendőrség, Kornis Mihály: Körmagyar, Tasnádi István: Titanic vízirevü, Csáth Géza - Fodor Tamás - Hernyák György: Zách Klára), nem mellékesen Nyikolaj Koljada Murlin Murlójában, amelyben tetten érhető Hernyák rendezéseinek sajátossága - olvasható a laudációban.

A közleményben felidézik, hogy a Színházi Kritikusok Céhe 2011 óta évente ítéli oda életműdíját olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó 65 év feletti művésznek, aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához.

Az eddigi életműdíjasok között van Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás, Molnár Piroska, Székely Gábor, Radnóti Zsuzsa, Lázár Kati, Pogány Judit, Csíky András, Szakács Györgyi, Cserhalmi György és Ecsedi Erzsébet.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Számomra az öregkor mindig tizenöt évvel több, mint amiben éppen vagyok."
Bernard M. Baruch
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ