Elkészült a Miskolci Nemzeti Színház homlokzata
Dátum: 2005. december 20., kedd, 21:24
Megszépült a Miskolci Nemzeti Színház homlokzata, a teátrum külső felújításához két hónappal ezelőtt láttak hozzá. A színház 148 éves épületének külső része megújult, új „színt" kapott - mondta Simon Gábor, a miskolci belvárosért felelős önkormányzati biztos a rekonstrukció menetét ismertető keddi sajtótájékoztatón.

A színház homlokzatának felújítása annak a nagy projektnek a része, amelyre 1,6 milliárd forintos EU-s pályázati forrást nyert a borsodi megyeszékhely - tette hozzá.

Ebből a keretből - ami mintegy 60 millió forint - végezték el a Miskolci Nemzeti Színház teljes külső felújítását is - közölte.

– Valami szép dolgot átvenni mindig örömet jelent, s így van ez a színház felújításával kapcsolatban is. Külsőleg megszépült, nyílászáróit is korszerűbbre cserélték - mondta Halasi Imre, a színház direktora.

Emlékeztetett arra, hogy a Miskolci Nemzeti Színház az ország első magyar nyelvű kőszínháza, amely 1823 augusztusában nyitotta meg kapuit.

Ez a színházépület az 1843-as miskolci tűzvészben elpusztult. Az új, mai színház alapkövét 1847-ben tették le. A Cassano József tervei alapján készülő épületet 1857. szeptember 3-án avatták fel - idézte fel a színház történetét.

Beszámolt arról, hogy az épületet azóta többször felújították, átalakították, de mindvégig megőrizte külső klasszicista és belső neobarokk jegyeit.

Jelentős korszerűsítést végeztek az 1880-as években, amikor bevezették a központi fűtést és a légszesz világítást. Ekkor építették a tornyot, amely abban az időben tűzőrségi célokat szolgált. 1957 és 1959-között az épületet ismét korszerűsítették és átépítették.

A legnagyobb felújításra az 1990-es években került sor, amikor is az addig 8.000 négyzetméter alapterületű színház több, mint a duplájára „növekedett".

– A teátrum jelenleg öt játszóhellyel rendelkezik, ebben a hatalmas épületkomplexumban minden színházi álom megvalósítható. - mondta az igazgató.(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ A világ nagy eseményeinek a története jóformán nem egyéb a bűntettek történeténél."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ