Tony-díj, a színházi Oscar
Dátum: 2007. június 8., péntek, 9:32
Június 10-én New Yorkban 61. alkalommal osztják ki a színházi Oscarnak is nevezett Tony-díjat. A Tony-díj kevésbé ismert, mint a filmszakma Oscarja, de ez érthető, mivel a film könnyebben szállítható, forgalmazható, s a díjazott filmekkel az egész világ könnyedén megismerkedhet. A világot jelentő deszkákon ennek ellenére komoly rangot jelent Tony-díjasnak lenni, még akkor is, ha csak a Broadway-produkciókat veszik figyelembe.

A névadó Antoinette (Tony) Perry, az amerikai színházi szakmát tömörítő Amerikai Színházi Csoport egykori titkára és tanácsának elnöke, aki a szervezet élén sokat tett a színházi életért. Halála után Jacob Wilk, a Warner Brothers forgatókönyv-szerkesztője vetette fel, hogy állítsanak méltó emléket neki.

Így született meg a Tony-díj, amelyet először 1947. április 6-án, húsvét szombatján adtak át a Waldorf Astoria szállóban, a ceremóniára a következő években is elegáns hotelekben, zenés, táncos, vacsorás programmal egybekötve került sor. 1956-tól a televízió is közvetítette a műsort, amelynek helyszíne 1967-től a Broadway Színház, majd 1997 óta a Radio City Music Hall.

Maga a kitüntetés az első két évben csak egy oklevél volt, amely mellé a férfiak egy öngyújtót, a nők egy púdertartót kaptak. 1949-ben mutatták be a hivatalos Tony-díjat: a medál egyik felén a komédia és tragédia jól ismert maszk-szimbóluma, a másik oldalán pedig Perry asszony portréja látható.

A díjat 1967-től az Amerikai Színházak és Producerek Ligájával közösen ítélik oda, az első időszakban csak a díjazottak nevét tették közzé. A jelöltekre hattagú bizottság tesz javaslatot, e testület tagjait harminc színházi szakember közül rotációs alapon, hároméves időszakra választják ki. A díj sorsát eldöntő szavazásban minden évben a szakma több mint 700 tagja vesz részt. A kategóriák köre az eltelt több mint fél évszázad alatt 21-re bővült, például 2000-ben vezették be az év különleges színházi eseménye kategóriát.

Az amerikai színházi élet kiválóságai és felejthetetlen produkciói rendre részesültek a „színházi Oscar-díjból”. 2001-ben Mel Brooks komikus írta be magát a Broadway történelemkönyvébe: a Katasztrofális siker című, 1968-ban készült burleszkjének zenés színpadi változatával tizenkét Tonyt nyert el - az addigi rekordot tíz Tony-díjjal a Hello Dolly tartotta 1964 óta. 2004-ben győzött először afroamerikai színésznő, Phylicia Rashad Lorraine Hansberry a legjobb főszereplő kategóriában. 2005-ben a brit Monty Python társulat, az abszurd angol humor mesterei Spamalot című előadása vitte el a legjobb musical díját. 2006-ban Alan Bebbett The History Boys című darabja lett a legjobb színdarab, musical kategóriában a Jersey Boys győzött.

(MTI-Panoráma - Bognár Anna, Sajtóadatbank)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Addig káromkodjunk, amíg lehet, mert az égben már tilos lesz."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ