Tony-díj, a színházi Oscar
Dátum: 2007. június 8., péntek, 9:32
Június 10-én New Yorkban 61. alkalommal osztják ki a színházi Oscarnak is nevezett Tony-díjat. A Tony-díj kevésbé ismert, mint a filmszakma Oscarja, de ez érthető, mivel a film könnyebben szállítható, forgalmazható, s a díjazott filmekkel az egész világ könnyedén megismerkedhet. A világot jelentő deszkákon ennek ellenére komoly rangot jelent Tony-díjasnak lenni, még akkor is, ha csak a Broadway-produkciókat veszik figyelembe.

A névadó Antoinette (Tony) Perry, az amerikai színházi szakmát tömörítő Amerikai Színházi Csoport egykori titkára és tanácsának elnöke, aki a szervezet élén sokat tett a színházi életért. Halála után Jacob Wilk, a Warner Brothers forgatókönyv-szerkesztője vetette fel, hogy állítsanak méltó emléket neki.

Így született meg a Tony-díj, amelyet először 1947. április 6-án, húsvét szombatján adtak át a Waldorf Astoria szállóban, a ceremóniára a következő években is elegáns hotelekben, zenés, táncos, vacsorás programmal egybekötve került sor. 1956-tól a televízió is közvetítette a műsort, amelynek helyszíne 1967-től a Broadway Színház, majd 1997 óta a Radio City Music Hall.

Maga a kitüntetés az első két évben csak egy oklevél volt, amely mellé a férfiak egy öngyújtót, a nők egy púdertartót kaptak. 1949-ben mutatták be a hivatalos Tony-díjat: a medál egyik felén a komédia és tragédia jól ismert maszk-szimbóluma, a másik oldalán pedig Perry asszony portréja látható.

A díjat 1967-től az Amerikai Színházak és Producerek Ligájával közösen ítélik oda, az első időszakban csak a díjazottak nevét tették közzé. A jelöltekre hattagú bizottság tesz javaslatot, e testület tagjait harminc színházi szakember közül rotációs alapon, hároméves időszakra választják ki. A díj sorsát eldöntő szavazásban minden évben a szakma több mint 700 tagja vesz részt. A kategóriák köre az eltelt több mint fél évszázad alatt 21-re bővült, például 2000-ben vezették be az év különleges színházi eseménye kategóriát.

Az amerikai színházi élet kiválóságai és felejthetetlen produkciói rendre részesültek a „színházi Oscar-díjból”. 2001-ben Mel Brooks komikus írta be magát a Broadway történelemkönyvébe: a Katasztrofális siker című, 1968-ban készült burleszkjének zenés színpadi változatával tizenkét Tonyt nyert el - az addigi rekordot tíz Tony-díjjal a Hello Dolly tartotta 1964 óta. 2004-ben győzött először afroamerikai színésznő, Phylicia Rashad Lorraine Hansberry a legjobb főszereplő kategóriában. 2005-ben a brit Monty Python társulat, az abszurd angol humor mesterei Spamalot című előadása vitte el a legjobb musical díját. 2006-ban Alan Bebbett The History Boys című darabja lett a legjobb színdarab, musical kategóriában a Jersey Boys győzött.

(MTI-Panoráma - Bognár Anna, Sajtóadatbank)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„A halottak nemcsak azért halottak, mert megszűntek jelen lenni; akkor halottak, ha nem hatnak ránk."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ