Színre perdült a vörös csizmácska
Dátum: 2007. június 12., kedd, 8:39
Célegyenesbe fordult a Vámpírok bálja című horror-musical a Hevesi Sándor téri Magyar Színházban. Az eddig eléggé elhanyagolt ex-Nemzeti Színház ettől teljesen átalakul: a PS-produkció gazdái már elegáns vajszínűre cserélték a padlószőnyeget, nemsokára elkészülnek a széksorokkal, a faburkolat felújításával. Jól működik a légkondi, és eddig nem látott, fantasztikus világítástechnika szolgálja majd a Polanski-rendezés fényét. A folyosói burkolatokat is felkapták: már szebbre cserélendő, festékes vödrökkel teli minden, és a főbejáratnál „vámpiroskás” mennyezeti izzósor fogadja a betérőt.

A nemrégiben Rejtő Jenőről elnevezett utcára nyílik a művészbejáró; június 30-tól, a bemutató napjától ott számíthatnak majd rajongói rohamra a szereplők. Azt találgattuk most, az első jelmezes próba megtekintésekor, hogy milyen esélye lehet itt, Pesten ennek a darabnak? Vajon lesz-e belőle olyan harmincéves sikerszéria, mint például a Macskák esetében?

A külföldi részvevők: Cornelius Baltus – a Franciaországban élő idős rendező teljhatalmú jobb keze, aki már április óta pesti bennszülött, és lassan magyarul is instruál –, Dennis Callahannel, a sokat követelő koreográfussal együtt, olyasmit sejtet, hogy e hó végén még a berlininél is nagyobb durranás várható. Minden este 10-ig folynak – a megpróbáltatást jelentő fogakkal, a súlyos jelmezekkel küzdve – a szó szerint „vérfakasztó” próbák, mind a három szereposztásban.

Az első vonal adja majd júniustól szeptemberig az előadások dandárját. A másodszereposztás lényegesen kevesebbet lép föl, míg a „harmadik utasok” mindent megtanulva és begyakorolva, ugrásra készen várhatják, hogy – ne adj isten! – egy-egy vis major esetén be kell-e valamikor szállniuk a műsorba, mert máshogy ők nem szerepelhetnek... A követelmény emberfeletti, hiszen énekelni, mozogni és figurát alakítani egyaránt legfelső fokon kell! Mivel minden csak úgy mehet, ha Polanski rábólint – aki pedig nem szívbajos, ezt a Cannes-i magánszáma is megmutatta; neki már nincsenek skrupulusai senkivel szemben –, ez a bizalom óriási felelősség – és egyben teher. A legjobb is csak épp elég ilyenkor. Az első jelmezes próbán két jelenetet adtak elő kétszer is a szereplők – Egyházi Géza és Andrádi Zsanett – a tánckar kíséretében, hogy a tévék megfelelő minőségben tudják forgatni az eseményt. Zsanett, ez az eredetileg szőke, fiatalka vidéki színésznő, mára teljesen átalakult: vöröses barna lobonca még jobban kiemeli hófehér bőrét, ami annyira gusztusos tápanyagforrás a vámpír-fejedelemnek.

Őt az az Egyházi Géza alakítja, aki egész mostanáig a vendéglátásban tevékenykedett. Mindennemű színpadi tapasztalat híján van; és a dantei életút felén jött rá arra, hogy a továbbiakban énekelni szeretne. Amikor besorolt az Operaház melletti, dalolós pincéreiről méltán híres vendéglőbe, már tudta, hogy ez lesz az útja. Aztán a kemény, sokfordulós válogatásokon hangjával és megjelenésével fölényesen vitte át a Polanski által felállított, magas lécet. így most ő Krolock, a szürkés-sápadtra maszkírozott, szálfaegyenes, hódítóan negatív hős.

A táncosok amerikai „őre”, Dennis Callahan maximalista, és ezért fantasztikusan nehéz mozgásformát irányoz elő. „Fiai-lányai” az egész színpadot birtokba veszik a veszélyesen bravúros emelésekkel és ugrásokkal. A Sárát alakító táncoslányka akrobatikus feladatokat old meg, hihetetlen könnyedén, az óriás termetű Rákász Dániel megatáncos karjaiban, és pörgetéseiben. Akinek kollégáival együtt szintén nincs könnyű dolga: súlyos parókában, lebbenő köpenyben kell saját magát és partnernőjét is mozgatni; légiesen, de amúgy mellesleg szenvedélyesen emelgetni.

Az a két jelenet, amit most ízelítőül bemutattak, a vörös csizma (Rote Stiefel) és a kendő odaajándékozásának extázisát, illetve a szerelmes duett romantikáját idézte föl. A vámpírok báljának forgatagában magányosan tipródó kislány érzelemhullámzását nagyon tiszta, erős énekléssel és hiteles testbeszéddel sugározta Andrádi Zsanett a színpad előterében, körülötte pedig kavargott a fölfokozott érzéki vihar. A vámpír-csapat a sírból kiráncigált, pókhálós eklektika pazar jelmezeiben, vérfagyasztó sminkjében (igen sokáig készült az arcfestés) marionett-bábusan mozogva, drukkolt a szerelmesek egymásra találásának, és egyben a friss vér megcsapolásának...

Kentaur – aki a díszlet- és jelmez- valamint a sminktervező is – Szegeden gyártatta le az ónszürke, súlyos fémet idéző, most az ifjúsági szubkultúrában oly divatossá lett gótikában fogant templom-palota belsőjét. Hatalmas fogakra hasonlító boltívei közt denevérek lógnak fejjel lefelé, mint oda tökéletesen illeszkedő vérfagyasztó motívumok. Baloldalt fémlépcső kanyarog egy, halálfejekkel kivert falú templomi szószék-szerűséghez, ahonnan Kroll vörös bélésű arszlánköpönyegében alászáll a rá vágyódó fehérruhás fruskához. A bálterem füstbevesző közepén vércsepp-csillár ontja baljós fényét: csupa vörös kristályból kialakítva a velencei mintát. Az égboltot Kentaur sokezer Swarovski-kristályból formálja majd meg hősei fölé. Tehát az egész színvilág a Stendhal-i vörös és fekete; még a nagyon lelkesen ügybuzgó takarítóhölgyön is ilyen összeállítás feszül. A vámpír-banda viszont – mivel már félig halott – Kentaur darvadt szürkésre, tompa lilára, feketés ködszínűre festett abroncsos szoknyáiba, rokokó gúnyáiba bújt; fejükön a régmúlt rizsporosan fehér, avagy hollófekete parókájával fokozva a scéna panoptikum-sírvilág jellegét.

Még mindig folyik az anyagvadászat (hogy kellőképpen koszlottan avítt de egyben nagyvilágian elegáns is legyen minden ruha, amelyek közt fölsejlik a havasföldi román úri viselet is), a cipellő-keresés (hogy kellőképpen tűhegyes orral rendelkezzék mindegyik), de ez a két jelenet már körvonalazza a magyar viszonyok közt eddig még nem nagyon tapasztalt elsöprően nagyszabású világszínvonalat. 200 milliós produkcióról beszélünk. Itt mindennek klappolnia kell három hét múlva. A részvevőkön biztos nem fog múlni semmi; irdatlan alázattal és örömmel teszik ezredszer is a dolgukat a sikerért.

Szász Judit

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
tangolita 2007-06-23 09:40 | Válasz erre | #11
Kollégák voltunk a Gézával az egyik étteremben :)
Innen a tájékozottság :)

Opened 2007-06-18 12:46 | Válasz erre | #10
Pedig mindenfele ezzel reklámozzák a pasast...Ez tán a producerek hibája is lehet, nem?
Tangolita, elismerésem, nagyon tájékozott vagy ebben a témában!

tangolita 2007-06-18 10:35 | Válasz erre | #9
Majd elfelejtettem:

András(főszerep) - Hyppolit a lakáj/operett

tangolita 2007-06-18 10:32 | Válasz erre | #8
Rosszul tudod Opened.
Pincérnek pincérvolt,majd évekig üzletvezetője a Belcanto étteremnek,majd a II.kerületi Caramell étteremnek.
Szerepei:Gróf Bárdossy István(főszerep) - Egy magyar menyegző/operett
Gábor deák(főszerep) - Gül baba/operett
Radzsami(főszerep) - Bajadér/operett
Martin Back - Houdini/musical
Henry(főszerep) - Bál a Savoyban/operett
Paris - Rómeó és Júlia/musical
Tudom,nem valami sok de azért mégis komoly tévedés....
http://www.gportal.hu/portal/egyhazigeza


Opened 2007-06-12 21:37 | Válasz erre | #7
Én pedig szintén úgy tudom, Egyházi azelőtt pincér volt, nem színész, és itt debütál.

nike 2007-06-12 19:54 | Válasz erre | #6
köszi a korrigálást. bár ezek ellenére is érezhető a cikken hogy az írója annyira nagyon nincsen képben azokkal a dolgokkal amikről ír. pl Egyházi Géza nem színpadi tapasztalat nélküli színész...

Művész-világ 2007-06-12 15:23 | Válasz erre | #5
Köszönjük az észrevételt, a hibát korrigáltuk.

tifa 2007-06-12 15:07 | Válasz erre | #4
Épp most akartam nike védelmére kelni, hogy bizony tényleg Krolock és nem Kroll... :S Én ugyan nem láttam a darabot, de figyelemmel kísérem a kezdetektől a magyar premier előkészületeit és azért egy újságírónak tényleg nem árt tisztában lenni a témával, amiről ír. Ha meg nem ért valamit, nézzen/keressen utána. Olyan sokmindenre jó a net!!!

nike 2007-06-12 15:02 | Válasz erre | #3
láttam már párszor a darabot;-) egyébként a szereplők neve megtalálható a szereposztásban is, abból egyértelműen kiderül hogy nem Kroll hanem Krolock...

knokk 2007-06-12 14:05 | Válasz erre | #2
Ezt te honnan tudod ilyen jól, nike?

nike 2007-06-12 11:09 | Válasz erre | #1
nem Kroll, hanem Krolock. jó lenne, hogy ha ezekben a vámpíros hírekben nem lenne több tárgyi tévedés.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ Az udvariasság nem halt meg – csak Angliába menekült."
Duhamel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ