BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Színre perdült a vörös csizmácska
Dátum: 2007. június 12., kedd, 8:39
Célegyenesbe fordult a Vámpírok bálja című horror-musical a Hevesi Sándor téri Magyar Színházban. Az eddig eléggé elhanyagolt ex-Nemzeti Színház ettől teljesen átalakul: a PS-produkció gazdái már elegáns vajszínűre cserélték a padlószőnyeget, nemsokára elkészülnek a széksorokkal, a faburkolat felújításával. Jól működik a légkondi, és eddig nem látott, fantasztikus világítástechnika szolgálja majd a Polanski-rendezés fényét. A folyosói burkolatokat is felkapták: már szebbre cserélendő, festékes vödrökkel teli minden, és a főbejáratnál „vámpiroskás” mennyezeti izzósor fogadja a betérőt.

A nemrégiben Rejtő Jenőről elnevezett utcára nyílik a művészbejáró; június 30-tól, a bemutató napjától ott számíthatnak majd rajongói rohamra a szereplők. Azt találgattuk most, az első jelmezes próba megtekintésekor, hogy milyen esélye lehet itt, Pesten ennek a darabnak? Vajon lesz-e belőle olyan harmincéves sikerszéria, mint például a Macskák esetében?

A külföldi részvevők: Cornelius Baltus – a Franciaországban élő idős rendező teljhatalmú jobb keze, aki már április óta pesti bennszülött, és lassan magyarul is instruál –, Dennis Callahannel, a sokat követelő koreográfussal együtt, olyasmit sejtet, hogy e hó végén még a berlininél is nagyobb durranás várható. Minden este 10-ig folynak – a megpróbáltatást jelentő fogakkal, a súlyos jelmezekkel küzdve – a szó szerint „vérfakasztó” próbák, mind a három szereposztásban.

Az első vonal adja majd júniustól szeptemberig az előadások dandárját. A másodszereposztás lényegesen kevesebbet lép föl, míg a „harmadik utasok” mindent megtanulva és begyakorolva, ugrásra készen várhatják, hogy – ne adj isten! – egy-egy vis major esetén be kell-e valamikor szállniuk a műsorba, mert máshogy ők nem szerepelhetnek... A követelmény emberfeletti, hiszen énekelni, mozogni és figurát alakítani egyaránt legfelső fokon kell! Mivel minden csak úgy mehet, ha Polanski rábólint – aki pedig nem szívbajos, ezt a Cannes-i magánszáma is megmutatta; neki már nincsenek skrupulusai senkivel szemben –, ez a bizalom óriási felelősség – és egyben teher. A legjobb is csak épp elég ilyenkor. Az első jelmezes próbán két jelenetet adtak elő kétszer is a szereplők – Egyházi Géza és Andrádi Zsanett – a tánckar kíséretében, hogy a tévék megfelelő minőségben tudják forgatni az eseményt. Zsanett, ez az eredetileg szőke, fiatalka vidéki színésznő, mára teljesen átalakult: vöröses barna lobonca még jobban kiemeli hófehér bőrét, ami annyira gusztusos tápanyagforrás a vámpír-fejedelemnek.

Őt az az Egyházi Géza alakítja, aki egész mostanáig a vendéglátásban tevékenykedett. Mindennemű színpadi tapasztalat híján van; és a dantei életút felén jött rá arra, hogy a továbbiakban énekelni szeretne. Amikor besorolt az Operaház melletti, dalolós pincéreiről méltán híres vendéglőbe, már tudta, hogy ez lesz az útja. Aztán a kemény, sokfordulós válogatásokon hangjával és megjelenésével fölényesen vitte át a Polanski által felállított, magas lécet. így most ő Krolock, a szürkés-sápadtra maszkírozott, szálfaegyenes, hódítóan negatív hős.

A táncosok amerikai „őre”, Dennis Callahan maximalista, és ezért fantasztikusan nehéz mozgásformát irányoz elő. „Fiai-lányai” az egész színpadot birtokba veszik a veszélyesen bravúros emelésekkel és ugrásokkal. A Sárát alakító táncoslányka akrobatikus feladatokat old meg, hihetetlen könnyedén, az óriás termetű Rákász Dániel megatáncos karjaiban, és pörgetéseiben. Akinek kollégáival együtt szintén nincs könnyű dolga: súlyos parókában, lebbenő köpenyben kell saját magát és partnernőjét is mozgatni; légiesen, de amúgy mellesleg szenvedélyesen emelgetni.

Az a két jelenet, amit most ízelítőül bemutattak, a vörös csizma (Rote Stiefel) és a kendő odaajándékozásának extázisát, illetve a szerelmes duett romantikáját idézte föl. A vámpírok báljának forgatagában magányosan tipródó kislány érzelemhullámzását nagyon tiszta, erős énekléssel és hiteles testbeszéddel sugározta Andrádi Zsanett a színpad előterében, körülötte pedig kavargott a fölfokozott érzéki vihar. A vámpír-csapat a sírból kiráncigált, pókhálós eklektika pazar jelmezeiben, vérfagyasztó sminkjében (igen sokáig készült az arcfestés) marionett-bábusan mozogva, drukkolt a szerelmesek egymásra találásának, és egyben a friss vér megcsapolásának...

Kentaur – aki a díszlet- és jelmez- valamint a sminktervező is – Szegeden gyártatta le az ónszürke, súlyos fémet idéző, most az ifjúsági szubkultúrában oly divatossá lett gótikában fogant templom-palota belsőjét. Hatalmas fogakra hasonlító boltívei közt denevérek lógnak fejjel lefelé, mint oda tökéletesen illeszkedő vérfagyasztó motívumok. Baloldalt fémlépcső kanyarog egy, halálfejekkel kivert falú templomi szószék-szerűséghez, ahonnan Kroll vörös bélésű arszlánköpönyegében alászáll a rá vágyódó fehérruhás fruskához. A bálterem füstbevesző közepén vércsepp-csillár ontja baljós fényét: csupa vörös kristályból kialakítva a velencei mintát. Az égboltot Kentaur sokezer Swarovski-kristályból formálja majd meg hősei fölé. Tehát az egész színvilág a Stendhal-i vörös és fekete; még a nagyon lelkesen ügybuzgó takarítóhölgyön is ilyen összeállítás feszül. A vámpír-banda viszont – mivel már félig halott – Kentaur darvadt szürkésre, tompa lilára, feketés ködszínűre festett abroncsos szoknyáiba, rokokó gúnyáiba bújt; fejükön a régmúlt rizsporosan fehér, avagy hollófekete parókájával fokozva a scéna panoptikum-sírvilág jellegét.

Még mindig folyik az anyagvadászat (hogy kellőképpen koszlottan avítt de egyben nagyvilágian elegáns is legyen minden ruha, amelyek közt fölsejlik a havasföldi román úri viselet is), a cipellő-keresés (hogy kellőképpen tűhegyes orral rendelkezzék mindegyik), de ez a két jelenet már körvonalazza a magyar viszonyok közt eddig még nem nagyon tapasztalt elsöprően nagyszabású világszínvonalat. 200 milliós produkcióról beszélünk. Itt mindennek klappolnia kell három hét múlva. A részvevőkön biztos nem fog múlni semmi; irdatlan alázattal és örömmel teszik ezredszer is a dolgukat a sikerért.

Szász Judit

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
tangolita 2007-06-23 09:40 | Válasz erre | #11
Kollégák voltunk a Gézával az egyik étteremben :)
Innen a tájékozottság :)

Opened 2007-06-18 12:46 | Válasz erre | #10
Pedig mindenfele ezzel reklámozzák a pasast...Ez tán a producerek hibája is lehet, nem?
Tangolita, elismerésem, nagyon tájékozott vagy ebben a témában!

tangolita 2007-06-18 10:35 | Válasz erre | #9
Majd elfelejtettem:

András(főszerep) - Hyppolit a lakáj/operett

tangolita 2007-06-18 10:32 | Válasz erre | #8
Rosszul tudod Opened.
Pincérnek pincérvolt,majd évekig üzletvezetője a Belcanto étteremnek,majd a II.kerületi Caramell étteremnek.
Szerepei:Gróf Bárdossy István(főszerep) - Egy magyar menyegző/operett
Gábor deák(főszerep) - Gül baba/operett
Radzsami(főszerep) - Bajadér/operett
Martin Back - Houdini/musical
Henry(főszerep) - Bál a Savoyban/operett
Paris - Rómeó és Júlia/musical
Tudom,nem valami sok de azért mégis komoly tévedés....
http://www.gportal.hu/portal/egyhazigeza


Opened 2007-06-12 21:37 | Válasz erre | #7
Én pedig szintén úgy tudom, Egyházi azelőtt pincér volt, nem színész, és itt debütál.

nike 2007-06-12 19:54 | Válasz erre | #6
köszi a korrigálást. bár ezek ellenére is érezhető a cikken hogy az írója annyira nagyon nincsen képben azokkal a dolgokkal amikről ír. pl Egyházi Géza nem színpadi tapasztalat nélküli színész...

Művész-világ 2007-06-12 15:23 | Válasz erre | #5
Köszönjük az észrevételt, a hibát korrigáltuk.

tifa 2007-06-12 15:07 | Válasz erre | #4
Épp most akartam nike védelmére kelni, hogy bizony tényleg Krolock és nem Kroll... :S Én ugyan nem láttam a darabot, de figyelemmel kísérem a kezdetektől a magyar premier előkészületeit és azért egy újságírónak tényleg nem árt tisztában lenni a témával, amiről ír. Ha meg nem ért valamit, nézzen/keressen utána. Olyan sokmindenre jó a net!!!

nike 2007-06-12 15:02 | Válasz erre | #3
láttam már párszor a darabot;-) egyébként a szereplők neve megtalálható a szereposztásban is, abból egyértelműen kiderül hogy nem Kroll hanem Krolock...

knokk 2007-06-12 14:05 | Válasz erre | #2
Ezt te honnan tudod ilyen jól, nike?

nike 2007-06-12 11:09 | Válasz erre | #1
nem Kroll, hanem Krolock. jó lenne, hogy ha ezekben a vámpíros hírekben nem lenne több tárgyi tévedés.

Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ A pesszimista azt hiszi, hogy minden nő könnyelmű, az optimista reméli."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ