Schillingéket méltatja a Le Monde
Dátum: 2006. január 22., vasárnap, 12:55
Schilling Árpád látszólagos kísérleti rendezésében nagyon kidolgozott formában mutatja be a Csehov-szereplők mögötti személyiségeket, akiktől nehéz a nézőnek elválnia az előadás végén - véli a Le Monde című francia napilap szombat délután megjelent számában.

Harmadszorra tért vissza a Krétakör Színház a külföldi karrierjét a kezdetektől felkaroló MC 93 Bobigny nevű kulturális központ Le Standard idéal (Az ideális norma) nevű, egy hónapig tartó fesztiváljára, ahol a párizsi közönség január 20. és 29. között kilencszer láthatja Schilling Árpád rendezésében a társulat Siráj című előadását.

A péntek esti premier közönségsikere utána a Le Monde kritikusa az előadás kísérleti jellege mellett annak gondolati mélységét hangsúlyozta írásában.

Brigitte Salino szerint a szándékosan helyesírási hibával írt darabcím (Siráj) jól tükrözi, hogy egy sajátos Sirály-variációt láthat a közönség, amely ugyanakkor a Csehov által a darabban megfogalmazott egyik legfontosabb problémát járja körül. Ez pedig a reális és az irreális vágyak közti kiengesztelhetetlenség, a múlt és jövő közti őrlődés, amely a Sirály valamennyi hősét foglalkoztatja. A valószínűtlennek tűnő megbékélés keresésének folyamatát viszi végig rendezésében Schilling, megmutatva, hogy a szereplők mindenekelőtt hús-vér emberek. „A színészek kettős játékot űznek: Csehovot játszó Csehovot játszanak" - írta a kritikus.

Schilling megmutatja az elemző szerint, hogy a Sirály társulata ma olyan emberekből állna, akik azért figyelik meg önmagukat a másikban, hogy a saját magukról megfogalmazott kérdésekre kapjanak válaszokat. Ezeket a hősöket ilyen tisztán és mesterkéltség nélkül látva, eltűnik az előadásból az, amiért Csehovot sokan minden írónál jobban szeretik, s vágyat éreznek együtt élni darabjai szereplőivel. Ugyanakkor a szereplőkkel tartott távolság miatt szeretik sokan a Csehov-hősöket, amelyet Schilling rendezése megszüntet - mutat rá Salino.

Hozzáteszi: a távolság megszüntetésével Schilling megfosztja a nézőket a vigasztalódástól. „De ennek ellenére az előadás nem egy egyszerű kísérlet: minden színésznek személyisége, jelenléte és olyan meggyőző ereje van, hogy mégsem lehet tőlük megválni, s majdnem sajnáljuk, hogy el kell hagynunk őket" - zárja kritikáját a Le Monde. (MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Aforizmák
„ Ne veszítsétek el a fejeteket. Az élet még szeretné megsimogatni"
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ