Atmoszférikus állati tragédia
Dátum: 2006. január 26., csütörtök, 12:08
Negyvenkét ezer euróért vásárolt a figueres-i Gala-Salvador Dalí alapítvány a Christie's árverésén egy eddig ismeretlen Dali-kéziratot. A hét kis formátumú lapból álló mű címe: Atmoszférikus állati tragédia - szürrealista előadás. Dalí 1933-ban írta Auguste Millet Esti harangszó című festményéről. Ez a kép szinte rögeszmésen foglalkoztatta a festőt, aki ezen a színdarab formájában megírt változaton kívül még számos festményt, írást szentelt neki.

A színdarabban egy anya és fia folytat párbeszédet különböző szexuális perverziókról, majd a végén a fiú megöli az anyát. Dalí leírta, hogy műve arról a tragikus mítoszról szól, amelyet Millet az Esti harangszóban kifejezett, azaz „a gyermekeit felfaló Szaturnusz, Izsák és Tell Vilmos női mítoszáról."

A franciául megírt mű első oldalán egy kép bemutatja a főszereplőket és a statisztákat.

A kézirat azt a másik 537-et szaporítja, amelyet a figueres-i kutatási központban őriznek sok más, Dalíval kapcsolatos dokumentum mellett. Igazgatójának tájékoztatása szerint megvásárolják Eric Schaal Dalíról készített fotóinak gyűjteményét is. A fotós 1937-és 1942 között, amerikai tartózkodása idején kapta lencsevégre a festőt. A gyűjteményben benne vannak annak a sorozatnak a képei is,amelyeket Dalí az 1939-es New York-i világkiállítás Vénusz-pavilonja számára festett.

Ezekben a napokban jelenik meg a Dalí cikkeinek szentelt kötet is, amely tartalmazza többek között a híres-hírhedt „Éljen a háború! A szürrealisták és Hitler" című írását is - írta az El País című spanyol napilap.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ A probléma csak ennyi: művész tudsz-e maradni, miközben felnőtté válsz, mert minden gyermek művész."
Pablo Picasso
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ