A szombathelyi Weöres Sándor Színház színészeinek névsora
Dátum: 2008. április 2., szerda, 18:54
Tizennyolc színész alkotja a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatát és várhatóan három vendégművész is szerepet kap a 2008-2009-es évadban – jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Jordán Tamás, a színház igazgatója.

Elmondta, hogy a színészek egy részét már jól ismerheti a szombathelyi közönség, hiszen jelenleg is játszanak a Kamara Savaria előadásaiban, amelyek közül a Dömötör Tamás által rendezett, de már a Weöres Sándor Színház által menedzselt Czukor Show című darabot beválasztották a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó idei versenyprogramjába. A Weöres Sándor Színház nagymértékben épít a Kamara Savaria színészeire és Dömötör Tamás is a színház egyik rendezője lesz – közölte Jordán Tamás.

A szombathelyi társulathoz szerződik Czapkó Antal, Czukor Balázs, Csonka Szilvia, Endrődy Krisztián, Horváth Ákos, Kálmánchelyi Zoltán, Kelemen Zoltán, Kiss Mari, Németh Judit, Orosz Róbert, Péter Kata, Szabados Mihály, Szabó Tibor, Tóth Ildikó, Trokán Péter, Vass Szilárd, Vlahovits Edit és szó van Szerémi Zoltán szerződtetéséről is.

Vendégművészként Szabó Győzőt, Sztankay Orsolyát és Tamási Zoltánt is meghívják egy-egy szerepre. Az évad során bemutatandó darabokról még nem esett szó a sajtótájékoztatón, hiszen egyelőre még az ideiglenes játszóhelyként szolgáló szombathelyi Helyőrségi és Művelődési Otthon (HEMO) tervezett átépítése sem kezdődött el.

Jordán Tamás elmondta: reményeik szerint az átépítés munkálatai legkésőbb augusztusban vagy szeptemberben megkezdődhetnek, és a jövő év januárjában megtarthatják az első előadást is. Addig sem tétlenkedik a társulat, egyelőre egy próbateremben kezdik meg a felkészülést. Terveik között szerepel a városi televízióban egy, hetente egy alkalommal jelentkező, a színtársulat életét bemutató sorozat beindítása is, amely végigkísérné egyebek között a színház felépülésének folyamatát is.

Szólt arról is, hogy április 18-án egy nemzetközi Pilinszky-konferenciát rendeznek Szombathelyen. Ennek kapcsán ezer gyereknek tanítják meg Pilinszky János Apokrif című versét.

A direktor a sajtótájékoztatón elismeréssel szólt arról, hogy a Weöres Sándor Színház megalapítását egyhangúlag támogatta a város önkormányzati képviselőtestülete. Kifejezésre juttatta ugyanakkor azt is: továbbra sem szeretné, ha a színház elhelyezésének kérdése politikai üggyé válna Szombathelyen.

Egyértelművé tette, hogy a HEMO tervezett átépítése egy multifunkcionális közművelődési centrum kialakítását szolgálja, amelynek színháztermét ideiglenesen, a végleges kőszínház felépüléséig bérelné és működtetné a lehető legjobb hatékonysággal és művészi színvonalon a Weöres Sándor Színház. A város ugyanis az Agora programból több mint 1,3 milliárd forintos támogatásra pályázik, amelyből az épület kibővítésével a multifunkcionális művelődési központot szeretnék felépíteni.

A szombathelyi közgyűlés 600 millió forintot szavazott meg a HEMO felújítására és átépítésére, de a közbeszerzési pályázat körüli bonyodalmak miatt csúszik a kivitelezés megkezdése. Az ellenzék többször is felvetette: ha reális esély van a szombathelyi kőszínház felépítésére, vajon célszerű-e egy ideiglenes játszóhely felépítése is?

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ Az elme betegségei sokkal pusztítóbbak, mint a test betegségei."
Cicero
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ