Nyitnak a színházak
Dátum: 2005. szeptember 7., szerda, 21:54
Évadnyitó társulati ülésekkel kezdik meg a munkát a hazai színházak a napokban. A meghirdetett évadtervekről és változásokról folyamatosan bővül körképünk.

Sokszínű és pazar, nem kétszínű és pazarló lesz a Szegedi Nemzeti Színház 2005/2006-os évada, melyben közel húsz darabot mutatnak be, vagy játszanak tovább - jelentette ki Székhelyi József főigazgató kedden, a Tisza-parti városban.
"Csaknem húszféle bemutatónkkal és tovább játszásunkkal országos rekorderek vagyunk és markánsan eltérünk az össz-színházi restrikciótól" - mondta a színész-rendező a teátrum évadnyitó társulati ülésén.
A főigazgató szerint a színház műsorának olyannak kell lennie, ahol az akadémiai értelmiségtől a halaskofáig mindenki "művész színházi igényességgel szolgáltatik ki".
"Nekünk nem az úgynevezett szakmának kell színházat csinálnunk, hanem a megrendelőnek, Szeged város közönségének" - hangsúlyozta Székhelyi József.
Közölte: az előadások iránt már most is jelentős az érdeklődés, szeptember első hetéig már négyszer annyian váltottak színházbérletet Szegeden, mint az elmúlt esztendők hasonló időszakában.
A teátrum az idei évadtól új játszóhellyel, a másfél milliárd forintos beruházással felújított Kisszínházzal bővült. A színházban, mely Székhelyi József szavai szerint "egyszer csak majd a honi színikultúra gyönyörűséges decentruma lehet", elsősorban prózai- és a balettelőadásokat láthat a közönség.
Az évad első előadása a Szegedi Kortárs Balett Szentivánéji álom című produkciója lesz, melyet szeptember 22-étől láthat a közönség.


   Évadnyitó társulati ülés a Pesti Magyar Színházban


 Egy erős, ütöképes fiatal együttes létrehozását nevezte az idős művészek megnyilvánulási lehetőségeinek biztosa mellett igazgató-főrendezői céljának Iglódi István a Pesti Magyar Színház beszélt a hétfői társulati ülésén.
"Elsődleges célom azoknak az idős művészeknek, akik mellett én felnőttem ebben a színházban, meghálálni mindazt, amit tőlük kaptam és egy kicsit visszaadni abból" - fogalmazott az igazgató hozzátéve: másik célja, hogy egy ütőképes fiatal együttest létrehozzon. Közölte, a színház frissen szerződtette Guelmino Sándor rendezőt.
Iglódi István a színházat érintő problémákról, a maradványképzés címén elvont támogatásokról szólva röviden azt mondta, hogy a megszorítást meg kell próbálni méltóságteljesen elviselni.
A színház vezetője az ülésen Schneider Mártától, a kulturális minisztérium helyettes államtitkárától vette át kinevezési okmányát. A régi-új igazgatót Bozóki András tárcavezető nevezte ki július közepén.
Schneider Márta a színház munkáját méltatva úgy fogalmazott: "a társulat példaadó, erős szakmai kohézióval működik". Ez meglátszik a többi között abban is, hogy megtalálta közönségét - fűzte hozzá.
A társulati ülésen átadták Koncz Sándor debreceni galériatulajdonos, művészetpártoló által alapított Szendrő József-díjat. Az elismerést a társulat titkos szavazással Rancsó Dezsőnek ítélte. 
 Szendrő József rendezője és igazgatója is volt egykor a debreceni Csokonai Színháznak, tagja a volt Nemzeti Színháznak, a jelenlegi Pesti Magyar Színháznak. Az Ivánka Csaba-díjat Végh Péter vehette át.
Az Ivánka Csaba (1948-1996), a fiatalon elhunyt, Jászai Mari- és Tamási Áron-díjjal kitüntetett színész-rendező (1948-1996) emlékére alapított elismerést - Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását - a Pesti Magyar Színház művészei, illetve elsősorban olyan színházak művészei nyerhetik el, ahol Ivánka Csaba társulati tag volt, vagy színpadi művét előadták.
Az összejövetelen köszöntötték Zolnai Zsuzsát és Csurka Lászlót, akik ötven éve léptek a színház színpadára.


    Öt bemutatót tervez a Békés Megyei Jókai Színház az     52.  évadban


 Öt nagyszínpadi produkció szerepel a Békés Megyei Jókai Színház 52. évadján - jelentette be a színház évadnyitó társulati ülésén az igazgató-főrendező kedden Békéscsabán.
A nagyszínpadi bemutatók mellett két gyermekdarabbal, illetve több felújítással is kedveskedni kívánnak a közönségnek - mondta Konter László.
Ismertetése szerint az első bemutatóra október 7-én kerül sor, amikor Magyarországon először színpadra viszik a Nine című musicalt, amely Fellini: Nyolc és fél című filmje nyomán íródott, és amelyet a Brodway nagy sikerrel játszott. A darabot Konter László rendezi, koreográfiáját Bozsik Yvette készíti.
Még az idei esztendőben, december 9-én kerül színre Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja, amelyet Mérő Béla állít színre. Az előadás főszereplője Gáspár Tibor lesz. 
 Már a jövő esztendőben, január 20-án mutatja be a színház Heltai Jenő: Naftalin című darabját szintén Konter László rendezésében. A darabbal a közönség nyáron már találkozhatott a Zalaegerszegi Erdei Színpadon, Békéscsabán, a Városházi Estéken és Orosházán, a Nyári Kulturális Napokon.
Március 10-én pedig Shakespeare: Rómeó és Júlia című művét láthatja a közönség. A darabot Kállóy Molnár Péter jegyzi rendezőként.
Az utolsó bemutatóra április második felében kerül sor, amikor Ábrahám Pál: Bál a Savoyban című operettje kerül színre a Művészház Kft.-vel közös produkcióban. Az operettet Hídvégi Miklós rendezi.
A színház az 52. évadban két gyermekdarabot mutat be. Közülük az elsőt október 21-én láthatják a gyermekek, amikor Fekete István: Vuk című művének zenés változata kerül színre Seregi Zoltán rendezésében.
A színház második gyermekbemutatója az évad második felében lesz, amikor Andersen-Pozsgai-Bornai: Hókirálynő című mesejátékát állítják színpadra.
Konter László igazgató-főrendező elmondta még, hogy néhány előadás erejéig felújítják Ibsen: Solness építőmester című színművét és Pozsgai Zsolt: Razzia című bűnügyi vígjátékát.
A társulati ülésen Varga Zoltán, a fenntartó megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy az idei esztendő gazdálkodását biztosítottnak látja, hiszen a megyei önkormányzat maradéktalanul teljesíti az idei költségvetésében jóváhagyott vállalásait.
Az elnök ezt azért is hangsúlyozta külön, mert a megyéhez tartozó több intézménynél is megszorító intézkedéséket kellett hozni.
Varga Zoltán a színház jövőjével kapcsolatban kiemelte, hogy a közelmúltban az önkormányzat tulajdonába került a színházzal szomszédos, egykori közgazdasági szakközépiskola műemlék jellegű épülete.
"Az új ingatlan segíthet a színház elhelyezési gondjain, sőt egyéb, más funkciókat is kaphat" - mondta Varga Zoltán.


    József Attila Színház: magánszféra felé tolódó témák, évadnyitó


A József Attila Színház "a család színháza", ami ma azt jelenti, hogy témái a nagy társadalmi, intellektuális kérdésektől a magánszféra felé tolódnak - mondta Léner Péter igazgató, az angyalföldi teátrum hétfői évadnyitó társulati ülésén.
A színház ma nem képes jövőképet nyújtani. Amit tehet az ember, hogy visszahúzódik, a magánszférában keres fogódzókat - magyarázta.
"Ma, amikor hihetetlen dömpingje van a gagyinak, a harmadrendűnek, nem is perc-, hanem másodpercfigurák tobzódnak a színlapokon, meg kellene találnunk egy kulturált, visszafogottabb, közvetettebb módját annak, hogyan tudjuk önmagunkat felmutatni a társadalomnak" - fogalmazott.
Az 1956-ban, az akkori város peremén, állástalan színészek számára létesült Váci úti színházban az elsőrendű cél a visszahódított közönség megtartása, a műsorterv ezt kell, hogy szolgálja - mondta az igazgató a társulat előtt.
Mint megjegyezte, a színház, ahol bár a legkitűnőbb színészek dolgoztak, köztük Gobbi Hilda és Darvas Iván, mindig a "második sorban" volt művészi elismertségét illetően.
Az új évad első premierjét október 8-án tartják, egy angol szerző, Ron Aldridge Csak kétszer vagyok fiatal című darabját mutatják be. A Léner Péter által rendezett darab két témával foglalkozik: az öregedéssel, az öreg ember érzelmi életével, valamint a házassággal.
Színre viszik Rejtő Jenő Tatyjána című darabját Tasnádi István átdolgozásában, a rendező Méhes László. A József Attilával egy évben született író, "eredeti zseni" volt, és ez a hallatlanul tehetséges darabja a világháború előtti izgatott pillanatot villantja fel - mondta Léner Péter.
Nagy Ignác Tisztújítás című színművét Parti Nagy Lajos átdolgozásában mutatják be. A családi élet és a politika összefonódásáról szóló művet Hargitai Iván rendezi.
Utolsó bemutatójuk munkacíme Foci. A darab - amelynek Tasnádi István a szerzője, Fenyő Miklós írja hozzá zenét és Méhes László a rendező - arról szól, hogyan néz ki a világ a tribünről, a szurkoló szemével.
A színház Gaál Erzsébet Stúdiójában Sztarenki Pál rendezésében egy francia darabot mutatnak be, amelynek munkacíme Három nő egy padon. Ugyancsak bemutatják Shakespeare Szentivánéji álom című színművét, a rendező Naszlady Éva.
Decemberben hirdet eredményt a zsűri a József Attila Színház átépítésére kiírt pályázat ügyében. Mint Léner Péter fogalmazott, ez lehet talán a legnagyobb fordulat ötven év óta a színházban, amely Budapest negyedik legnagyobb teátruma. Kitért arra is, hogy a következő, 2006/2007-es ünnepi szezont, amikor a színház ötvenéves fennállását fogják ünnepelni, különös gonddal készítik elő.


      Évadnyitó társulati ülés a soproni Petőfi Színházban


Zolnay Zsuzsa Kossuth-díjas színművész, Básti Lajos özvegye veszi át a most induló évadban Schubert Éva szerepeit, aki betegsége miatt nem tudja vállalni a fellépéseket a soproni Petőfi Színházban - jelentette be Szilágyi Tibor igazgató a szombati évadnyitó társulati ülésen.
A társulat új tagja még Vlahovics Edit, akit a tervek szerint Sarkadi Imre: Oszlopos Simeon című drámájában láthat a közönség.
A 25 tagú soproni társulatot erősíti vendégként Szinetár Miklós Kossuth-díjas kiváló művész, aki a Montmartre-i ibolya című Kálmán Imre-operettet rendezi, továbbá Tordy Géza Kossuth-díjas kiváló művész, aki Tennessee Williams: Az ifjúság édes madara című drámájának rendezését jegyzi.
Ugyancsak vendégművészként játszik a produkcióban egyebek között Hernádi Judit Jászai-díjas érdemes művész, Hámori Ildikó Jászai-díjas érdemes művész és Anger Zsolt Jászai-díjas színművész.
A színház kilenc darabot mutat be a küszöbön álló évadban.
A már említetteken kívül színre viszik Arthur Miller: Pillantás a hídról című drámáját, Guelmino Sándor rendezésében, Thuróczy Katalin: Kerített város című drámáját Szilágyi Tibor Jászai-díjas érdemes és kiváló művész rendezésében és Shakespeare: Sok hűhó semmiért című vígjátékát Iglódi István Kossuth-díjas érdemes művész rendezésében.
Színre kerül még Márai Sándor Kaland című színműve Málnay Levente Balázs Béla-díjas érdemes művész rendezésében és Romain Rolland: A szerelem és a halál játéka című drámája Szilágyi Tibor rendezésében. 
 Nyerges Ferenc, a színházat működtető Pro Kultúra Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatója a társulati ülésen azzal a javaslattal állt elő, hogy a későbbiekben gazdaságossági okokból a nagyszínházi előadásokra összpontosítson a soproni társulat, a kisszínház pedig úgynevezett vásárolt produkciókat adjon elő. Az ügyvezető igazgató felvetette azt is, hogy a lehetőség szerint kevesebb vendégművésszel számoljon a színház vezetése a következő évadokban.


       Évadnyitó az egri Gárdonyi Géza Színházban


Az új évadban, kedvezményekkel és új bérletekkel a családok színházba járását igyekszünk előmozdítani - mondta Csizmadia Tibor, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója a pénteki évadnyitón.
Az említett törekvés mellett olyan "emberközpontú" darabok színpadra állítása lesz a meghatározó, amelyek nagy emberi érzéseket, "nagy sorsokat” mutatnak be - foglalta össze a célkitűzéseket a direktor.
Változtatnak az előadások struktúráján, bevezetik a vasárnapi bérletet a családi színházlátogatásokra gondolva, és újként jelenik meg az irodalmi bérlet - ismertette.
A teátrum tizenkét bemutatót tervez. Szegvári Menyhért Tenessee Williams Tetovált rózsa című drámáját, valamint Parti Nagy Lajos: Ibusár című munkájának monodráma-változatát jegyzi majd rendezőként. Anger Zsolt állítja színre Ábrahám Pál 3:1 a szerelem javára című operettjét.
Az igazgató elmondta, hogy a Gárdonyi Géza Színház szeptember 19-én, a Bárka Színházban rendezendő Stúdiószínházi Fesztiválon Korniss Mihály Halleluja című előadásával vesz részt.
Jövő márciusban ismét megrendezik a kétévente szokásos Monodráma fesztivált, amelyen a házigazda társulat az Ibusárt, valamint Kertész Lilly Mindent felfaltak a lángok című drámáját adja elő.

    Két vendégrendező a Katonában

  Megtartotta évadnyitó társulati ülését a Katona József Színház, amelyen Zsámbéki Gábor igazgató ismertette a 2005/2006-os évad tervezett bemutatóit. Az új évadban két vendégrendező is dolgozik a társulattal: a nemzetközi hírű, Párizsban élő, román származású Silviu Purcarete, illetve Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője. Idén október 10-én tartja a színház a Katona-estet, ahol a rendezők ez évi produkcióikról beszélgetnek a közönség előtt, a közönséggel. Szintén az évadnyitón dr. Haskó László, a Vastaps Alapítvány kuratóriumának tagja átadta az alapítvány díjait az elmúlt évadban kiemelkedőnek ítélt művészek munkájáért.

A Vastaps Alapítvány díjazottjai

Bodó Viktor – legjobb rendezés (Ledarálnakeltűntem)

Fullajtár Andrea – legjobb női alakítás (Médeia)

Kocsis Gergely – legjobb férfi alakítás (Puntila úr és a szolgája, Matti, Hétköznapi őrületek)

Rezes Judit– legjobb női mellékszereplő (Ledarálnakeltűntem)

Hajduk Károly – legjobb férfi mellékszereplő (Médeia)

Pelsőczy Réka – különdíj a Bikinivonal megrendezéséért a Sufniban

PROGRAM:

Katona József Színház

William Shakespeare: Troilus és Cressida (rendező: Silviu Purcarete), bemutató: 2005. november 4.

Szereplők: Olsavszky Éva, Lengyel Ferenc, Keresztes Tamás, Mészáros Béla, Takátsy Péter, Haumann Péter, Ujlaki Dénes, Elek Ferenc, Nagy Ervin, Tóth Zoltán, Hajduk Károly, Kun Vilmos, Kocsis Gergely, Bezerédi Zoltán, Tóth Anita, Rezes Judit

Roland Schimmelpfennig: Előtte-utána (rendező: Schilling Árpád), bemutató: 2006. január 13.

Szereplők: Törőcsik Mari, Mucsi Zoltán, Péterfy Borbála, Nagy Ervin, Bezerédi Zoltán, Szirtes Ági, Rezes Judit, Takátsy Péter, Illés Györgyi, Elek Ferenc, Katona László, Terhes Sándor, Csákányi Eszter, Sárosdi Lilla, Scherer Péter, Fekete Ernő, Láng Annamária, Lengyel Ferenc, Bánki Gergely, Hajduk Károly

Papp András–Térey János: Kazamaták (rendező: Gothár Péter), bemutató: 2006. április 28.

Szereplők: Bertalan Ágnes, Elek Ferenc, Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Kun Vilmos, Máté Gábor, Nagy Ervin, Rajkai Zoltán, Szacsvay László, Takátsy Péter, Tóth Zoltán, Vajdai Vilmos, Kovács Lehel e.h., Andrássy Máté e.h., Mercs János e.h., Kádas József e.h., Földeáki Nóra e.h.

Kamra

Forgách András: A kulcs (rendező: Ascher Tamás), bemutató: 2005. október 15.

Szereplők: Máté Gábor, Fekete Ernő, Vajdai Vilmos, Pelsőczy Réka, Fullajtár Andrea, Kovács Lehel e.h., Rajkai Zoltán, Lázár Kati m.v., Szacsvay László

Kukorelly Endre: Élnek még ezek? (rendező: Máté Gábor), bemutató: 2005. december 22.

Szereplők: Mészáros Béla, Csonka Szilvia m.v., Bán János, Pelsőczy Réka, Szacsvay László, Máthé Erzsi, Bertalan Ágnes, Tóth Zoltán, Érsek Obádovics Mercédesz e.h., Bodnár Erika, Vajdai Vilmos, Tóth Anita, Bodor Johanna m.v.

Turandot (rendező-koreográfus: Bozsik Yvette), bemutató: 2006. február 4.

Szereplők: Bozsik Yvette, Keresztes Tamás, Hajduk Károly, Takátsy Péter, Szacsvay László, Vati Tamás, Tóth Anita, valamint a Bozsik Yvette Társulat táncosai és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Sufni Kroetz: Kívánsághangverseny (munkacím) (rendező: Bodó Viktor), bemutató: 2005. november 6.

Szereplők: Szirtes Ági

         Erős évadra számít a Nemzeti Színház igazgatója

Erős évad kezdődhet Jordán Tamás igazgató reményei szerint a Nemzeti Színházban, amennyiben a teátrumnak nem kell jelentős anyagi elvonással szembenéznie.
"Ha az elvonás megakadályozza a normális működést, akkor lehet, hogy hozzá kell nyúlni, legnagyobb fájdalmunkra a tervezett bemutatókhoz is" - mondta a direktor csütörtökön, közvetlenül a zárt ajtók mögött tartott évadnyitó társulati ülést megelőzően az MTI-nek.
Jordán Tamás elmondta, hivatalosan három nagyszínházi és három kamaraszínházi bemutatót terveznek, de van további két, újonnan kialakult elképzelés, amit szeretnének megvalósítani.
A nagyszínházban Valló Péter irányításával már megkezdődtek Don Pedro Calderon: Az élet álom című darabjának próbái; a bemutatót októberre tervezik.
Szintén októberben lesz, de a kamaraszínházban Füst Milán Boldogtalanok című művének premierje Ács János rendezésében.
A korábbi tervektől eltérően lesz egy novemberi kamaraszínházi bemutató is: Verebes István a Godot-ra várva című Beckett-darabból írt adaptációt, amely Csoma Juditnak és Básti Julinak ad lehetőséget, színpadra lép még Trokán Péter és Szabó Márta - mondta Jordán Tamás.
A nagyszínházban Nyikolaj Erdmann Az öngyilkos című darabját a tervek szerint jövő januárban mutatják be, az igazgató rendezésében. Ezzel párhuzamosan, szintén januárra tervezik Szophoklész: Oidipusz című művének premierjét a stúdiószínházban.
Jövő tavasszal a nagyszínházban lesz Gerhart Hauptmann A bunda című darabjának bemutatója; az előadást Verebes István rendezi, a főbb szerepekben Törőcsik Marit, Bodrogi Gyulát, Benedek Miklóst, Hollósi Frigyest láthatja a közönség - sorolta az igazgató.
Mint mondta, vélhetően közönségdarab lesz Reginald Rose Tizenkét dühös ember című műve, amelyet Balikó Tamás rendezésében jövő márciusban mutatnak be a stúdiószínpadon.
Jordán Tamás említést tett arról, elképzeléseik között szerepel egy angol színészcsapat kétszemélyes, improvizációkra épülő előadása is, amelynek még nincs címe.
A direktor kiemelte: nem lehet tudni, jövőre mekkora lesz a Nemzeti Színház támogatása, milyen mértékűek lesznek a kulturális intézményeket érintő csökkentések, a tervezett elvonások.
Hozzátette, az idei év ugyancsak nagyon nehéz a teátrum számára; lehet, hogy el kell hagyniuk bemutatót, veszély fenyegetheti Az élet álom vagy a Boldogtalanok premierjét is.
Jordán Tamás közölte: szeretné eloszlatni azt a hiedelmet, hogy a Nemzeti Színházban "bőven van pénz". Rámutatott arra, hogy a 2003-as starthoz képest, amikor átvette a teátrum vezetését, az inflációt és a már vissza nem igényelhető áfa-összeget is beleszámítva 500 millió, azaz félmilliárd forinttal kevesebb reálértéken a forrásuk.
Mégis úgy látja: ha nincs további jelentős elvonás, meg tudják valósítani az új évadra vonatkozó terveiket.
Jordán Tamás kiemelte, hogy a Nemzeti Színház társulata "együtt van", nem lesz személyi változás a hamarosan kezdődő évadban; egyedül Murányi Tünde nem újította meg szerződését.

        Évadnyitó a Pécsi Nemzeti Színházban

A Macskafogó című musical október 8-i ősbemutatójával veszi kezdetét a 110. évad a Pécsi Nemzeti Színházban, ahol a teátrum műsorát, feladatait Balikó Tamás igazgató vázolta fel kedden, évadnyitó társulati ülésen.
A közönség ebben az idényben várhatóan összesen tíz bemutatót láthat, melyek között lesz dráma, vígjáték, operett, opera, musical, balett, vagyis teljes a repertoár - mondta a direktor.
Műsorra kerül Molnár Ferenc: Liliom című darabja, Johann Strauss operettje, A denevér, Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátéka, továbbá két balettelőadás, a Notre-dame-i toronyőr és a Hamupipőke.
Balikó Tamás premierek közül kiemelte még a Schwartz-Green-Tebelak: Godspell című musicaljét, Paul Pörtner darabját, a Hajmeresztőt, Németh Ákos: Autótolvajok és Edward Albee: Nem félünk a farkastól című művét.
A direktor beszámolt arról, hogy a nagy sikerre való tekintettel továbbra is műsoron marad Lionel Bart Olivér!, Mozart Varázsfuvola, Carl Gutzkow Uriel Acosta című műve, Vajda Katalin darabja, az Anconai szerelmesek, Tom Zieglertől a Grace és Gloria, továbbá a Huszka Jenőtől a Lili bárónő, amelyet a Kaposvári Csiky Gergely Színház visz színre.
Balikó Tamás kitért rá, hogy a teátrumhoz szerződött két marosvásárhelyi színész, Darabont Mikold és Zayzon Zsolt. A Pécsi Balett élén a korábbi vezetőt, Kun Attilát a balett szólótáncosa, Vincze Balázs váltotta fel, társulatához pedig kilenc táncos érkezett.

       Évadnyitó társulati ülés Zalaegerszegen

 Megőrzi az igényes közönségszínház-jelleget, de igyekszik teret adni az elvontabb, szűkebb nézőréteget vonzó előadásoknak is az új évadban a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház - mondta Stefán Gábor igazgató a hétfői évadnyitó társulati ülésen.
A nagyszínpadon öt bemutatót tervezünk, a szezont szeptember 30-án Vaszary János A vörös bestia című zenés vígjátékával kezdjük - mondta a direktor.
Igazi csemegének nevezte Szabó Magda Az ajtó című, Femina-díjjal jutalmazott regényéből készülő előadást. A művet Bereményi Géza alkalmazta színpadra, és ő is rendezi.
Stefán Gábor a további premierekről szólva Ibsen egyik kevéssé ismert vígjátékát, A fiatalok szövetsége című darabját emelte ki. Tasnádi István kortárs szerző a zalaegerszegi társulatnak írta A magyar zombi című vígjátékot, és alighanem közönségdarab lesz a Canterbury mesék musical-változata - mondta a direktor.
A házi színpadon négy premiert terveznek, köztük Az ékszerész boltja című darabot, amelynek társszerzője Karol Wojtyla, a nemrégiben elhunyt II. János Pál pápa.
Stefán Gábor kitért arra is, hogy a színház stabil anyagi feltételek között kezdi meg az évadot és új szponzorok bevonásával igyekszik a helyzetén javítani.

         Ú
j évad, új vezetés a veszprémi Petőfi Színházban

Az új évadban Kővári Katalin rendező művészeti vezetőként, Egressy Zoltán irodalmi-, Lázár Zsigmond zenei vezetőként, Kovács Kristóf dramaturgként dolgozik a teátrumnál - mondta Rácz Attila, a veszprémi Petőfi Színház új igazgatója a hétfői évadnyitó társulati ülésen.
A direktor - aki augusztus elseje óta vezeti a színházat - az évadnyitón hangsúlyozta: közgazdász szakértőkkel világíttatta át a színház gazdasági helyzetét. Ennek nyomán ősszel bizonyos szervezeti változtatásokat szükséges végrehajtani, különösen a műszak területén - ismertette, hozzátéve: szükségesnek látja egy marketing-vezető alkalmazását is.
Rácz Attila elmondta, meglepte, hogy a színház költségvetési hiánya az eddig ismert 40 millió forint helyett csaknem a duplájára tehető. Hangsúlyozta: döntő jelentőségű, hogy az intézmény sikeres legyen gazdaságilag, és úgymond túlköltekezni csak akkor lehet, ha ahhoz plusz pénzforrások is adottak. Közlése szerint a Petőfi Színház éves költségvetése mintegy ötszáz millió forint.
Az igazgató a céljaikról azt mondta, szeretnék mielőbb elérni, hogy országos visszhangot is kiváltson egy-egy veszprémi bemutató, illetve a későbbiekben felkeltsék a külföld érdeklődését is.
Kővári Katalin hangsúlyozta: az új évad műsorrendjét készen kapták, "ez adott, a rendezők és a szerepek is leosztva, s ezt le kell vezényelni". Szólt arról. hogy jövő tavasszal Tordy Géza rendezi majd Neil Simon Furcsa pár című komédiáját.
A művészeti vezető elmondta: öt bemutató lesz az évadban, sorrendben A windsori víg nők, A tizedes meg a többiek, a Zorba musical - rendezi Halasi Imre, a miskolci színház igazgatója -, a Furcsa pár és az Isten pénze című musical.

   Bubik Istvánnak ítélték az Ivánka Csaba-díjat; az Új Színház bemutatói

 Bubik Istvánnak ítélték az Ivánka Csaba-díjat; az elismerést a közúti balesetben tavaly novemberben elhunyt színész édesanyja vette át hétfőn, az Új Színház évadnyitó társulati ülésén - közölte a teátrum az MTI-vel.
Ivánka Csaba (1948-1996) az akkori Nemzeti Színház fiatalon elhunyt, Jászai Mari- és Tamási Áron-díjjal kitüntetett színész-rendezője volt.
A pályatársaiból alakult kuratórium 2004 december elején, még Bubik István halála előtt ítélte oda a mostani díjat, amelyet eddig Szakácsi Sándor, Csernus Mariann, Mihályfi Balázs és Fekete Mari kapott meg.
Az Ivánka Csaba emlékére alapított elismerést - Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását - a Pesti Magyar Színház (a volt Nemzeti Színház) művészei, illetve elsősorban olyan színházak művészei nyerhetik el, ahol Ivánka Csaba társulati tag volt, vagy színpadi művét előadták.
Az Új Színház hat bemutatót tervez a hamarosan kezdődő évadra; az első premier Péterfy Gergely A vadászgörény című műve lesz szeptember 23-án a stúdiószínpadon. Az előadást vendégként Bezerédi Zoltán rendezi, a főbb szerepeket Galkó Balázs, Kovács Vera, Erdős Éva, Csépai Eszter, Növényi Norbert, Szabó Győző alakítja.
A nagyszínpadon október 1-jén mutatják be Line Knutzon dán író Közeleg az idő című abszurd komédiáját Vidnyánszky Attila rendezésében. A hippi-generáció gyermekeit bemutató előadás főbb szerepeiben Györgyi Annát, Rudolf Pétert és Gáspár Sándort láthatja a közönség.
A tervezett nagyszínpadi premierek között szerepel Gozzi: Turandot című műve Forgács Péter rendezésében november 5-én, és Strindberg Haláltánc című darabja, amelyet Vidnyánszky Attila állít színpadra, 2006. február 4-én vagy március 18-án. Shakespeare: Rómeó és Júlia című művét Alföldi Róbert rendezi, az előbemutatót 2006. május 20-ára tervezik. A stúdiószínpadon a tervek szerint jövő év január 13-án mutatják be Angelis: Színésznők című darabját Lévay Adina rendezésében

               Hat nagyszínházi bemutató Szolnokon

Világhírű szerzők művei láthatók az új évadban Szolnokon, az első premier szeptember 23-án Umberto Eco A rózsa neve című regényének színpadi változata lesz - jelentette be a Szigligeti Színház igazgatója a hétfői évadnyitó társulati ülésen.
A regényből először készült színpadi adaptáció Magyarországon - tette hozzá Szikora János.
A szezon második premierjeként Örkény István Macskajáték című tragikomédiáját viszik színre két vendégművész, Almási Éva és Tímár Éva főszereplésével. Az október 7-i bemutató színháztörténeti érdekessége, hogy a darab harminc éve, a Tisza-parti város színházából indult világhódító útjára - jegyezte meg a direktor.
Szikora János szólt arról, hogy Koltai Róbert két bemutatóra Szolnokra szerződött. A művész a Luxemburg grófja című Lehár-operett egyik szerepét alakítja, majd az ő rendezésében állítják színpadra Francis Veber Balfácánt vacsorára! című alkotását. A főszerepet ebben a produkcióban Mikó István alakítja. Az örökzöld zenés darabot október 21-én, a vígjátékot november 11-én láthatja először a közönség.
A jövő évben két bemutatóval jelentkezik a színház, január 6-án Lermontov Álarcosbál című romantikus drámájának, míg április 7-én a Kander-Ebb-Fosse szerzőtrió Chicago című musicaljének lesz a premierje.

      
Egyedi produkcióval kezdi az új évadot a Budapest Bábszínház

Egyedi produkciót mutat be a Budapest Bábszínház a Nemzeti Hangversenyteremben: az új évad nyitányaként, a Fából faragott királyfi szeptember 23-i előadásán felhangzik Bartók Béla zeneműve - közölte a teátrum a hétfői évadnyitó társulati ülés kapcsán az MTI-vel.
A Fából faragott királyfi eddig is szerepelt a műsoron, ám Balázs Béla történetét csakhamar úgy adja elő a társulat, hogy közben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével megszólaltatja Bartók Béla zeneművét - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A Budapest Bábszínház ezután Túl a maszathegyen címmel Varró Dániel verses meseregényéből mutat be bábmusicalt Presser Gábor zenéjével; a premiert október 7-én tartják az Andrássy úti épületben.
A zenéből lemez is megjelenik; a narrátor Garas Dezső, énekel Kútvölgyi Erzsébet, Oláh Ibolya, Soma, Benedek Miklós, Geszti Péter, Karácsony János és a szerző, Presser Gábor is.
A továbbiakban Lázár Ervin meséje, a Szegény Dzsoni és Árnika kerül műsorra Darvas Ferenc zenéjével.
Téli premier lesz a Mackó és az állatok, amelyet Vörös István ír Michael Ende gyermekkönyve nyomán, a zenét Darvas Bence komponálja.

        
Évadnyitó társulati ülés Nyíregyházán - hat ősbemutató

Hat ősbemutató szerepel a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 2005-2006-os műsortervében - mondta el Tasnádi Csaba igazgató a teátrum hétfői évadnyitó társulati ülésén.
A nagyszínpadon Németh Ákos Vörös bál című színművét, Moldvai-Jeli-Tasnádi Rovarok című musicaljét és Kormos István Vackor című zenés mesejátékát játsszák a nyírségi művészek - közölte a szabolcsi színház vezetője.
A teátrum Krúdy Gyula Kamaraszínpadán szintén három ősbemutatót rendeznek, John Updike Eastwicki boszorkányok, Manuel Buno Passzázs, illetve Jacob és Wilhelm Grimm Gyermek- és családi mesék című darabját láthatják először Magyarországon a nézők.
A nyíregyházi színház az új évadban tervezi William Shakespeare Ahogy tetszik, John Webster Amalfi hercegnő, Ray Cooney Család ellen nincs orvosság, Romhányi-Ránki Muzsikus Péter, Lycos-Nantsou Kövek és Marius von Mayenburg A hideg gyermek című művének bemutatóját is, míg a múlt szezonban látott darabok közül hét műsoron marad.
A nyírségi évadnyitó társulati ülésen szó volt továbbá arról, hogy a teátrum az idén is megrendezi, szeptember 2. és 10. között, a Vidor Fesztivált, a vidámság és a derű seregszemléjét.
A versenyprogramban a Bacsó Péter filmrendező által vezetett zsűrinek és a közönségnek 13 hazai színház művészei mutatnak be a műsoron lévő vígjátékokat.
Emellett a város főterén naponta ingyenes koncerteket rendeznek, s a fellépők között lesz a világhírű kubai Company Segundo Orchestra, a francia La Família, a marokkói Maurice El Médioni és a szerb-montenegrói Goran Bragovic is.
Ingyenes filmvetítések , valamint előadói estek ugyancsak lesznek, illetve a fesztivál részvevőit bohócok, zsonglőrök, portrérajzolók, karikaturisták, élő szobrok, illetve zenekarok szórakoztatják majd nap mint nap a nyíregyházi utcákon.
Szabolcs megye további 15 településén is lesznek színházi előadások, főként gyermekeknek mutatnak be darabokat, illetve zártkörű rendezvényt tartanak a mátészalkai gyermekotthonban, a nagykállói pszichiátrián és a nyíregyházi börtönben.


Forrás: kultura.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell."
Wittgenstein
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ