Hírek
Főfőnök a Radnótiban
Mennyivel jobb a virtuális valóság! Ebben a vállalatban nincs főnök, illetve, aki van, folyton arra hivatkozik, hogy lépéseit egy valahol a hatodik répában – a virtualitásban – rejtőző főfőnök diktálja. Így nincs felelősség, és ami még fontosabb nem rá dühösek a cégben dolgozó kulimunkások. Egyszer azonban mégis csak elő kell hívni ezt a virtuális „izét”: Csányi Sándor lesz az a színész, akinek el kell játszania a céget a hatodik répából – illetve a virtualitásból, illetve a kitalációból – szóval a legfőbb irányító szerepét, ő Christoffer, igaz, csak egy szerződéskötés erejéig.
Hírek
Szóról szóra a Trafóban
A Szóról szóra multimédiás dokumentumszínházi előadás, ami a magyarországi 2008-2009-es, romák elleni támadássorozat tényeiből kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakcióit és felelősségét a mai hazai légkör kialakításában. A produkciót március 10-12 között láthatják 20-órai kezdettel a Trafó színpadán.
Hírek
Öt nyelven ír darabot Márairól Silvester Lavrík szlovák drámaíró
Szlovákul ír színdarabot - magyar, német, angol és francia nyelvű részletekkel - Márai Sándor életéről Silvester Lavrík szlovák író, drámaíró.
Hírek
Száz éve, 1911. február 27-én született Kazal László, korának egyik legnépszerűbb színésze és mulattatója.
Hírek
Balázs Péter jelenlegi igazgatót választotta újabb négy évre a szolnoki Szigligeti Színház vezetőjévé csütörtöki ülésén a teátrumot fenntartó megyei jogú város közgyűlése; a direktori posztra egy másik pályázó is aspirált, a szolnoki kötődésű Zámbori Soma színművész.
Hírek
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ismét műsoron a Gyász. A halálosan humoros kripta-kabaréban kiárusítjuk a színházat. Eltemetjük mindazt, amit gondoltunk róla. Hullajó társaság, a halott menyasszony, a márványtestű művésznő, a tisztánlátó médium és élő zene kísérik a bizarr koporshow-t.
Hírek
Február 14-én, vagyis ma 75 éves Sztankay István Kossuth-díjas színművész. Budapesten született, apja görög katolikus lelkész volt. Fiatalon labdarúgó-karrierről álmodott, de 18 évesen rá kellett jönnie, hogy hiába véd jól, a kapus posztjához nem nőtt elég magasra. Ezután volt segédkántor, kifutófiú egy ktsz-ben, anyagmozgató a hídépítőknél és csillés a metróépítkezésen.
Hírek
Premier a Bárkában
Február 25-én mutatja be a Bárka Színház Anger Zsolt rendezésében Ray Bradbury Fahrenheit 451 című híres science fiction kisregényének színpadi adaptációját. Anger Zsolt rendező, Jászai Mari-díjas színész a tavalyi évadban Lars von Trier dogmafilmjét, a Dogville-t rendezte a Bárka Színházban. Most hasonló, új vállalkozásba fog. Ray Bradbury, a science fiction irodalom egyik óriásának kisregényét állítja színpadra a Bárka társulatával.
Hírek
A genfi Théater Saint-Gervais meghívására került bemutatásra január utolsó napjaiban a Független Színház „Tollfosztás” című produkciója, melyet a közelmúlt diszkriminációs jogeseteiből, személyes történeteiből és gyermekgyilkosságaiból írt és rendezett Balogh Rodrigó ENSZ-díjas rendező.
Hírek
Az egriek Kerti mulatság avagy írók a fogason című előadása is meghívást kapott az idei Deszka Fesztiválra. Horváth Péter drámáját február 10-én 17 órától játssza a társulat Szegvári Menyhért rendezésében.
Hírek
Az eredetileg tervezett július végi időponttal szemben, már január 31-én távozott az egri Gárdonyi Géza Színház eddigi igazgatója. Ezt maga Csizmadia Tibor jelentette be a társulat hétfői rendkívüli ülésén.
Hírek
Különleges előadássorozattal készül a jövő tavaszi szezonra a londoni Globe színház: Shakespeare harmincnyolc színdarabját harmincnyolc különböző nyelven adják majd elő színpadán a világ különböző országaiból érkező társulatok.
Hírek
Visszavonta a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára beadott pályázatát Balikó Tamás, a teátrum jelenleg vezetője - adta hírül az Új Dunántúli Napló csütörtökön.
Hírek
Mizantróp a Katonában
Moliėre és verses szöveg, hm, na, igen, gondolhattad, aztán a kötelező olvasmányok nyűge helyett itt valami halálosan izgalmas előadást kapsz. Hogy a csudába? Hát úgy, hogy a rendezésnek besegített az élet – olykor szinte hátborzongató a klasszikus sorok aktualitása. („Két seb a két szemem. Ez a világ rohad. / Nem merek szétnézni, mert elhányom magamat.”) Pedig csak egy deprós fószer ócsárolja haverja költeményét, - mert, hogy neki, ami a szívén az a száján, (a vers: rossz). Amúgy meg szenved a viszonzatlan szerelemtől. Az is épp elég… Aztán a szövegre ráült ez a kor, ezért aztán ez a Mizantróp nagyon bejött.
Hírek
Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Lőrinc Katalin táncművész és Zappe László színikritikus alkotja azt a bizottságot, amely a jövő évi Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) előadásait válogatja majd - tájékoztatott Spilák Klára, a fesztivál sajtófőnöke kedden.
Hírek
Közös megegyezéssel távozik posztjáról a Győri Nemzeti Színház vezetője: Nagy Viktor igazgatói megbízatását pénteken, február 28-i hatállyal vonta vissza a győri közgyűlés.
Hírek
Megszűnhet önálló intézményként működni a József Attila Színház, amelynek társulatát feloszlatják; a teátrum dolgozóival csütörtökön Méhes László igazgató ismertette Csomós Miklós főpolgármester-helyettes erről szóló levelét.
Hírek
Gyász
Életének 76. évében szerdán elhunyt Bősze Péter, a Kabaré24-Mikroszkóp színésze - közölte a színház.
Hírek
Molnár Piroska jutalmazza a tehetségeket
Fiatal kaposvári színészek számára alapított díjat Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész; a Nagymama-díjat decemberben adják át először a somogyi megyeszékhelyen.
Hírek
A tíz éves fennállását ünneplő Maladype Színház készülő produkciójához olyan kalandorkedvű civileket keres (max.35 fő), akik szívesen lennének „bűnös lelkek” Dante Alighieri Isteni színjátékának Pokol című fejezetének bugyraiban.
Hírek
Lawrence Block A penge élén című regényéből készült előadást PENGEél címmel mutatja be a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az előadást Máté Gábor, a IV. éves színész hallgatók osztályfőnöke rendezi, a bemutató február 12-én lesz az Ódry Színpadon.
Hírek
Henrik Ibsen Peer Gynt című világklasszikussá lett drámai történetéből készült már tévéjáték, film, opera és színházi adaptáció. A cselekmény középpontjában álló, a norvég legendák manóhőseinek archetípusát megtestesítő, megrögzött hazudozó alakja számos műalkotás kulcsfigurájává lett. Ezúttal a Harmadik Hang Háza [3H] társulat vállalkozott rá, hogy új formában, 3 dimenziós technikával dolgozza fel a világjáró kalandor úti élményeit. A produkció bemutatója február 14-én este lesz a Gödörben.
Hírek
– A társulatot próbálom szolgálni, elsődleges szempontom az, hogy megtartsam és együtt maradjanak a tagjai. Kiegyensúlyozott foglalkoztatást ígérek – állítja Blaskó Balázs.
Hírek
A Tünet Együttes és a holland-osztrák united sorry művészduó (Frans Poelstra & Robert Steijn) közös produkciójukban kreatívan gondolják újra a politikai közbeszédet. Megalkotják a hétköznapok propagandáját, amely a dolgok alapvető bonyolultságát és a személyesség fontosságát hirdeti. Az ismeretlent kutatják és előcsalogatják a benne rejlő költőiséget. A Propaganda! bemutatója február 24-én 20-órakor lesz a Trafóban.
Hírek
A Centrál Színházban szinte már házi-szerzőnek számít Neil Simon, akinek a Pletykafészek című bohózatát február közepén mutatják be Puskás Tamás rendezésében.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ A legszívesebben gyermekekkel beszélgetek; tőlük még remélhetem, hogy majd értelmes lények lesznek..."
Kierkegaard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ